يک کارشناس انگليسي مي گويد: دولت هاي انگليس و آمريکا از پيشنهاد اسراييل براي فروش بمب هاي اتمي به رژيم آپارتايد آفريقاي جنوبي در دهه 1970 باخبر بودند، اما اقدامي نکردند.
"پيتر اير" به ايرنا گفت: پيشنهاد اسراييل تحت اطلاع دولت هاي وقت آمريکا و انگليس به آفريقاي جنوبي داده شد و اين ثابت مي کند که اين دو کشور نه تنها خطر استفاده از سلاح هاي اتمي و اشاعه هسته اي را پذيرفتند بلکه آنها خود را درگير فساد رژيم اسراييل کردند.
وي افزود: دولت هاي انگليس و آمريکا از پيشرفت مذاکرات ميان رهبران اسراييل و رژيم آپارتايد آفريقاي جنوبي در خصوص پيشنهاد فروش سلاح هاي هسته اي به خوبي آگاه بودند اما در ظاهر اظهار بي اطلاعي مي کردند.
اير افزود: مقامات انگليسي و آمريکايي علاوه بر اين از برنامه توسعه جنگ افزارهاي بيولوژيک و شيميايي آفريقاي جنوبي در دوره آپارتايد نيز حمايت کردند.
وي گفت: دولت انگليس در زمان نخست وزيري مارگارت تاچر حتي با هزينه ماليات دهندگان تعدادي سلاح شيميايي به آفريقاي جنوبي ارسال کرد.
روزنامه گاردين روز گذشته در گزارشي فاش کرد که بنا به اسنادي که قرار است در کتاب جديدي در آمريکا منتشر شود، اسراييل در سال 1975 موافقت کرده بود به آفريقاي جنوبي سلاح هسته اي بفروشد.
گاردين همچنين نوشت اسنادي که پيش از اين مخفي بوده اند، اولين مدارک رسمي در باره توان هسته اي اسراييل قلمداد مي شوند. به نوشته گاردين، توافق هسته اي ميان آفريقاي جنوبي و اسراييل همچنين نشان مي دهد رابطه اين دو در زمان رژيم آپارتايد آفريقاي جنوبي تا چه حد قوي بوده است.
اسراييل اين گزارش رد کرده و مدعي شده است که چنين پيشنهادي مطرح نبوده است. روزنامه گاردين تصاوير موافقتنامه امضاء شده توسط شيمون پرز و "پي دابليو بوتا" وزيران وقت دفاع اسراييل و آفريقاي جنوبي را نيز منتشر کرده بود.
اير گفت: اسراييل در دهه 1970 پس از آنکه برنامه موشکي آفريقاي جنوبي را توسعه داد به آن کشور پيشنهاد داد موشک هاي خود را به سلاح هسته اي مسلح کند.
وي افزود: من با اطمينان مي گويم که اسراييل اين پيشنهاد غيربشردوستانه را به آفريقاي جنوبي داد و آن دو حتي در تاريخ 22 سپتامبر 1979 اولين آزمون هاي هسته اي مشترک خود را انجام دادند.
رژيم اسراييل که عضو آژانس بين المللي انرژي اتمي و پيمان عدم اشاعه هسته اي نيز نمي باشد، بيش از 200 سلاح هسته اي و صدها سلاح کشتار جمعي ديگر در اختيار دارد.