در راستاي تشکيل بازار مشترک، کشورهاي شرق آفريقا از سال 2012 داراي يک واحد پول مشترک ميشوند.
به گزارش خبرنگار اقتصاد بينالملل ايسنا، واحد پول جديد شرق آفريقاي "شيلينگ آفريقاي شرقي" نام دارد و قرار است تا سال 2015 جاي واحد پول ملي تانزانيا، کنيا، اوگاندا، روآندا و بروندي را بگيرد.
ايجاد يک واحد پول مشترک، مرحله دوم برنامهاي است که با عنوان "بازار مشترک شرق آفريقا" آماده اجرا است. اين بازار مشترک قرار است از اول ژوئيه امسال کار خود را آغاز کند. هم اکنون، مرکز اداري بازار مشترک شرق آفريقا با 14 ميليون يورو کمک آلمان و با پشتيباني اتحاديه اروپا در شهر آروشا در تانزانيا در دست ساخت است.
صندوق بينالمللي پول در زمينه تنظيم سياستهاي مالي با بازار مشترک شرق آفريقا همکاري دارد و به گفته مسئولان اين نهاد بينالمللي، کشورهاي شرق آفريقا در سالهاي اخير موفق شدهاند بدهيهاي خارجي خود را تحت کنترل بگيرند، اما در زمينه کنترل تورم و تثبيت بهره بانکي فاصله زيادي با اتحاديه اروپا دارند.
به گزارش فاينشنال تايمز آلمان، بحران مالي اتحاديه اروپا، انگيزه همکاري تنگاتنگ سياسي و اقتصادي با آفريقا را در اتحاديه اروپا افزايش دادهاست.
اين نشريه به نقل از يک کارشناس اقتصادي بازار مشترک شرق آفريقا مينويسد: ما بايد تدابير لازم را براي تنظيم بودجه کشورهاي عضو اتخاذ کرده و راهي را که اين کشورها در مسير رسيدن به معيارهاي مشترک و ضروري طي ميکنند تحت نظارت بگيريم.
راهکار نمونه براي ايجاد واحد پول مشترک را نيز، بانک مرکزي اروپا در اختيار کشورهاي عضو بازار مشترک شرق آفريقا قرار داده است. با اين همه، يک کارشناس آفريقائي ميگويد که ما بايد مانع از آن شويم که اتحاديه اروپا، نقش ماما را در تولد بازار جديد به عهده بگيرد.
گفته شده است که پنج کشور عضو بازار مشترک شرق آفريقا با 127 ميليون جمعيت و سالانه 73 ميليارد دلار توليد ناخالص ميتوانند توجه سرمايهگذاران خارجي را جلب کنند. اما بهنظر ميرسد که بعضي از رهبران سياسي براي حفظ اختيارات متمرکز خود، به ايجاد چنين بازاري تمايل ندارند، به طوريکه تاخير در پرداخت سهم ايجاد مرکز اداري بازار مشترک شرق آفريقا، نشان ميدهد که برخي از اعضاي آن، تمايل زيادي به اين امر ندارند.