گروهی از سازمان های غیر دولتی در گزارشی جدید اعلام کردند که دولت سودان و سازمان ملل به طور نگران کننده ای برای انتخابات ژانویه دو هزارو یازده برای استقلال مناطق جنوبی این کشور ناآماده هستند.
در این گزارش امده است سودان تاکنون چند ضرب الاجل برای آمادگی این همه پرسی را سپری کرده است و هنوز فرایند ثبت نام شرکت در این همه پرسی آغاز نشده است. پایگاه خبری نیو ویژن از خرطوم گزارش داد/ این سازمانهای غیر دولتی همچنین از تضمین کنندگان این همه پرسی یعنی اتحادیه افریقا امریکا و اتحادیه اروپا خواستند که تلاشهای خود را برای برگزاری این همه پرسی در سودان افزایش دهند. ساکنان منطقه نفت خیر جنوب سودان شش ماه دیگر درباره اینکه بخشی از سودان باقی بمانند یا کشوری مستقل شوند همه پرسی برگزار خواهند کرد.
برگزاری این همه پرسی بخشی از توافقنامه صلح دو هزارو پنج بود که به چندین دهه جنگ داخلی میان شمال و جنوب سودان پایان داد.
سران مناطق شمال و جنوب سودان اعلام کرده اند در نظر دارند در صورتی که در همه پرسی آتی در جنوب این کشور به استقلال این منطقه منجر شود، قصد دارند کنفدراسیون سودان یا بازار مشترک تشکیل دهند.
آنها اعلام کرده اند چهار گزینه پیشنهاد گروه کارشناسی اتحادیه افریقا به ریاست تابو امبکی رییس جمهور سابق افریقای جنوبی را تحت بررسی دارند.
امبکی نیز اعلام کرده است یکی از گزینه های تحت بررسی احتمال تشکیل دو کشور مستقل در چارچوب کنفدراسیون است.
گزینه دیگر تشکیل دو کشور مستقل با مرز مشترک است به طوریکه اتباع و کالاها می توانند آزادانه از این مرز عبور کنند.
دو گزینه دیگر شامل جدایی کامل به طوریکه اتباع دو کشور باید برای برای عبور از مرز روادید بگیرند و نیز ادامه وحدت شمال جنوب در صورتی است که مردم جنوب سودان در همه پرسی تصمیم بگیرند که از شمال سودان مستقل نشوند.
پاگان اموم دبیر کل جنبش آزادیبخش خلق سودان که از گروههای مهم در جنوب این کشور به شمار می رود گفته است این همه پرسی به جنوب اجازه خواهد داد مناسبات پرتنش خود با شمال را دوباره تعریف کند و ساکنان جنوب سودان در این همه پرسی این امکان را خواهند داشت که از میان وحدت و جدایی یکی را انتخاب کنند. وی گفت اگر مردم جنوب سودان گزینه جدایی را انتخاب کنند، آنگاه باید اطمینان حاصل کنیم که همکاری خوبی میان دو کشور مستقل برقرار خواهد شد.
وی گفت همچنین تشکیل کنفدراسیون و نیز احتمال تشکیل یک بازار مشترک از گزینه های دیگر است.
طرفهای مذاکرات اعلام کرده اند چند ماه آتی را به تلاش برای دستیابی به فرمولی برای تقسیم سهم نفت و دیگر اموال و نیز بار بدهی سودان خواهند پرداخت.
از جمله دیگر برنامه های مذاکرات، تابعیت جمعیت این کشور خواهد بود به طوریکه کمیساریای عالی امور آوارگان ملل متحد ماه گذشته اعلام کرده است که جنوبیهای ساکن شمال و نیز شمالیهای ساکن جنوب ممکن است بدون کشور باقی بمانندکه در این صورت در براب حملات پس از جدایی شمال و جنوب سودان بسیار آسیب پذیر خواهند بود. اموم گفت طرفهای مذاکرات همچنین باید دیگر مسایل از جمله مسئله موقعیت مرز شمال جنوب ونیز ترکیب کمیسیون برگزاری همه پرسی درباره منطقه حساس ابئی Abyei را پیش از برگزاری همه پرسی وضعیت جنوب سودان مشخص کنند.
بسیاری از مفسران می گویند ساکنان مناطق جنوبی سودان که چندین دهه جنگ داخلی را تجربه کرده اند، احتمال در این همه پرسی که ژانویه دو هزارو یازده برگزار می شود رای به جدایی از سودان خواهند داد. خبرگزاری رویترز از خرطوم گزارش داد/ عمر حسن البشیر رییس جمهور سودان که ریاست حزب کنگره ملی این کشور را به عهده دارد قول داده است که برای وحدت تلاش خواهد کرد.
گفتنی است بیشتر ذخایر نفت اثبات شده سودان در جنوب این کشور قرار دارد. جامعه بین المللی خواستار برگزاری یک همه پرسی معتبر برای استقلال جنوب سودان و نیز راه حل سیاسی مناقشه دارفور شده است.
اخیرا فرستاده چین به سودان گفته است این کشور امیدوار است نه تنها این همه پرسی درباره تعیین سرنوشت منطقه جنوب سودان کاملا شفاف و معتبر باشد چرا که در تامین منافع سودان و برقراری ثبات در منطقه بسیار موثر است.
مردم جنوب سودان ژانویه دو هزار و یازده در یک همه پرسی شرکت می کنند که می تواند به استقلال نوب سودان منجر شود که داران منابع زیر زمینی فراوان و استحصال نشده طبیعی از جمله نفت است.
این همه پرسی یکی از بخشهای اصلی توافقنامه صلح سال دو هزارو پنج میلادی درباره سودان است که به دو دهه جنگ میان شمال و جنوب این کشور پایان داد. عمر البشیر رییس جمهور سودان توسط دادگاه بین المللی جنایی به علت آنچه جنایات جنگی توصیف شده است تحت تعقیب است.
اما خرطوم اتهامات دیوان کیفری بین المللی را علیه عمر البشیر رد کرده است و به ادامه کشتار و تجاوز به عنف در این منطقه ادامه می دهد . البشیر ماه مارس سال دو هزار و نه به عنوان نخستین رئیس دولت با حکم بازداشت دیوان کیفری بین المللی روبرو شد .
دیوان کیفری بین المللی وی را به جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در منطقه دارفور در غرب سودان متهم کرد . هفت سال درگیری در منطقه دارفور بین ارتش سودان با شورشیان در این منطقه باعث شده است تا آمریکا رئیس جمهور سودان را به نسل کشی در دارفور متهم کند . جنبش عدالت و مساوات یکی از دو گروه شورشی غیر عرب در سودان به شمار می رود که سال دو هزار و سه علیه دولت سلاح برداشت . دارفور منطقه ای است که یکی از بزرگترین عملیات بشردوستانه در ان در جریان است بطوریکه اژانس های امداد رسان زیادی ازجمله سازمان ملل متحد در ان سرگرم فعالیت هستند.
این اژانس های امدادرسان نیز پیوسته با حملات سارقان مسلح و شبه نظامیان روبرو بوده اند و این مسئله باعث شده است تا فعالیت های انها همیشه با موانعی جدی روبرو باشد. تحلیلگران می گویند اغاز درگیری سال دو هزار و سه در دارفور بخشی از نتیجه چندین دهه کوتاهی های اقتصادی و اجتماعی ناشی از اشغالگری انگلیس و دولت های متوالی سودان بوده است .