وزیران آب کشورهای عربی چالشهای پیش رو را در قاهره بررسی کردند.
به گزارش تلویزیون بی بی سی عربی اداره اجرایی وزیران آب کشورهای عربی در پایان سومین نشست خود در قاهره، تصمیم گرفت در ماه سپتامبر ، نشست فوق العاده ای برگزار و درمورد استراتژی امنیت آب کشورهای عربی تصمیم گیری کند.
وزیران آب کشورهای عربی در نشستی در دانشگاه عربی قاهره درباره کمبود آب در کشورهای عربی بحث و تبادل نظر کردند ، چالش مهمی که کشورهای عربی در آینده نزدیک با آن مواجه خواهند شد.
عمرو عبد الحمید گزارشگر بی بی سی در قاهره می گوید مقامات کشورهای عربی دریافته اند که امنیت آبی ، جزئی از امنیت ملی آنان محسوب می شود و این باعث شده است کنار یکدیگر جمع شوند و درباره استراتژی مشترک امنیت آب با یکدیگر گفتگو کنند تا در حد امکان از کمبود آب در آینده در امان باشند.
البته با توجه به تحولات منطقه ای و بین المللی ، این وظیفه ای دشوار به نظر می رسد.
با این حال وزیران آب کشورهای عربی در دانشگاه عربی قاهره گرد هم آمدند و مسائل مختلف مربوط به این موضوع را بررسی کردند زیرا بنابر گزارشهای رسمی ، نوزده کشور عربی هم اکنون زیر خط فقر آب هستند.
این واقعیت آنان را واداشته است تا با وجود اختلافات سیاسی ، دور هم جمع شوند و درباره منابع جایگزین آب و ساز و کاری برای پیگیری همه جوانب آن به گفتگو بنشینند.
عمرو موسی دبیر کل اتحادیه عرب تاکید کرد ما باید از وسائل و تکنولوژی جدید برای تهیه آب استفاده کنیم که در راس آنها ، استفاده از انرژی هسته ای صلح آمیز است در حالی که جهان عرب از این نظر عقب است و حتی برخی از کشورهای عربی چه بسا نمی توانند از این وسایل استفاده کنند و باید زمینه استفاده از آنرا فراهم آورد .
آنچه دور از انتظار بود ، جای خالی مناقشه آب رود نیل میان مصر و سودان از یک طرف و کشورهای سرچشمه آن از طرف دیگر در فهرست برنامه های نشست وزیران آب کشورهای عربی بود.
البته قاهره و خرطوم درخواست نکرده بودند که این مسئله در برنامه کاری نشست گنجانده شود و به همین علت فرصت برای طرح مسائل دیگر فراهم شده بود از جمله شکایت عراق از ترکیه و سوریه به سبب تجاوز به حقوق این کشور در منابع آب .
عبد اللطیف رشید وزیر منابع آب عراق گفت ما از کشورهای عربی می خواهیم از دستیابی عراق به مقدار لازم از منابع آبی و رسیدن به توافقی با کشورهای همسایه برای تضمین حقوق قانونی خود در منابع آبی ، حمایت کنند.
نادر البنی وزیر منابع آبی سوریه هم گفت در مسائل مربوط به رود نیل ، فرات و دجله ، بحث اشغالگری در میان نیست بلکه کشورهای سرچشمه و کشورهای مصب این رودها ، هر کدام جایگاه خود را دارند و مسائل و مشکلات میان آنها ، جز با نشستن بر سر میز مذاکرات و وجود اعتماد متقابل میان کشورهای مشرف به این رودها، امکان پذیر نیست.
با این حال اگر گفتگو بر سر منابع آبی میان سوریه و عراق امکان پذیر باشد ، حل برخی مسائل از جمله آنچه به سرقت آب از کشورهای همسایه توسط اسرائیل معروف است با گفتگو امکان پذیر به نظر نمی رسد ، به همین علت شرکت کنندگان در نشست قاهره تصمیم گرفتند این مسئله را به مجامع بین المللی ارجاع دهند.
نادر البنی وزیر منابع آبی سوریه با اشاره به اینگونه مسائل گفت : باید کنفرانسی بین المللی تشکیل شود که نمایندگان کشور فلسطین و نیز نمایندگان سوریه و لبنان در آن حضور داشته باشند. آنچه در نشست قاهره ، توجه رسانه ها را به خود جلب می کرد ، پایین بودن تعداد وزیران حاضر در نشست بود هر چند این مسئله باعث نشد که شرکت کنندگان درباره استراتژی امنیت آب عربی گفتگو کنند ، مسئله ای که قرار است در ماه سپتامبر درباره آن تصمیم نهایی گرفته شود.