به گزارش روزنامه مصري الاهرام"، "حسني مبارك" تحولات پيرامون توافقنامه كشورهاي حوزه رود نيل را شخصا دنبال مي كند و در همين راستا نشست وزراي منابع آبي كشورهاي حوزه نيل براي از سرگيري مجدد گفتگوها پيرامون توافقنامه سهميه آبي و تقويت همكاري كشورهاي هشت گانه حوزه نيل، ماه آينده در شهر "اسكندريه" مصر برگزار مي شود. اين تصميم پس از اعلام موضع مخالف مصر در قبال امضاي توافقنامه اي كه صراحتا اشاره اي به حقوق تاريخي مصر در آبهاي نيل ندارد، اتخاذ شده است. دكتر "محمد نصر الدين علام" وزير منابع آبي و آبياري مصر تاكيد كرد كه رئيس جمهور حسني مبارك، مساله آبهاي نيل و توافقنامه اي كه قرار است درباره آن مذاكره شود را شخصا پيگيري و پيشرفت اين گفتگوها را به صورت دقيق مدنظر قرار مي دهد. وي همچنين اشاره كرد كه گزارش مفصلي از نتايج گفتگوهايي اخير كينشاسا، در اختيار رئيس جمهور قرار گرفته است.
با بروز خشكسالي و خشك شدن "بحر الميت" رژيم صهيونيستي به شدت از كمبود و بحران آب و تبعات منفي آن بر كشاورزي خود در هراس است به گونه اي كه اين رژيم از مدتها پيش درصدد دستيابي به منابع آبي كشورهاي همسايه خود بوده است و بيش از همه به آبهاي نيل چشم دوخته است.
پايگاه الكترونيكي "صداي نيل" در مقاله مفصلي درباره رود نيل آورده است: تا كنون چهار طرح اساسي با هدف استيلاء بر آبهاي مصر بويژه رود نيل از طرف رژيم صهيونيستي ارائه شده است كه به قرار زير است:
- طرح بهره برداري از آبهاي زيرزميني: كميته مهندسان مصري در سال 1991 اعلام كردند كه اسرائيل اقدام به سرقت آبهاي زيرزميني از صحراي سيناء در عمق 800 متري از سطح زمين مي كند. كميته امور عربي مجلس ملي مصر در ژولاي 1991 در گزارشي اعلام كرد كه اسرائيل طي سالهاي گذشته با استفاده از تجهيزات جديد با هدف انتقال آبهاي مصر به اسرائيل اقدام به حفر كانال هاي آبي كرده است.
- طرح"اليشع كالي": در سال 1974 "اليشع كالي" _از مهندسان اسرائيلي_ پروژه اي براي انتقال آبهاي رود نيل به اسرائيل تنظيم كرد. اين پروژه تحت عنوان "آبهاي صلح" و با هدف توسعه منبع آبي اسماعيليه براي افزايش آب آن و سپس انتقال اين آبها از طريق لوله هاي انتقال از زير كانال سوئز، تنظيم شده بود.
- طرح"يور": "شاوول اولوزورف" معاون سابق مدير كميته آبهاي اسرائيلي در خلال گفتگوهاي "كمپ ديويد" طرحي به سادات ارائه كرد كه به واسطه اين طرح، آبهاي مصر از طريق احداث شش خط لوله در زير آبهاي كانال سوئز با هدف آبياري صحراي نقب به اسرائيل منتقل مي شد.
- طرح آبراهه صلح:اين طرحي بود كه سادات در سال 1979 در حيفا به مقامات اسرائيلي پيشنهاد كرد.
گفتني است كه بيش از 97 درصد از منابع آبي مصر به رود نيل بستگي دارد.
"محمد سيد احمد" از كارشناسان مصري درباره تلاشهاي رژيم صهيونيستي براي سيطره بر منابع آبي رود نيل چنين مي گويد: اسرائيلي ها با تحريك كشورهاي حوزه نيل به آنها گوشزد مي كنند كه نحوه تقسيم آب در ميان كشورهاي حوزه نيل عادلانه نيست و با ارائه تكنولوژي هاي پيشرفته به اين كشورها، از آن در جهت منافع خود استفاده مي كند. خبرهاي منتشر شده حاكي از آنست كه اسرائيل كمك هاي مالي در اختيار اتيوپي قرار مي دهد تا به واسطه آن با احداث سد و غيره بر آبهاي رود نيل سيطره يابد.