وزیر امور خارجه گفت: بروندی برای بازرگانان ایرانی سیاست های تشویقی از لغو روادید و حذف تعرفه های تدریجی و مالیات مضاعف را در دست بررسی دارد.
منوچهر متکی در پایان دیدار آگوستین انسانزه همتای خود از بروندی افزود: دو سال پیش در دیدار با رئیس جمهور بروندی در آدیس آبابا (حاشیه اجلاس سران افریقا) از وی دعوت کردیم در کنار روابط سیاسی، در حوزههای مختلف نیز همکاری داشته باشیم. وزیر امور خارجه با اشاره به سفرش به بروندی و ادامه گفتگوهایش با رئیس جمهور این کشور گفت: مجموعه تبادل نظر ما به این منجر شد که تعریف جدیدی از روابط با هدف همه جانبهنگری به همکاریهای ایران و بروندی در چارچوب مناسبات با افریقا داشته باشیم.
متکی همچنین اظهار داشت: در دیدار امروز ظرفیتهای مختلف دو کشور را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم و ظرفیتهای ملی، کشاورزی و کشور پوشیده از جنگل بروندی امکانات فراوان طبیعی را برای همکاری به وجود آورده است. متکی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: با توجه به تشویق هایی که بروندی برای تجار و بازرگانان ایرانی پیش بینی کرده است، ازجمله بررسی لغو روادید و امضای برخی موافقتنامهها که آماده خواهد شد مانند تعرفه ترجیحی و معافیت از مالیات مضاعف، مترصدیم اقدامات خوبی را در بخشهای طرحهای توسعهای در این کشور بررسی کنیم که در باره آن با اتاق بازرگانی و شرکتهای ایرانی گفتگو خواهیم کرد. وزیر امور خارجه با بیان اینکه بروندی تاسیس احتمالی سفارت در تهران را در دست بررسی دارد، افزود: این امکان دیگری برای شناسایی ظرفیت ایران و افزایش زمینه های ارتباط میان دو کشور است.
متکی گفت: موضوعات بینالمللی هم مورد گفتگو قرار گرفت تا بتوانیم در سازمانهای بینالمللی و منطقهای از جمله سازمان ملل متحد از دیدگاههای یکدیگر حمایت کنیم و اتحاد خود را از دوجانبه به چندجانبه تعمیق ببخشیم.
وی یادآور شد: بعد از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بروندی گامهای بلندی را در گسترش همکاری میان دو کشور در دستور کار داریم که در وقت خود به آگاهی افکار عمومی خواهیم رساند. رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در بخش دیگری از سخنانش گفت: بروندی در مرکز و شرق افریقا از کشورهایی است که پس از استقلال از بلژیک در 1962 فراز و نشیبهای فراوانی را طی و تلاش کرده است بر مشکلات داخلی پیروز شود.
وی افزود: با توجه به ناآرامیها و مسائلی که معمولاً بعد از دوران استعمار در کشورها به وجود میآید، در سال 2005 مجموعهای از گروه هایی که با شرایط موجود در کشورشان مبارزه می کردند موفق شدند در انتخاباتی دموکراتیک حکومت را به دست بگیرند. متکی اضافه کرد: رئیس جمهور این کشور در پنج سال گذشته گامهای بلندی را در جهت ثبات داخلی از یک سو و همکاری با همسایگان و پیوستن به مجموعه شرق افریقا و تلاش برای توسعه همکاریهای منطقهای و دوجانبه با کشورهای مختلف برداشته است.
وزیر امور خارجه با تقدیر از دولت بروندی در جلب همکاری همه گروه هایی که در این کشور با هم به مبارزه پرداخته بودند و در سال های گذشته به صورت مسلحانه در بخشهای مختلف این کشور حضور داشتند تصریح کرد: پیوستن این گروه ها و مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری بروندی که دو ماه آینده برگزار می شود بیانگر این است که مدیریت فرایند داخلی به خوبی انجام شده است.
متکی مذاکرات بروندی با همسایگان بزرگ خود مانند جمهوری دموکراتیک کنگو، کنیا و اوگاندا را نشان دهنده تدبیر دولت بروندی دانست.