وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به اعلام آمادگي ايران براي تبادل سوخت رآكتور تهران گفت كه ايران منتظر اعلام آمادگي طرفهاي مقابل (گروه وين) براي تبادل سوخت است.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، منوچهر متكي وزير خارجه كشورمان بعد از ظهر امروز (چهارشنبه) در نشست مطبوعاتي مشترك با «آگوستين انسانزه» وزير خارجه جمهوري بروندي، در واكنش به اظهارات كلينتون وزير خارجه آمريكا درباره بيانيه تهران كه آن را داراي اشكالات فني خوانده بود، گفت: همين اظهارات خانم كلينتون اشكال دارد، اشكال آن اين است كه گروه وين بعد از دريافت نامه جمهوري اسلامي ايران بايد رسماً پاسخ خود را به آژانس اعلام كند و برابر بيانيه تهران بعد از اظهارنظر گروه وين بايد جلسات اين گروه با هدف رسيدن به يك تفاهمنامه مكتوب تشكيل شود، لذا اگر حرف و نظري وجود دارد، ميتوانند در آن نشست مطرح كنند.
وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: گذشته از اين اظهارنظر بيشتر تبليغاتي، برداشت كلي ما از فضاي بينالمللي اين است كه هم بخشي از طرفهاي گروه وين و هم بسياري از كشورها و سازمانهاي بينالمللي استقبال خوبي از اين اعلاميه تهران داشتهاند.
متكي با بيان اينكه به فاصله 24 ساعت بعد از بيانيه تهران، نشست وزراي خارجه 57 كشور اسلامي را در تاجيكستان داشتيم، اظهارداشت: اجلاس وزرا به اتفاق، از اين بيانيه استقبال كرده و از همه طرفها خواست كه از آن حمايت كنند.
وي يادآور شد: تصور ميكنم اين به نفع همگان است كه به موج ايجاد شده كه حركت از مسير تقابل به سوي زمينههاي تعامل و همكاري است، بپيوندند.
وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: اگر واقعاً اين نيت جدي وجود دارد كه به دنبال اعتمادسازي همه طرفها هستند، معتقدم آنها بايد در اين فرصت ايجاد شده كه دو كشور مهم جامعه بينالمللي و شوراي امنيت يعني تركيه و برزيل كه بر اساس درخواست خود آنها اقدام به اين ابتكار كردند تا بخش گره خورده تبادل سوخت را گره گشايي كنند و اين همان چيزي است كه خودشان خواستهاند حمايت كنند.
متكي با اشاره به ارسال دو نامه اوباما به لولا داسيلوا رئيس جمهور برزيل و رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه و درخواست از آنها براي هدايت شدن موضوع تبادل سوخت در مسيري مناسب گفت: فكر ميكنيم گاهي كسي يا كشوري پيشبيني ميكند كه اگر درست در نيامد بايد به واقعيتها تمكين كند.
وي ادامه داد: پيشبينيها اين بود كه لولا و اردوغان در ماموريتشان شكست خواهند خورد و حتي برخي گفتند كه 30 درصد براي اين تفاهم شانس وجود دارد، من گمان ميكنم ديپلماتهاي شجاع كساني هستند كه اگر پيشبينيهايشان درست درنيامد شرايط جديد را مورد ارزيابي قرار ميدهند.
وزير امور خارجه با بيان اينكه لولا و اردوغان موفق شدند در كنار جمهوري اسلامي ايران چارچوب جامع الاطرافي را براي تفاهم ايجاد كنند، گفت: اوباما بايد از اين موضوع تشكر كند نه اينكه اظهارنظرهاي ناپخته توسط اعضاي دولت وي صورت گيرد.
متكي در پاسخ به سؤالي در خصوص اينكه آيا از گروه وين پاسخي دريافت كردهايد؟ اظهار داشت: گروه وين يعني آمريكا، روسيه، فرانسه و آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه بايد پاسخ خود را به آمانو ارائه دهند و اين پاسخ به ما منعكس شود.
وي اين موضوع را ترتيباتي دانست كه در بيانيه تهران پيشبيني شده و يادآور شد: در آن بيانيه ايران بايد به مدت 7 روز نامه خود را به آژانس ارائه ميداد در حالي كه ما قبل از 7 روز اين نامه را ارائه داديم.
وزير امور خارجه افزود: در نامهاي كه رئيس سازمان انرژي اتمي كشورمان به آقاي آمانو نوشت روشن و شفاف خواستند كه پاسخ گروه وين را از آژانس دريافت كند و اين پاسخ زمينه را براي تدوين مكتوب تبادل سوخت كه يك ماه براي آن در نظر گرفته شده، فراهم ميكند.
به گفته وي ايران آمادگي خود را اعلام كرده و آماده پاسخ طرف مقابل است.