روزنامه فرانسوی لیبراسیون نوشت خشم افریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی در پی یورش به کاروان ازادی راهی غزه، در حقیقت ابراز احساسات ضد اسرائیلی است که حکومت افریقای جنوبی از اسرائیل به دلایل تاریخی دارد.
به نوشته لیبراسیون، روابط میان افریقای جنوبی و اسرائیل بسیار پرتنش شده است به طوری که پرتوریا سفیر خود را از تل اویو برای مشورت فرا خوانده است.
پیش از ان افریقای جنوبی یورش به کاروان بشردوستانه ازادی راهی غزه را به شدت محکوم کرده بود.
هزاران نفر در افریقای جنوبی در حمایت از دولت خود تظاهرات کردند.
علت این تنشها چیست؟ گزارش ساشا پولاکو سورانسکی از اساتید دانشگاه امریکایی که هفته گذشته منتشر شد، از روابط تنگاتنگ میان رژیم اپارتاید سابق حاکم بر افریقای جنوبی با اسرائیل حکایت دارد.
در سال هزار و نهصد و هفتاد و چهار شیمون پرز وزیر وقت دفاع (جنگ ) اسرائیل در نامه ای خطاب به همتای خود در افریقای جنوبی، از "منافع و خواسته های مشترک" (میان افریقای جنوبی و اسرائیل) ابراز خرسندی کرده بود.
در ان زمان اسرائیل به رژیم نژاد پرست اپارتاید که تحت مجازاتهای بین المللی قرارداشت، منابع لازم را برای ساخت سلاح هسته ای قرار داده بود.
از سوی دیگر یک خبرنگار اهل افریقای جنوبی در کاروان ازادی حضور داشت که در نهایت موفق شد به ترکیه بازگردد.
وی پس از ورود به ترکیه به شدت حملات خشونت امیز و وحشیانه ای را که اسرائیلیها به این کشتی به عمل اوردند، محکوم کرد. کنگره ملی افریقا پس از کسب قدرت در افریقای جنوبی مواضعی در حمایت از فلسطینیان از خود نشان داد.
دزموند توتو از چهره های سرشناس مبارزه با ظلم و ستم، بارها اسرائیل را در سرزمینهای اشغالی با رژیم اپارتاید مقایسه کرده است.
این برنده جایزه صلح نوبل در سفری در سال دوهزار و دو به بیت المقدس از زندگی دشوار فلسطینیان به علت وجود پستهای زیاد بازرسی ابراز تاسف کرده و گفته بود:" این مسئله برای من تداعی کننده روزهای رنج و عذابی است که ماموران پلیس سفید پوست بر ما تحمیل می کردند و مانع تردد ازاد ما می شدند." حتی حضور گسترده یهودیان در افریقای جنوبی موجب گرم شدن روابط میان پرتوریا و تل اویو نشده است.
ماندلا تنها رئیس جمهور اهل افریقای جنوبی است که در سال 1999 به اسرائیل سفر کرد.
وی به طور ابهام امیزی گفته بود اسرائیل با دولت اپارتاید همکاری کرده اما در هیچ یک از جنایات ان مشارکت نداشته است.