خبرگزاری فرانسه در گزارشی به قلم میشل موتو از نواکشوت گزارش داد/ کارشناسان می گویند عملیات القاعده در شمال افریقا چیزی بیش از حفاظت از تحرکات قاچاقچیان مواد مخدر در منطقه نیست.
گروه القاعده خود را گروهی اسلامی معرفی می کند، این درحالی است که اسلام استفاده از مواد مخدر را محکوم می کند.
شمار زیادی از اعضای گروه موسوم به القاعده در مغرب عربی که به خوبی مسلح و هماهنگ هستند اکنون مسئولیت تضمین امنیت عبور کاروان های هرویین و کوکائین عازم اروپا را به عهده دارند.
درحالی ارزشهای اسلامی تاکنون آنها را از ایفای نقش بیشتر در تجارت بازداشته است، این اقدام آنها به این معنا نیست که هیچ تلاقی میان شبه نظامیان اسلامگرا و قاچاقچیان مواد مخدر وجود ندارد.
با این حال آنها تاکنون خودشان به طور مستقیم در قاچاق مواد مخدر شراکت نداشته اند.
چراکه این فعالیت در اسلام محکوم شده است.
گروه القاعده مغرب عربی که نزدیک به پانزده سال است در الجزایر مالی و موریتانی فعالیت می کند، در همه فعالیت های قاچاق درمنطقه به ویژه قاچاق سیگار دست داشته اند. قاچاق مواد مخدر به ویژه کوکائین از امریکای لاتین، اکنون موجب باز شدن چشم انداز تجاری بزرگ پیشروی گروه القاعده در مغرب شده است.
با این حال به علت باورهای اسلامی، قاچاق مواد مخدر موجب یک دو راهی اخلاقی پیش روی این گروه شده است.
یک حقوقدان اهل موریتانی که خواست نامش فاش نشود گفت در واقع گروه القاعده درباره مواد مخدر دچار اختلافات داخلی است.
وی گفت گروهی هستند که مواد مخدر را حرام می دانند و آنرا لمس نمی کنند.
با این حال گروهی هستند که از قاچاقچیان حفاظت می کنند و آنها را همراهی می کنند.
این گروه دوم مشکلی با قاچاقچیان مواد مخدر ندارند به ویژه اینکه مواد مخدر در مسیر معتاد کردن جوانان غربی قرار دارد. آمار دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل نشان می دهد پنجاه تا شصت تن کوکائین از امریکای لاتین و سی تا سی و پنج تن هرویین از افغانستان از طریق غرب افریقا به اروپا قاچاق می شود. ارتش موریتانی ماه فوریه یک کاروان قاچاق مواد مخدر را توقیف کرد که شبه نظامیان اسلامگرا همراهی می کردند.
یک منبع آگاه در ارتش موریتانی گفت توقیف این کاروان اثبات کننده ارتباط میان این گروه با قاچاقچیان است.
یک منبع دیپلماتیک در نواکشوت پایتخت موریتانی گفت شبکه های تروریستی، شبکه های قاچاق مواد مخدر و شبکه های قاچاق انسان با هم هماهنگی و تماسهایی دارند. وی گفت اکنون می دانیم که گروه القاعده در مغرب عربی در تجارت غیر قانونی مواد مخدر دست دارد با این حال این دست داشتن به هیچ وجه به صورت مستقیم نیست.
مایکل براون رییس سابق عملیات سازمان مبارزه با مواد مخدر امریکا نیز ادعا می کند کارتلهای مواد مخدر با گروه القاعده در مغرب عربی مناسبات تجاری دارد.
آنها از مسیرهای تحت حفاظت القاده برای رسیدن به شمار افریقا و جنوب اروپا استفاده می کنند و میلیونها تن سلاح یا کوکائین را از همین مسیرها به اروپا منتقل می کنند. وی گفت این نخستین بار نیست که قاچاقچیان کلمبیایی چندین مسیر را مورد استفاده قرار می دهند.
وی می گوید کلمبیایی ها در برقراری این گونه روابط بسیار قوی هستند، آنها بیست و پنج سال پیش ، درست همین روابط را با مکزیکی ها برقرار کرده بودند با این حال امریکا توانست تقریبا به طور کامل این کوریدور منتهی به میامی را ببندد.
براون گفت کلمبیایی ها به مکزیکی ها روی آورده بودند زیرا می دانند که آنها چند صد سال است مسیرهایی برای قاچاق به امریکا دارند. این مسئول امریکایی هشدار داد اگر اقدامی در این باره صورت نگیرد.
دقیقا همان مشکلاتی که در مکزیک داشتیم به زودی در افریقا نیز خواهیم داشت.
ورای مسئله حمایت مالی از تروریسم، توان بی ثبات کننده قاچاق مواد مخدر به ویژه کوکائین بسیاری از ناظران را نگران کرده است.
آنها می گویند دولت های فقیر شمال افریقا که تجهیزات مناسبی نیز ندارند با نبردی نابرابر برضد قاچاقچیان پولدار و متحدان سازمان یافته آنها یعنی القاعده روبرو هستند.
یک کارشناس مستقر در پاریس که خواست نامش فاش نشود گفت مسیرهایی که برای قاچاق مواد مخدر مورد استفاده قرار می گیرد در واقع مسیرهایی هستند که برای قاچاق نمک مورد استفاده قرار می گرفت.
وی گفت با این حال این تنها بخشی از مشکل است چراکه حرف قاچاق کوکائین است .
وی افزود پول مربوط به این تجارت غیر قانونی بسیار هنگفت است و می تواند همه چیز را تحت تاثیر قرار دهد.
وی گفت مواد مخدر اکنون نیز در مناطق مختلف افریقا ، اوضاع را تحت تاثیر خود قرار داده است و اثرات آن در برخی کشورهای منطقه بسیار آشکار است.