کشورهای افریقایی سیاستها و تلاشهای خود را برای حفظ حقوق مالکیت معنوی و مبارزه با تولید محصولات تقلبی هماهنگ می کنند.
افسران پلیس، ماموران بلند پایه گمرک و بازرسان بیست و هشت کشور افریقایی در کنفرانسی در پایتخت سنگال تحت عنوان حقوق مالکیت معنوی، راههای موثر برای تقویت مبارزه با سرقت و تقلب در تولید محصولات را بررسی کردند. شرکت کنندگان در این کنفرانس که به ابتکار پلیس بین الملل (اینترپل) برگزار شده است تاکید کردند سرقت حقوق معنوی و تولید محصولات تقلبی یک معضل بزرگ در افریقا به شمار می رود و هر ساله خسارات و زیانهای سنگینی به اقتصاد کشورهای افریقایی وارد می کند و بر سلامت شهروندان افریقایی نیز اثار سو زیادی دارد. افسران پلیس و بازرسان افریقایی حاضر در کنفرانس داکار تاکید کردند اکثر محصولات تقلبی که تمام بخشهای اقتصادی افریقا را مختل می کنند، از خارج قاره سیاه وارد بازارهای افریقایی می شوند. ساندی اوکوئبور، مسئول منطقه ای پلیس بین الملل در غرب افریقا، اعلام کرد غرب افریقا مکان مناسبی برای ورود و فروش محصولات تقلبی خارجی است.
وی افزود بیشترین محصولات تقلبی که از خارج وارد بازارهای این منطقه می شود انواع داروها هستند که اغلب انها حاوی مواد خطرناک برای سلامت شهروندان هستند. ممدو تیاندوم رئیس پلیس قضایی سنگال نیز گفت داروهای تقلبی و فراورده های غذایی بیشترین کالاهای تقلبی هستند که از خارج وارد بازار سنگال می شوند. بکایه دیوپ وزیر کشور سنگال نیز که ریاست کنفرانس داکار را بر عهده داشت اعلام کرد کالاهای تقلبی ده درصد از تجارت جهانی را به خود اختصاص داده اند. در غرب افریقا بیشتر کالاهای تقلبی را داروها تشکیل می دهند اما در زامبیا دی وی دی و کالاهای الکترونیک محصولات تقلبی رایج در بازار هستند. عمری مووو، رئیس بخش مالکیت معنوی در پلیس زامبیا اعلام کرد بیشتر دی وی دی های تقلبی موجود در بازار از کشورهای خاور میانه وارد زامبیا می شوند.
وی افزود این یک اقتصاد زیر زمینی است که در ان دلالان و فروشندگان به دولت مالیات نمی پردازند.
این مسئول پلیس زامبیا تاکید کرد محصولات تقلبی به طور پنهانی وارد بازار می شوند و به علت ارزان بودن به راحتی به فروش می رسند در نتیجه شهروندان از دسترسی به محصولات قانونی با کیفیت بالا محروم می شوند.
وی با تاکید بر ضرورت و اهمیت حفظ مالکیت معنوی خاطر نشان کرد انتقال و توسعه فناوری در کشوری که این حق رعایت نمی شود، به راحتی امکان پذیر نخواهد بود.در عرصه اقتصادی نیز همین وضعیت وجود دارد چرا که اگر انتقال فناوری صورت نگیرد اقتصاد ضعیف خواهد شد. اینترپل یکصد و هشتاد و هشت عضو دارد که پنجاه و سه عضو ان کشورهای افریقایی هستند.
جان نکستو مسئول بخش مالکیت معنوی اینترپل اعلام کرد این نهاد به کشورهای عضو در زمینه تدارکاتی کمک می کند. وی افزود ما از سال دو هزار و نه برای مبارزه با نقض مالکیت معنوی در شرق و جنوب افریقا تلاش می کنیم اما به نظر من مهمترین مسئله در این زمینه سیاست های فراملی است که برای مهار این معضل در بین کشورها اتخاذ می شود چرا که تمام کشورهای جهان با چنین مشکلی مواجه هستند و کالاهای تقلبی در همه جای جهان یافت می شود. شرکت کنندگان در کنفرانس داکار تاکید کردند یک رابطه اشکار میان افزایش جرایم فرامرزی و کشورهایی که محصولات کارخانه ای ندارند وجود دارد.
مسئول بخش مالکیت معنوی اینترپل خاطر نشان کرد نگران ما بیشتر به خاطر محصولات تقلبی است که حاوی ترکیبات سمی هستند. وی به عنوان مثال به کرمهای سفید کننده اشاره کرد که به گفته وی اثار منفی زیادی بر پوست مصرف کنندگان دارد. به گزارش خبرگزاری شینهوا از داکار، خو بون هویی رئیس اینترپل برای مهار نقض مالکیت معنوی و تولید کالاهای تقلبی از همه اعضای این نهاد خواست تلاشهای خود را در مبارزه با شبکه های تولید و قاچاق محصولات تقلبی هماهنگ کنند.