جاکوب زوما رئیس جمهور افریقای جنوبی روز دوشنبه از این مسئله ابراز تاسف کرد که دولت فرانسه به نوعی به عاملان کودتا در قاره افریقا رسمیت می بخشد.
رئیس جمهور افریقا با انتقاد از مقامات پاریس که رهبران کشورهای گینه کوناکری و نیجر را به نشست سران افریقا و فرانسه به نیس در جنوب شرقی این کشور دعوت کرده اند، اعلام کرد متاسفانه فرانسه هنوز هم به عاملان کودتا در افریقا رسمیت می بخشد. جاکوب زوما در حاشیه نشست سران فرانسه و افریقا در گفتگو با شبکه خبری فرانس بیست و چهار اعلام کرد ما نمی خواهیم نظامیان را به سرنگونی رهبران حاکم در کشورها و به دست گرفتن قدرت تشویق کنیم؛ دعوت از انها به نشستهایی مانند اجلاس نیس در واقع رسمیت بخشیدن به انها و اقدامات انها است و مردم قاره افریقا از اقدامات فرانسه در این زمینه همین تعبیر را دارند. رئیس جمهور افریقای جنوبی افزود ما خواستار ان هستیم که فرانسه ودیگر کشورهای اروپایی چنین افراد و چنین حاکمانی را که با کودتا بر ضد دولتهای مرکزی کشورهای خود به قدرت رسیده اند به رسمیت نشناسند چرا که حضور انها در چنین نشستهایی عملا به معنای ان است که انها نیز همسطح رهبران دیگر کشورها قرار گرفته اند و این برای افریقا و مردم این قاره مشکل ساز است. جاکوب زوما این مطالب را در پاسخ به این سوال بیان کرد که چرا هیئت نظامی حاکم در گینه کوناکری و نیجر که با توسل به زور قدرت را در این کشورها در دست گرفته اند، در نشست سران فرانسه و افریقا در نیس حضور دارند. زوما خاطر نشان کرد نباید به چنین افراد و گروههای اجازه دهیم کودتا کنند، دولتهای مردمی را سرنگون کنند و قدرت را به دست گیرند چرا که اینکار با فرهنگ دموکراتیک که ما برای استقرار ان در قاره افریقا تلاش می کنیم کاملا مغایرت دارد. جاکوب زوما و همتای فرانسوی اش نیکولا سارکوزی روز دوشنبه در نیس پیش از اغاز نشست سران در ضیافت ناهار مشترک شرکت کردند.
بنا به اعلام ریاست جمهوری فرانسه،در این مراسم سران دو کشور درباره مسائل مختلف به ویژه تلاش افریقائیها برای اعمال نقش و نفوذ بیشتر در اداره امور بین المللی گفتگو کردند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از نیس، نیکولا سارکوزی در مراسم افتتاحیه نشست نیس اعلام کرد باید از این پس تلاش کنیم به قاره افریقا جایی در اداره امور بین المللی بدهیم.
سارکوزی تاکید کرد هیچیک از مشکلات و چالشهایی که جهان کنونی با ان روبرو است بدون حضور و مشارکت موثر قاره افریقا در عرصه بین المللی قابل حل نخواهد بود. گفتنی است زمینه بحران سیاسی نیجر و پس از ان کودتای نظامی زمانی فراهم شد که ممدو تانجا، رئیس جمهور پیشین نیجر، که از ده سال پیش قدرت را در این کشور در دست داشت چهارم اوت گذشته بدون توجه به اعتراضها و انتقادهای جناح مخالف با برگزاری همه پرسی مدت ریاست جمهوری خود را سه سال طولانی تر کرد.
بر اساس قانون اساسی نیجر که از سال هزار و نهصد و نود و نه در این کشور اجرا می شد، ممدو تانجا می بایست در پایان دومین دوره پنج ساله ریاست جمهوری خود در تاریخ بیست و دوم دسامبر از قدرت کناره گیری کند.
تغییر قانون اساسی توسط ممدو تانجا نارضایتی را در میان مخالفان و افسران ارتش تشدید کرد که در نهایت منجر به کودتا برضد تانجا شد.
در حال حاضر یک هیئت نظامی موسوم به شورای عالی احیای دموکراسی اداره امور نیجر را در دست دارد. در رابطه با گینه کوناکری نیز، دادیس کامارا در پی مرگ لانسانا کونته رئیس جمهور پیشین گینه ، با یک کودتای بدون خونریزی در دسامبر سال گذشته قدرت را در کشورش به دست گرفت.
وی همان ابتدا به مردم قول داد هر چه زودتر قدرت را به غیرنظامیان واگذار کند.
کامارا همچنین تاکید کرد که اعضای هیئت نظامی حاکم و دولت نیز از نامزد شدن در این انتخابات خودداری خواهند کرد با این وجود کامارا با زیر پا گذاشتن تعهدات خود، اعلام کرد قصد دارد در انتخابات ریاست جمهوری کشورش شرکت کند.
انتقادها از گینه زمانی شدت گرفت که حاکمان نظامی ان در تاریخ بیست و هشتم سپتامبر تظاهرات مسالمت امیز جناح مخالف را به شدت سرکوب کردند.
مسئولان هیئت نظامی حاکم در گینه شمار قربانیان این حوادث خونین را پنجاه و شش نفر اعلام کرده اند اما سازمانهای دفاع از حقوق بشر در گینه کوناکری متعقدند در جریان سرکوب تظاهر کنندگان در کوناکری یکصد و پنجاه و هفت نفر کشته و بیش از یکهزار و دویست نفر زخمی شدند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرده است در این خشونتها بیش از یکصد و پنجاه نفر جان باخته اند.
پس از سوقصد نافرجام به دادیس کامارا در تاریخ سوم دسامبر، سکوبا کوناته که از نزدیکان کامارا بود اداره امور گینه را در دست.