بر اساس گزارشی که روز چهارشنبه در چارچوب طرح موسسه گاتس (Gates) منتشر شد، برنامه های بهداشتی چند میلیارد دلاری که بانک جهانی و شرکایش از ده سال پیش در کشورهای زیر صحرا در آفریقا انجام داده اند ، بی ثمر بوده است.
بر اساس این اطلاعات که " کمک بی نتیجه " نام گرفته است و گروه تحقیقاتی مبارزه با سل آن را گرد آوری کرده است ، شاخص های کمی وجود دارد که نشان دهد رویکردی که بانک جهانی اتخاذ کرده ، موفقیت آمیز بوده است. بر اساس این گزارش این رویکرد بخشی با هدف بهبود وضعیت بهداشتی و سلامت در بخشی از کشورهای زیر صحرا با درآمد کم بوده، که این امر محقق نشده است.
این گروه به طور ویژه استفاده از این طرح را برای کنترل سل بررسی کرده است.
به نظر می رسد بانک جهانی و دیگر شرکایش در این برنامه ی توسعه ای،توجه کافی به کنترل این بیماری عفونی بین سال های دو هزار و یک تا دو هزار و هشت نداشته اند. این برنامه در کشورهایی که تعداد مبتلایان به سل زیاد بوده است تدابیر ویژه ی کمی برای شناسایی مبتلایان و مداوای آنان انجام داده است.
نرخ موفقیت در این طرح بیش از بیست درصد نیست. تهیه کنندگان این گزارش خاطر نشان کردند ، این بیماری بار دیگر شیوع گسترده ی یافته است و به مشکل بهداشتی جهانی مبدل خواهد شد ،که این موضوع که مستلزم اتخاذ تدابیر کنترلی است.
در سال دو هزار و نه ، نه و چهار دهم میلیون مورد جدید ابتلا به سل سرشماری شد و یک میلیون و هشتصد هزار نفر جان خود را از دست دادند که چهل و چهار درصد از آنان در قاره آفریقا بودند و اینها افرادی بودند که بیماریشان تشخیص داده نشده بود . بر اساس این گزارش، در آسیا، بانک جهانی تلاش های کنترلی بیماری را به کمک سرمایه گزاری ویژه در مبارزه با سل انجام داده است در حالی که در آفریقا بانک جهانی رویکرد پراکنده ای دارد. ریچارد سکولینک (Richard Skolnik) مسئول سابق برنامه های بهداشتی ، غذایی و جمعیت بانک جهانی در آسیا و یکی از تهیه کنندگان این گزارش اعلام کرد :" بدبختانه این گزارش نشان می دهد برنامه های مهم حمایتی مالی بانک جهانی موقعیت بهداشتی فقیرترین کشورها را بهبود نمی بخشد." وی افزود ":با توجه به بحران مالی بین المللی ، این موضوع بیش از همیشه اهمیت دارد که صندوق های حمایتی به خوبی استفاده شوند و به نتایج مطلوب برسند." پل جانسون (Paul Jensen) تحلیلگر و یکی دیگر ازتهیه کنندگان این گزارش گفت:" انتشار این گزارش در آستانه کنفرانس کشورهای تامیین کننده صندوق بانک جهانی منتشر شده است." وی خواستار شد ، کشور های تامین کننده بانک جهانی باید ازصندوق کمک به آفریقا ، بهترین مراقبت های بهداشتی و سلامتی از فقیرترین مردم را مطالبه کنند و افزود:" برای این منظور باید تغییرات مهمی در رویکرد نهاد توسعه ای انجام شود." در حقیقت تهیه کنندگان این گزارش خاطر نشان می کنند، گروه مستقل ارزیابی برنامه های بانک ، خود، اخیرا به نتایجی در مورد کارایی این رویکرد برای کمک به کشورهای زیر صحرا رسیده اند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، به گفته ی این گروه ، تنها چهار طرح از یازده طرح بهداشت و سلامت در این رویکرد به نتایج رضایت بخش نسبت به اهدافشان رسیده اند.