وزیر امور خارجه گفت: روابط جمهوری اسلامی ایران با افریقا راهبردی و با هدف متوازن کردن مناسبات و همکاریهای خارجی و استفاده از همه ظرفیتها در مناطق مختلف جهان است.
منوچهر متکی در ادامه نشست خبری مشترک با همتای بروندایی خود در تهران، با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در سی سال گذشته در افریقا بهترین روابط سیاسی را با بیشترین کشورهای افریقایی داشته است اظهار داشت: علاوه بر این، همکاریهای پراکنده اقتصادی هم وجود داشت که سیاست دولت های نهم و دهم همهجانبه کردن این روابط با افریقا یعنی بالا بردن روابط سیاسی از یک سو و همکاریهای تجاری و اقتصادی از سوی دیگر است. وی افزود: خوشبختانه امروز شاهد گسترش همکاریها در بخشهای مختلف همچون نیروگاهی، سدسازی، ساختمانسازی، کشاورزی و معادن، ساخت و مونتاژ تراکتور و اتومبیل و نیز اکتشاف نفت هستیم. رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با تاکید بر رفتار عادلانه جمهوری اسلامی ایران در مناسباتش با افریقا اضافه کرد: ما پیشرفت دیگر کشورها را پیشرفت خود میدانیم و چون در پیشرفت آنها مشارکت داریم، بهرهمند نیز میشویم. وی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: منطق قوی جمهوری اسلامی ایران هر روز مخاطبان بیشتری در دنیا پیدا میکند و اتصال ملتها با یکدیگر از طریق کاری که انجام میشود پیام خود را میرساند.
متکی افزود: قاره افریقا در دهههای گذشته از زیر یوغ و زنجیر ستم، تحقیر و غارت کشورهای استعمارگر خارج شده است اما هنوز این زخم را بر پیکر خود دارد و به همین علت ما از افریقای قوی و متحد حمایت میکنیم. وزیر امور خارجه گفت: ما شعار کسانی را که میگویند تفرقه بینداز و حکومت کن و به دنبال ایجاد مسئله در افریقا هستند دنبال نمیکنیم. متکی تصریح کرد: نگاه ایران به افریقا راهبردی، همهجانبه و نگاهی توام با احترام و منافع همزمان دو طرف است. وی در پاسخ به سؤالی درباره انتظارات جمهوری اسلامی ایران از کنفرانس بازنگری اساسنامه دیوان بینالمللی دادگستری که قرار است در اوگاندا برگزار شود، گفت: اینکه نظام قضایی بینالمللی و اساسنامههای مرتبط با آن به حدود مرزهای عدالت نزدیک شود، یک آرزوست و در فضای کنونی جهان فاصله قابل توجهی با آن داریم. رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان اینکه زمینههای بروز این ضرورت در افکار عمومی جهان روز به روز برجستهتر و جدیتر مطرح می شود، اظهار داشت: اینکه مناسبات جهانی باید عادلانه باشد و این عدالت در همه عرصههای سیاسی، اقتصادی و قضایی در سطوح ملی، منطقهای و بینالمللی اعمال شود به خواست عمومی تبدیل میشود. متکی ادامه داد: کسانی امروز بیمحابا تصمیمسازیهایی انجام میدهند که یا در سطح ملی یا در سطح بینالمللی پیامد آن نسلکشی، تجاوز و کشتار و شکنجهگری است که در پردههای پنهان و لایههای تاریک تاریخ نمیماند. وزیر امور خارجه تصریح کرد: اصرار کشورهای مستقل در بهره گیری از اجلاس های بینالمللی برای جلوگیری از سران رژیمهایی که بیمحابا به جنایات و خونریزی مشغولند، مانند تجاوزات متعدد رژیم صهیونیستی به لبنان و غزه و یا پاسخگو بودن به کسانی که بدون اذن بینالمللی و بدون مصوبه ارکان بینالمللی و تایید جامعه بینالمللی لشکرکشیهایی را به مناطق مختلف انجام داده اند و موجب کشتار صدها هزار نفر میشوند، امروز برجسته میشود. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس دادگستری بینالمللی در اوگاندا، ضمن حضور فعال، دیدگاههای روشن نظام قضایی خود را از طریق هیئتهایی که به اجلاس اعزام میشوند مطرح خواهد کرد.