يك انديشمند مصري با اشاره به اينكه خشم مردم تركيه از حمله تروريستي رژيم صهيونيستي به فعالان صلح اين كشور هنوز فروكش نكرده است، تاكيد كرد كه تا فرصت مهياست بايد سران صهيونيستي اين جنايت را محاكمه كرد.
به گزارش فارس، "فهمي هويدي " در بخش پاياني مقاله خود در خصوص حمله تروريستي رژيم صهيونيستي به كاروان «آزادي» غزه كه حدود 9 تبعه تركيهاي در آن كشته شدند، تاكيد كرد كه موضع تركيه در اين خصوص شايسته تقدير است.
هويدي نوشت: موضع تركيه در خصوص شكسته شدن محاصره غزه، شايسته تقدير است ولي من بيم آن دارم كه اين موضع نه فقط با اعتراض اسرائيل روبهرو شود بلكه ممكن است با اعتراض طرفهاي عربي نيز مواجه شود.
به نوشته هويدي، تشكيلات خودگردان فلسطين در رامالله (به رياست محمود عباس) شكسته شدن محاصره غزه را نوعي پيروزي براي حماس به شمار ميآورد و آن را سبب استحكام حكومت حماس در غزه ميداند و قطعا با شكسته شدن محاصره غزه مخالف است.
بنا بر اين گزارش، خوشبختانه تركيه اكنون مجبور است كه بر موضع خود پا بفشارد زيرا "غرور " اسرائيل كه كشتي مرمره را نشانه رفت و به كشته شدن 9 ترك و جراحت دهها نفر منجر شد، غيرت تركيه را برانگيخت و اين امر سبب تحريك شديد افكار عمومي شد و اين امر دولت تركيه را براي مقابله با رفتار اسرائيل مصمم كرد.
هويدي افزود: درست است كه اين عزم تركيه در اقداماتي مانند توقف همكاري نظامي و غيرنظامي مشترك با اسرائيل و كاهش روابط با آن نمود يافت و سران تركيه از سياست اسرائيل شديدا انتقاد كردند و اقدام تلآويو را مصداق تروريسم دولتي دانستند و اعلام كردند كه شرط عادي شدن مناسبات كشورشان با اسرائيل، پايان محاصره غزه است و اين اقدام نقطه عطفي در خصوص محاصره غزه بود، ولي در اينجا يك نكته منفي است كه ممكن است پيشرفت اين موضوع را دچار مشكل كند و آن موضع دولتهاي عربي است كه پيش از اين بدان اشاره شد.
به اعتقاد هويدي، اگر تركيه براي پايان دادن به محاصره غزه نياز دارد تا تلاش ديگران را هم به كار بگيرد، ولي دعوت براي رسيدگي به اتهام سران اسرائيل و محاكمه آنان به دليل جنايتي كه در حق كشتي مرمره مرتكب شدند لزوما به تلاشهاي ديگران نياز ندارد، بنابراين دولت آنكارا ميتواند خود به اين كار اقدام كند كه اين اقدام خود نوعي رسوايي براي اسرائيل و تهديد سران آن است مبني بر اينكه كشتن شهروندان تركيه را نميتوان ناديده گرفت و دستگاه قضاي تركيه ميتواند سران مسئول اسرائيل را به دليل اين جنايت محاكمه كند. براي همين، روند جمعآوري ادله و مدارك كه دادستان تركيه به آن اقدام كرده است ميتواند گامي مهم در اجراي محاكمهاي باشد كه سران عرب پس از جنگ غزه موفق نشدند آن را انجام بدهند هرچند كه شواهد و مدارك آن در گزارش قاصي "گلدستون " ثبت شد.
هويدي نوشت: در همين راستا من شرم ميكنم كه بگويم كه مركز عربي ثبت اسناد جنايتهاي جنگي و پيگرد قانوني وابسته به اتحاديه وكلاي عرب كه "عبدالعظيم المغربي " رياست آن را بر عهده دارد، اقدام به جمعآوري اسناد جنايات اسرائيل در جنگ 2006 لبنان و جنگ 2008 غزه كرده است ولي تاكنون پشتيبان مالياي پيدا نكرده است كه خواستههاي آن را در عرصه بينالملل تامين كند، بويژه اينكه هزينه يك موضوع واحد 40 هزار دلار ميشود.
هويدي همچنين گفت: خون شهداي ترك هنوز خشك نشده و احساسات خشم مردم تركيه هنوز فروكش نكرده است بنابراين فرصت مهياست تا سران جنايتكار جنگي اسرائيل را به جرم آنچه در حق كاروان آزادي و جنگ غزه مرتكب شد، محاكمه شوند، و اي كاش ما [اعراب] به تلاشهاي مركز اسناد جنايات جنگي اسرائيل و به تلاشهاي تركيه ميپيوستيم كه از تاييد و پشتيباني مردمي براي تحقق اهداف خود برخوردار است و به سران اسرائيل نشان ميداديم كه آنان هميشه فوققانون نيستند و روزي محاكمه خواهند شد.
هويدي در پايان با بيان اينكه بايد از اين فرصت استفاده كرد نوشت: آهن اكنون داغ است و آماده كوبيدن و بايد از فرصت استفاده كرد زيرا جهان عرب به "ميانهروي " خود كه آن را از نظم طبيعي و تاريخي خود خارج كرده است، همچنان مشغول است.