وزير خارجه كشورمان گفت: روابط ما با آفريقا با هدف متوازن كردن مناسبات و همكاريهاي خارجي و استفاده از همه ظرفيتها در مناطق مختلف جهان و نيز جزو برنامههاي راهبردي است.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، منوچهر متكي وزير خارجه كشورمان در كنفرانس مطبوعاتي امروز چهارشنبه با وزير خارجه بروندي در پاسخ به سؤالي در خصوص انتظارات ايران از كنفرانس ديوان بينالمللي لاهه كه قرار است در اوگاندا برگزار شود، گفت: اينكه نظام قضايي بينالمللي و اساسنامههاي مرتبط با آن به حدود مرزهاي عدالت نزديك شود، يك آرزو است اما در فضاي كنوني جهان فاصله قابل توجهي با آن داريم.
وي با بيان اينكه زمينههاي بروز اين ضرورت در افكار عمومي جهاني روز به روز برجستهتر و جديتر مطرح مي شود، گفت: اينكه مناسبات جهاني بايد عادلانه باشد و اين عدالت در همه عرصههاي سياسي، اقتصادي و قضايي در سطوح ملي، منطقهاي و بينالمللي اعمال شود به يك خواست عمومي تبديل ميشود.
وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: كساني امروز بيمحابا دست به تصميمسازيهايي ميزنند كه يا در سطح ملي و يا در سطح بينالمللي پيامد آن نسلكشي، تجاوز و كشتار و شكنجهگري است كه در پردههاي پنهان و لايههاي تاريك تاريخ نميماند.
متكي گفت: اصرار كشورهاي مستقل در استفاده از اجلاسهاي بينالمللي براي تاكيد به ترغيب سران رژيمهايي كه بيمحابا به جنايات و خونريزي مشغولند، مانند تجاوزات متعدد رژيم صهيونيستي به لبنان و غزه و يا پاسخگو بودن به كساني كه بدون اذن بينالمللي و بدون مصوبه اركان بينالمللي و تائيد جامعه بينالمللي لشكركشيهايي را به مناطق مختلف انجام داده و موجب كشتار صدها هزار نفر ميشود، امروز برجسته ميشود.
وي افزود: جمهوري اسلامي ايران در كنفرانس دادگستري بينالمللي در اوگاندا ضمن حضور فعال در آن ديدگاههاي روشن نظام قضايي خود توسط هيئتهايي كه به اجلاس اعزام ميشوند را مطرح ميكند.
وزير امور خارجه در پاسخ به سؤال ديگري در خصوص گسترش روابط با آفريقا كه آن را راهبردي يا تاكتيكي خواند، گفت: روابط ما با آفريقا همانند روابط با ديگر قارههاي جهان با هدف متوازن كردن مناسبات و همكاريهاي خارجي جمهوري اسلامي و استفاده از همه ظرفيتها در مناطق مختلف جهان و نيز جزو برنامههاي راهبردي جمهوري اسلامي است.
متكي با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران طي 30 سال گذشته در آفريقا بهترين روابط سياسي را با بيشترين كشورهاي آفريقايي داشته است، گفت: علاوه بر اين همكاريهاي پراكنده اقتصادي هم وجود داشت كه سياست دولت نهم و دهم همهجانبه كردن اين روابط با آفريقا يعني بالا بردن روابط سياسي از يك سو و همكاريهاي تجاري و اقتصادي از سوي ديگر است.
وي ادامه داد: خوشبختانه امروز شاهد گسترش همكاريها در بخشهاي مختلف همچون نيروگاهي، سدسازي، ساختمانسازي، كشاورزي و معادن تا ساخت و مونتاژ تراكتور و اتومبيل و نيز اكتشاف نفت هستيم كه جمهوري اسلامي تجربههاي نخستين خود را در اين عرصه پشت سر ميگذارد.
متكي با اشاره به رفتار عادلانه ايران در مناسبات خود با آفريقا گفت: ما پيشرفت ديگر كشورها را پيشرفت خود ميدانيم و چون در پيشرفت آنها مشاركت داريم، بهرهمند نيز ميشويم.
وي با اشاره به منطق قوي جمهوري اسلامي ايران كه هر روز مخاطبين بيشتري در دنيا پيدا ميكند، يادآور شد: اين اتصال ملتها با يكديگر است كه از طريق كاري كه انجام ميشود پيام خود را ميرساند.
وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: آفريقا طي دهههاي گذشته از زير يوغ و زنجير ستم، تحقير و غارت كشورهاي استعمارگر خارج شده است اما هنوز اين زخم را بر پيكر خود دارد و به همين جهت ما از يك آفريقاي قوي و متحد حمايت ميكنيم.
متكي خاطرنشان كرد: ما شعار كساني كه ميگويند تفرقه بيانداز و حكومت كن و به دنبال ايجاد مسئله در آفريقا هستند را دنبال نميكنيم.
به گفته وي نگاه ايران به آفريقا يك نگاه راهبردي، همهجانبه و نگاهي توام با احترام و منافع همزمان طرفين است.
وزير امور خارجه آفريقا را داراي منابع سرشار، سرمايههاي فراوان و انسانهاي خونگرم دانست و اظهار داشت: آفريقا ظرفيتهاي پيشرفت را دارد و بر چنين نگاهي به دنبال روابطي عادلانه با جهان ميگرديم. لذا سعي مي كند با شركاي خود يك رابطه منطقي برقرار كند.
متكي رويكرد و راهبرد جمهوري اسلامي ايران را در اين ارتباط پاسخگويي به اين نياز طبيعي آفريقا خواند كه منافع كشورمان را نيز تامين خواهد كرد.
وي توجه به يك منطقه و استفاده از ظرفيتهاي آن را به معناي نفي مناطق ديگر نخواند و خاطرنشان كرد: ما امروز با همه قارههاي جهان مناسبات را در حوزههاي اقتصادي داشته و ميخواهيم اين روابط متوازن و منطقيتر شود.