خبرگزاری فرانسه در گزارشی از پاریس به قلم فیلیپ الفروی نوشت ...
نیکولا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه این هفته در حالی میزبان نخستین اجلاس سران افریقا خواهد بود که امیدوار است رهبران این قاره سیاه را به رویکرد پاریس مبنی بر پایان دادن روابط تیره و تار با کشورهای مستعمره سابق فرانسه و گشودن باب نوینی در روابط متقاعد سازد .
سارکوزی در اجلاس سران افریقا که از روز دوشنبه در شهر نیس با حضور حدود چهل تن از مقامات پایتختهای افریقایی از قاهره گرفته تا کیپ تاون اغاز می شود ، با دیدگاههای بدبینانه زیادی روبرو خواهد بود . سارکوزی بر خلاف ژاک شیراک سلف خود که به خاطر داشتن روابط شخصی بسیار نزدیک با رهبران فرانسوی زبان غرب افریقا شهرت داشت،عموما ترجیح می دهد تا به کل افریقا از یک منظر نگاه کند .
در طول سه سال گذشته وی تعداد پایگاههای نظامی فرانسه را در افریقا از پنج پایگاه به سه پایگاه کاهش داده و در عوض کوشیده است تا دامنه نفوذ سنتی فرانسه را تا فراسوی مستعمرات سابق و تا افریقای جنوبی ، رواندا و انگولا تعمیم دهد .
اوبر ودرین وزیر امور خارجه سابق فرانسه در عین حال درباره سیاست جدید سارکوزی می گوید من در باور دیدگاه سارکوزی مبنی بر تغییر ماهیت روباط با افریقا مشکل دارم .
ودرین افزود البته تجدید نظر در توافقنامه های دفاعی ما با افریقا چیز خوبی است که باید انجام می شد ولی نیکولا سارکوزی مناسبات پاریس را با افریقا پاکسازی نکرده است.
سارکوزی در نخستین سفرش به منطقه زیرصحرای افریقا پس از تصدی سمت ریاست جمهوری در سال دو هزار وهفت ، با اظهاراتی مملو از سخنان کلیشه ای و تعصب امیز ، موجبات ناراحتی ورنجش رهبران افریقا و روشنفکران قاره سیاه را فراهم اورد .
سارکوزی طی سخنانی در دانشگاه داکار گفته بود تراژدی افریقا این است که افریقایی ها کاملا وارد عرصه تاریخ نشده اند .وی چنین استدلال کرد افریقایی ها فرصت پیشرفت را از کف داده اند .
سارکوزی در تناقضی بارز با شیراک ، رقابتهای انتخاباتی خود را با شعار متحول ساختن روابط با افریقا اغاز کرد و وعده داد تا بختک قدیمی پدرسالاری ، ارباب گرایی را دور کند .
سارکوزی در اقدامی در تایید این دیدگاه ، نخستین کسی را که به کاخ الیزه دعوت کرد کسی نبود جر الن جانسون سیرلیف رئیس جمهور لیبریا و اندکی پس از ان عمرو بونگو رئیس جمهور گابن و متحد دیرینه فرانسه دومین مقام افریقایی بود که به الیزه دعوت شد .
در جبهه اقتصادی سارکوزی درصدد برامد تا با ادعای اقدام فرانسه در تاراج منابع افریقا ، از طریق توسعه مشارکت برد - برد در افریقا غلبه کند .
ولی گروه مدافع حقوق بشر موسوم به " بقای بین الملل " همچنان پاریس را متهم می کند که به ازای لگد مال شدن حقوق بشر و دمکراسی در کشورهایی مثل نیجر ، منبع اولیه تامین اورانیوم برای شرکت بزرگ هسته ای اریوای فرانسه ، از منافع اقتصادی خود دفاع می کند .
الن ژوانده وزیر توسعه فرانسه نشست دو روزه فرانسه و افریقا را در شهر نیس "اجلاس احیا و گشودن باب نوینی در روابط "توصیف کرده است .
گروهی از مقامات تجاری فرانسه و افریقا و نمایندگان جامعه مدنی در این نشست شرکت دارند .
اجلاس نیس با پنجاهمین سالگرد استقلال چهارده مستعمره سابق فرانسه همزمان شده است .
بدین مناسبت جشنهایی در برخی کشورهای افریقایی در جریان است ولی سارکوزی در هیچیک ازاین مراسم شرکت ندارد .