دولت سودان روز چهارشنبه درباره احتمال دستیابی به توافقنامه صلح فراگیر در منطقه دارفور سودان از طریق گفتگوهای صلح به میانجیگری قطر ابراز خوشبینی کرد.
این ابراز خوشبینی دولت سودان به رغم غیبت گروه اصلی شورشیان دارفور موسوم به جنبش عدالت و ازادی صورت می گیرد.
غازی صلاح الدین مشاور رییس جمهور سودان که اکنون مدیریت پرونده سودان را در دست دارد روز چهارشنبه در فرودگاه خرطوم به خبرنگاران گفت اکنون فرصت هایی برای دستیابی به صلح فراگیر با جنبش عدالت و آزادی وجود دارد.
وی گفت این جنبش تمایل خود را برای پیوستن به مذاکرات به عنوان یک شریک با هداف دستیابی به حل و فصل صلح امیز بحران جاری در دارفور نشان داده است.
وی گفت روز چهارشنبه گفتگوهایی سازنده با سران قطر در دوحه درباره تدارک دور آتی مذاکرات داشته است.
خبرگزاری شینهوا از خرطوم گزارش داد/ این مسئول سودانی باردیگر اعلام کرد که دور آتی مذاکرات صلح در هفته نخست ماه ژوئن برگزار خواهد شد و آمادگی دولت سودان برای ازسرگیری مذاکرات صلح را در هر زمان ممکن اعلام کرد. تنشها در سودان پس از آن شدت گرفته است که احزاب مخالف دولت سودان در پی انتخابات جنجالی اخیر این کشور دولت را به تقلب در انتخابات متهم کردند.
احزاب مخالف امریکا را متهم کردند به رغم تقلبهای فراوان در انتخابات که به نفع دولت صورت گرفته است همچنان از انتخابات حمایت کرده است. نخستین انتخابات پارلمانی سودان طی تقریبا بیست و پنج سال گذشته بخشی از توافقنامه صلح دو هزارو پنج به شمار می رود که با حمایت های امریکا امضا شد و بنا به ادعای این کشور به بیست و یک سال جنگ داخلی شمال جنوب این کشور پایان داد.
از جمله اهداف تعیین شده در این توافقنامه برقراری حکومت دموکراتیک در این کشور فقیر و تدارک برای برگزاری همه پرسی درباره وضعیت جنوب سودان طی سال اتی میلادی است.
با این حال احزاب سیاسی و ناظران انتخابات حتی پیش از اغاز انتخابات از ان انتقاد کرده و اعلام کرده بودند در فرایند انتخابات تقلب های فراوانی صورت گرفته است و به شدت تحت کنترل عمر البشیر رییس جمهور این کشور قرار دارد. انتخابات عمومی سودان رویدادی مهم در تاریخ سیاسی این کشور به شمار می رود با این حال تصمیم بیشتر احزاب برجسته سودان برای تحریم این انتخابات مانور سیاسی انها را کاهش داد.
هشت نامزد برای سمت ریاست جمهوری سودان نامزد شده بودند که برجسته ترین انها عمر البشیر رییس جمهور کنونی است.
البته چهار نامزد برجسته دیگر از جمله یاسر ارمن عضو حزب جنبش ازادیبخش خلق سودان، صدیف المخدی رهبر حزب ملی امت و نخست وزیر سابق این کشور نیز از نامزدی خود کناره گیری کردند.
بخت پیروزی عمر البشیر نخست وزیر کنونی سودان و احتمال دستیابی وی به پیروزی با اختلاف زیاد در پی کناره گیری چهار رقیب برجسته وی ، در این انتخابات بسیار زیاد بود و وی با پیروزی در این انتخابات بار دیگر به سمت ریاست جمهوری منصوب شد. احزاب مخالف می گویند این انتخابات فراگیر نبود و سازماندهی ان در منطقه دارفور در غرب سودان غیر ممکن بود.
با این حال حزب کنگره ملی در عوض احزاب مخالف را متهم کرد پس از انکه متوجه بخت کم خود برای پیروزی در انتخابات شده اند، در تلاش برای طفره رفتن از فرایند انتخابات شده اند.
با این حال حواشی و جنجالهای این انتخابات موجب سردرگمی ناظران بین المللی شده بود.
این سردرگمی ناشی از این حقیقت است که حزب جنبش خلق سودان بیش از هر حزب دیگری در تدارک انتخابات سهیم بود و از جمله امضا کننده اصلی توافقنامه صلح فراگیر سودان بود که در ژانویه دوهزار و پنج میلادی به امضا رسید.
حزب جنبش ازادبیخش خلق سودان دچار اختلافات اشکار داخلی درباره موضع خود در برای انتخابات شده است.
چراکه زیر مجموعه این جنبش در شمال سودان به طور کامل خارج شده است و اظهارات اخر رهبر مجنبش خلق ازادی سودان یعنی سالوا کر منعکعس کننده یک موضع متناقض وی پس از این مسئله بود که تایید کننده حضور فعال این کشور در فرایند دموکراسی در سودان بود.