حضور نظامیان سیزده کشور آفریقایی ، مستعمرات سابق فرانسه،درمراسم چهارده ژوییه(روز ملی فرانسه) با انتقاد شدید سازمان های غیر دولتی مدافع حقوق بشر مواجه شده است.
به گزارش شبکه خبری یورونیوز،مراسم روز ملی فرانسه که هر سال در چهاردهم ژوییه برگزار می شود امسال در حالی برگزار شد که گروهان های نظامی سیزده کشور آفریقایی که رهبران آنها دراین مراسم حضور داشتند در مقابل مردم رژه رفتند.
گروهان نظامی بنین ، بورکینافاسو ، کامرون ،آفریقای مرکزی ،کنگو ، گابن ، ماداگاسکار ، مالی ، موریتانی ، نیجر،سنگال ،چاد و توگو به ترتیب حروف الفبا رژه رفتند . با این حال ، دعوت از این گروهان های نظامی کشورهای آفریقایی ، اعتراض سازمان های غیر دولتی مدافع حقوق بشر را برانگیخته است .این سازمان های فعال در حقوق بشر اعلام کرده اند که وضع حقوق بشر در این در سیزده کشور آفریقا بد است و فرانسه باید قبل از هر چیز مسئله حقوق بشر در این کشورها را مورد توجه قرار دهد و نه آنکه نظامیان آنها برای رژه رفتن در پاریس به فرانسه دعوت کند . در همین راستا، حضور رهبران سیزده کشور آفریقای در مراسم امسال روز ملی فرانسه ، انتقادهای زیادی را در کشورهای متبوع شان برانگیخته است.
اما آنها که از رژه نظامیان کشورشان در پاریس خوشحال بودند این انتقاد ها را رد کردند .
حضور آنها در پاریس با پنجاهمین سالگرد استقلال کشورشان از فرانسه مصادف بود. "آمادو تومانی توره" رئیس جمهوری مالی از این ابتکار فرانسه استقبال کرد و گفت ما از این فرصت که فرانسه به ما داد استقبال می کنیم .وی افزود فرانسه به ما افتخار داد تا دراینجا باشیم تا درمراسم چهاردهم ژوییه شرکت داشته باشیم و نیروهای ما نیز در شانزه لیزه رژه بروند. سازمان های غیر دولتی فعال در امور حقوق بشر خود فرانسه نیزمی گویند ممکن است در بین نیروهای نظامی که به فرانسه آمده اند جنایتکارانی باشند که دست شان به خون مردم آغشته باشد.
میشل توبینا، از فدراسیون بین المللی حقوق بشر در این باره می گوید مسئله ای که اینجا مطرح می شود این است که نظامیان اکنون و به مناسبت مراسم چهارده ژوییه به فرانسه آمده اند ممکن است به خاطر جنایاتی که در کشورشان انجام داده اند مستوجب پیگرد قضایی باشند.
این در حالی است که دولت فرانسه در پاسخ به این سئوال سکوت اختیار کرده است. در همین راستا، سازمان های غیر دولتی فعال در امور حقوق بشر روز سه شنبه همین هفته موفق شدند صدها نفر را برای اعتراض به این مراسم بسیج کنند.
شرکت کنندگان در این تظاهرات می گفتند در میان افرادی که برای رژه روز چهاردهم ژوییه دعوت شده اند افراد وجود دارد که در جنایت و کشتار مردم دست داشته اند.
اما الیزه ،کاخ ریاست جمهوری فرانسه ، این موضوع را به کلی و با قاطعیت رد کرده است.