مصر

انديشمند و تحليگر مصري، حمله تروريستي تل‌آويو به كاروان آزادي غزه و بحراني شدن روابط آنكارا - تل‌آويو را سر آغاز تحول راهبردي در منطقه اعلام كرد.

به گزارش فارس، پايگاه خبري الجزيره قطر با انتشار مقاله جديد «فهمي هويدي» در خصوص محاصره غزه و كاروان آزادي غزه و نقش تركيه در آن به نقل از هويدي نوشت: اكنون تركيه تاوان بازگشت به خويشتن خويش و بهاي همبستگي خود با ملت فلسطين را پرداخت مي‌كند.
اين نويسنده مصري، پرداخت اين تاوان را آماده كننده مقدمات براي تحول و دگرگوني راهبردي دانست كه نشانه‌هاي آن در خاورميانه پديدار شده است و جاي خالي مصر تنها نقطه ضعف اين تحول خواهد بود.
هويدي در ادامه مقاله خود به برنامه «اسكلا سنجق» شبكه هفت تلويزيون تركيه اشاره كرد. اين شبكه سه ميهمان دعوت كرده بود تا احساس خود درباره حادثه كاروان آزادي غزه تشريح كنند. دو تن از ميهمانان، دو فعال صلح حاضر در كشتي مرمره در كاروان آزادي بودند كه رژيم صهيونيستي با حمله به آن، 9 تبعه تركيه را كشت. ميهمان نخست هنرمندي با نام سنان البيق بود.
بنابراين گزارش، ميهمان نخست گفت كه وي در زمان پيوستن به كاروان آزادي دختري تركيه‌اي را نامزد خود كرده است و زماني كه از كاروان آزادي بازگشته نامزد او، از وي خواسته است كه نخستين اقدام پس از ازدواج، پيوستن به كاروان بعدي امدادرسان به غزه باشد كه اين كشتي هم اكنون در حال تجهيز شدن است.
به نوشته هويدي، ميهمان دوم، يك مدل زن سابق بود (بي‌حجاب) كه در سخنان خود تاكيد كرد كه وي به دليل انگيزه‌هاي انساني صرف، و كاملا داوطلبانه به كاروان آزادي غزه پيوسته است.
وي افزود كه پس از رخداد حادثه در اين كاروان، خود را فردي مبارز و داراي آرماني يافته است كه خود را براي آن فدا كرده است.
به نوشته هويدي، ميهمان سوم، پدر فرقان دوجان 14 ساله، نوجواني بود كه نيروهاي اسرائيلي وي را در كاروان آزادي غزه كشتند. پدر فرقان در اين برنامه با صدايي آرام گفت كه وي پسرش را شهيد مي‌داند و برادر و خواهر فرقان تصميم گرفته‌اند به نخستين كاروان بپيوندند كه براي شكستن حصر غزه به طرف اين منطقه حركت مي‌كند.
هويدي نوشت: اين احساس‌ها، احساس‌هاي استثنايي نيست، بلكه اين امر، انعكاس احساس اغلب مردمي است كه تجاوز به غزه در سال 2008 چشمان آنان را برروي چهره حقيقي اسرائيل باز كرد. جنگ عليه غزه، لحظه‌اي بود كه وجدان ترك‌ها را بيدار كرد و بار ديگر وابستگي تركيه به امتي كه روزگار درازي از آن جدا شده بود، تجديد كرد و از همين رو مردم از ايده و كاروان آزادي حمايت كردند.
بنابراين گزارش، بر خلاف كشته شدن تعدادي از اتباع تركيه در كاروان آزادي، حمايت مردمي گسترده سبب شده است تا هيئت امداد رساني تركيه شش كشتي ديگر را براي شكستن حصر غزه تجهز كند و تركيه به اتحاديه اروپا اعلام كرده است كه اين كشتي‌ها در تاريخ نيمه دوم ژوئيه به سوي هدف خود حركت خواهد كرد.
هويدي افزود: خشم دولت تركيه در آنكارا، كمتر از خشم مردم استانبول نيست زيرا ميان نخبگان سياسي- حداقل آناني كه من با آنها ديدار كردم- موافقند كه هدف گرفته شدن كشتي تركيه‌اي مرمره عامدانه بوده است همانطور كه كشته شدن افراد تبعه تركيه و نه افرادي ديگر، تصادفي نبوده است و در حقيقت اسرائيل قصد داشته است با اين كار پيامي براي دولت اردوغان بفرستد و اين كار پاسخي باشد در موضوع درگيري اردوغان با شيمون پرز در كنفرانس دافوس و اهانت سفير تركيه در تل‌آويو.
بنابراين گزارش، در حقيقت اسرائيل با كشتن اتباع تركيه در كاروان آزادي، به مواضع انتقادي آتشين اردوغان از سياست‌هاي وحشيگرانه اسرائيل در قبال فلسطين واكنش نشان داد. اردوغاني كه مواضع او روز به روز به جهان عرب نزديك مي‌شود و انتقاد خود را متوجه تروريسم دولتي اسرائيل كرد.
فهمي هويدي نوشت: اين در حالي است كه عبدالله گل رئيس جمهوري تركيه بارها اعلام كرد كه مناسبات تركيه اسرائيل هرگز به آنچه پيش از اين بود، باز نخواهد گشت. وزارت امور خارجه تركيه نيز پس از اين بيانيه‌اي صادر و اعلام كرد كه كميته‌اي وزارتي براي بررسي موضوع كاروان آزادي و موضعگيري تركيه تشكيل شده است و در صدد است برنامه‌اي موسوم به نقشه راه براي تعامل و برخورد با پيامدهاي اين موضوع تدوين كند، زيرا آنچه رخ داده است، دست كم در سه حوزه داراي انعكاس بوده است. حوزه نخست، حوزه سياست داخلي؛ دوم، حوزه روابط آنكارا-تل‌آيو؛ سوم حوزه مناسبات آنكارا-واشنگتن.
هويدي افزود: در خصوص حوزه نخست و وضع داخلي تركيه، قطع به يقين محبوبيت حزب حاكم تركيه و رهبر آن رجب طيب اردوغان - طبق نظرسنجي‌ها - به 40 درصد رسيد. در حالي كه آمار قبلي 33 و 34 درصد را نشان مي‌داد هر چند كه مواضع اخير تركيه مخالفت‌هايي را در محافل سياسي مخالف دولت برانگيخت. كساني كه اساسا نمايندگان حزب جنبش ملي و خلق جمهوري هستند. علاوه بر اين، مواضع اخير تركيه اعتراض محافلي كه با اسرائيل و آمريكا در ارتباطند نيز برانگيخت؛ هر چند منطق اين دسته مخالفان قابل درك است اما دسته‌هاي نخست نظرات خود را در اين خصوص در برخي مقالات و نوشته‌ها كه در جرايد منتشر شد اعلام كردند و درباره دور شدن از محدوده آمريكا و اسرائيل و درگير شدن تركيه در منازعه عربي اسرائيلي هشدار دادند.
به نوشته هويدي، برخي اعتقاد دارند كه اردوغان به دلايل انتخاباتي و تقويت جايگاه حزب خود و به دست آوردن حمايت مردمي در انتخابات پارلماني سال آينده، تنش با اسرائيل را تشديد كرده است.
هويدي افزود: من در پاسخ سوالي درباره موضع ارتش تركيه كه معمولا در اين گونه موارد حرفي متفاوت دارد، اين جواب را دريافت كردم: نخست اينكه موضع دولت پس از توافق با رياست ستاد مشترك ارتش اتخاذ شده است و دوم اينكه ممكن است قدرت و نفوذ ارتش در سال‌هاي اخير آنقدر كاسته شده است كه ديگر قدرت سابق خود را ندارد. البته اين كاهش نفوذ و قدرت نه به دليل كاهش نقش آن در شوراي امنيت ملي است، بلكه به دليل دخالت برخي سران و عناصر ارتش در موضوع گروهك سري كودتاچي ارگنه‌كن است كه به قدرت ارتش خدشه وارد كرد؛ بويژه پس از آنكه اتهام‌هايي مانند قتل، ترور و فراهم كردن زمينه براي آشوب داخلي به آن وارد شد.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران