انتشار یک سند از تلاش رژیم صهیونیستی برای فروش تسلیحات هسته ای به آفریقای جنوبی در دوران رژیم آپارتاید پرده برداشت.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی ، انتشار یک مقاله در روزنامه گاردین انگلیس نشان داد پیشنهاد فروش تسلیحات از سوی اسرائیل در دیدار محرمانه شیمون پرز ، رئیس کنونی رژیم صهیونیستی با پی دابلیو بوتا ، رئیس جمهور وقت آفریقای جنوبی مطرح شد.
پرز در آن زمان وزیر دفاع اسرائیل بوده است.
این در حالی است که دفتر پرز این ادعا را رد کرد.
این اسناد توسط یک محقق آمریکایی که در جریان نگارش یک کتاب به تحقیق می پرداخت بدست آمد.
دکتر والدر اشتومف ، مدیر اجرایی سابق کمیسیون انرژی اتمی آفریقای جنوبی در مصاحبه به شبکه تلویزیونی الجزیره درباره شایعات مربوط به فروش تسلیحات هسته ای اسرائیل به آفریقای جنوبی و تلاش تل آویو برای جلوگیری از انتشار این سند درباره صحت این موضوع گفت " ما به همراه آژانس بین المللی انرژی اتمی در سال هزارو نهصدو نودو سه برنامه کلی (هسته ای ) خود را مورد بررسی قرار دادیم که تا سال هزارو نهصدو نودو شش و هشت که اولین اورانیوم غنی شده با درصد بالا تولید شد ادامه یافت ، اما اینکه آیا واقعا چنین دیداری میان مقامات اسرائیل و آفریقای جنوبی صورت گرفته است نمی توان اظهار نظر کرد و شاید هم این دیدار صورت گرفته باشد.
وی در پاسخ به سوالی درباره علت نیاز احتمالی آفریقای جنوبی به داشتن بمب هسته ای در سال هزارو نهصدو هفتاد و پنج گفت در آن زمان نیروهای کوبا در آنگولا حضور گسترده ای داشتند و دولت آفریقای جنوبی این اقدام را تهدید جدی برای کشور می دانست و نیاز به یک اهرم سیاسی داشت تا با استفاده از آن بتواند غرب و قدرتهای غربی را ترغیب کند تا در صورت حرکت کوبایی ها به سوی جنوب وارد صحنه شوند.
وی افزود حتی وقتی پی دابلیو بوتا به ریاست جمهوری رسید ، قاطعانه می دانست توسعه برنامه هسته ای آفریقای جنوبی جنبه سیاسی داشته است تا فنی.
این مقام سابق درباره اینکه آیا آفریقای جنوبی برنامه جدی هسته ای در اختیار داشته است یا اینکه تنها تلاش می کرد امکان دستیابی به تسلیحات هسته ای را بررسی کند گفت می توان گفت این برنامه در مراحل ابتدایی بوده است چون فناوری استفاده شده در این برنامه بسیار ساده بوده است ، شبیه به آنچه در جنگ جهانی دوم توسط آمریکا در هیروشیما مورد استفاده قرار گرفت و در واقع هیچگاه از این مرحله فراتر نرفت.
البته برای توسعه این تجهیزات هسته ای مطالعاتی صورت گرفت چون این تسلیحات آنگونه که باید قابل پرتاب نبودند.
بنا براین برخی مطالعات برای تسلیحاتی شدن این برنامه و تبدیل آن به تجهیزات کوچکتر صورت گرفت اما از سطح مطالعه فراتر نرفت.
مجری شبکه گفت شما احتمالا چیزهایی درباره حادثه ولا (VELA) شنیده اید که یک ماهواره توانست تصاویر دو انفجار نوری بزرگ را در اواخر دهه هزارو نهصدو هفتاد در منطقه ای تحت کنترل آفریقای جنوبی ثبت کند و تخمینهایی زده می شد مبنی بر اینکه این دو نور سفید آزمایشات هسته ای توسط آفریقای جنوبی و اسرائیل بوده است گفت در این باره می توانم بگویم که آفریقای جنوبی تا اوایل دهه هزارو نهصدو هشتاد دارای اورانیوم غنی شده با درصد بالا نبوده است؛ بنا براین این کشور در موقعیتی نبوده است تا بتواند این آزمایش را انجام دهد.
نکته دوم اینکه هیچ گونه آلودگی مواد رادیو اکتیو در اقیانوسهای جنوبی یافت نشد و درباره اینکه آیا این آزمایش توسط کشور دیگری صورت گرفت ، من واقعا نمی توانم در این باره اظهار نظر کنم.
اما در جلسه ای حضور داشتم که از وزیر دفاع وقت آفریقای جنوبی در این باره سوال شد و وی بطور قاطعانه به این سوال پاسخ منفی داد.