هفته نامه پرتیراژ آدیس آدماس به منظور شناساندن بزرگان علم وادب پارسی در سالگشت تولد حکیم عمر خیام مقاله ای در خصوص اين شاعر بزرگ ايراني در یک صفحه کامل به چاپ رساند.
به گزارش اداره كل روابط عمومي و اطلاع رساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، در آغاز مقاله به گوشه هایی از زندگی نامه وی پرداخته شده و آمده است: عمر خیام فیلسوف، ریاضیدان ، اختر شناس و شاعر نامدار پارسی بود که در نیشابور دیده به جهان گشود. ایام کودکی را در شهر بلخ به تلمذ نزد اساتیدی مانند شیخ محمد منصوری پرداخت و در ادامه در محضر امام موفق نیشابوری که خود از دانشمندان بزرگ در خراسان به شمار می آمد ادامه تحصیل داد .
در این بخش همچنین به تأثیر آثار ادبی و اجتماعی وی در دیگر کشورها و علی الخصوص فارسی زبان اشاره شده و به عنوان شاهد به آقای توماس هاید (Thomas Hyde 1636- 1703 ) از غیر فارسی زبانان که چندین قرن پیش به بررسی آثار این حکیم پرداخته نیز سخن به میان آورده است.
در نتیجه گیری این بخش همچنین قید شده است که متأسفانه به دیگر ابعاد علمی وی مانند اشعار آن فرزانه توجهی نشده ، درصورتی که بزرگانی مانند زمحشری، خیام را به دیده یک فیلسوف جهانی نگریسته اند.
بخش دوم مقاله با عنوان « خیام ریاضیدان » به تحلیل آثار وی در این خصوص از جمله « جبر » می پردازد.بخش سوم مقاله با عنوان « خیام اخترشناس » به موضوع ابداع تقویم جلالی به دستور سلطان سلجوقی پرداخته است.بخش چهارم با عنوان « خیام فیلسوف » اختصاص به شناسایی خیام در بعد فلسفی از دو منبع آثار وی دارد.
بخش آخر مقاله با عنوان « عارف و اندیشمند و یا میگسار لذت جو » به عدم توجه بعضی از مترجمان به مفهوم واقعی کلمات در شعر وی اشاره نموده و آورده است : در ادب فارسی از« شراب » به مفهوم معنوی آن یاد شده که به ایمان آورندگان واقعی در بهشت از آن وعده داده شده است. در این بخش به طور مفصل نقد سید حسین نصر در خصوص آثار عمر خیام نیز قابل ملاحظه است.
شایان ذکر است در اتیوپی خیام از شهرت بسیاری برخوردار است