دیوان عالی گینه کوناکری روز سه شنبه اعلام کرد دور دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور بین سلو دالن دیالو، نخست وزیر سابق، و الفا کنده، نامزد جناح مخالف برگزار خواهد شد.
بر اساس نتایج قطعی شمارش آرا که دیوان عالی گینه منتشر کرد سلو دالن دیالو در دور اول انتخابات که بیست و هفتم ژوئن گذشته برگزار شد، چهل و سه ممیز شصت و نه درصد ارا و الفا کنده هجده ممیز بیست و پنج درصد ارا را به دست اورده است و هیچکدام از نامزدها نتوانسته اند اکثریت لازم را برای پیروزی در انتخابات کسب کنند بنابراین مطابق قوانین رایج، انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم کشیده شده است. بیست و چهار نامزد از احزاب و گروههای سیاسی مختلف گینه در انتخابات ریاست جمهوری این کشور نامزد شده بودند.
از زمانی که گینه کوناکری در سال هزار و نهصد و پنجاه و هشت به استقلال رسید به طور متناوب نظامهای استبدادی، نظامی یا غیر نظامی روی کار امده اند و انتخابات ریاست جمهوری اخیر اولین انتخابات ازاد در تاریخ این کشور بود به همین خاطر از اهمیت و حساسیت بالایی برخوردار است. ممدو سیلا، رئیس دیوان عالی گینه کوناکری در حضور قضات بلند پایه و شمار زیادی از روزنامه نگاران و خبرنگاران در سالن اجتماعات دیوان عالی گینه اعلام کرد سلو دالن دیالو که از طرف حزب حاکم و الفا کنده که از طرف جناح مخالف گینه در انتخابات ریاست جمهوری نامزد شده بود،در دور دوم انتخابات بار دیگر به رقابت خواهند پرداخت.
وی افزود تاریخ برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری کشور توسط کمیسیون مستقل انتخابات ملی تعیین خواهد شد. بر اساس نتایج قطعی شمارش ارای انتخابات گینه، سیدیا توره که از سال هزار و نهصد و نود و شش تا هزار و نهصد و نود و نه نخست وزیر گینه بود سیزده ممیز شصت و دو دهم درصد ارا و لانسان کویاته که از سال دو هزار و هفت تا دو هزار و هشت نخست وزیر این کشور بود هفت ممیز چهارصدم درصد ارا را به دست اورده است.
همچنین در دور اول انتخابات گینه، پاپا کولی کوروما که از نزدیکان موسی دادیس کامارا رئیس پیشین هیئت نظامی گینه به شمار می رود، تنها پنج ممیز هفتاد و چهار صدم درصد ارا را به دست اورد. بیست و هفتم ژوئن گذشته مردم گینه برای انتخاب رئیس جمهور جدید کشورشان به پای صندوقهای رای رفتند اما در پایان انتخابات،بسیاری از احزاب سیاسی اعلام کردند که در این انتخابات تخلفات و تقلبهایی صورت گرفته است. دیوان عالی گینه که مسئولیت رسیدگی به شکایت نامزدهای معترض را بر عهده داشت با تائید وقوع تقلب در برخی از حوزه های انتخاباتی، شمار زیادی از ارای دور اول را باطل اعلام کرد.
همچنین بر اساس اعلام عالی ترین مرجع قضایی گینه، نرخ مشارکت در دور اول انتخابات این کشور که طبق نتایج موقت، هفتاد و هفت صدم درصد اعلام شده بود، پس از اعلام نتایج قطعی انتخابات به پنجاه و دو درصد کاهش یافت. در پایان دور اول انتخابات، جامعه مدنی گینه اعلام کرده بود چهار میلیون شهروند گینه ای واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند که از این میان، هشتاد درصد برای انتخاب رئیس جمهور جدید کشورشان پای صندوقهای رای رفتند. طبق اعلام دیوان عالی گینه ارای برخی از حوزه های رای گیری در استانهای کوناکری و گینه علیا و همچنین چند سفارت خانه یا کنسولگری در کشورهای خارجی باطل اعلام شد.
به گفته رئیس دیوان عالی گینه، علت باطل شدن ارای برخی از این شعبه ها این است که مسئولان انتخاباتی انها گزارش نهایی خود را در اختیار دیوان عالی قرار نداده اند یا اینکه وقوع تخلف در رای گیری در این حوزه ها ثابت شده است. نتایج نظرسنجیها نشان می دهد که اکثریت قاطع مردم گینه بی صبرانه منتظر ان هستند که پس از این انتخابات و پایان دوره انتقالی ، مسئولان نظامی که از بیست و پنج سال پیش قدرت را در این کشور در دست گرفته اند عرصه سیاسی را ترک کنند و امور سیاسی کشور را به غیر نظامیان بسپارند. دوره انتقالی گینه کوناکری و انتخابات ریاست جمهوری این کشور، مطابق با توافق نامه واگادوگو پیش برده شده است.
توافق نامه واگادوگو پس از مذاکرات طولانی میان موسی دادیس کامارا رئیس وقت شورای ملی دموکراسی و توسعه گینه کوناکری و ژنرال سکوبا کوناته نایب رئیس این شورا و رئیس جمهور موقت گینه منعقد شد.
سلو دالن دیالو پنجاه و هشت ساله که از قبیله بزرگ پل Peul است در زمان ریاست جمهوری لانسانا کونته سالها عضو کابینه بوده است.
وی از دسامبر سال دو هزار و چهار تا اوریل سال دو هزار و شش نخست وزیر گینه بود. الفا کنده هفتاد و سه ساله که از قبیله مالینکه Malinké است از زمان استقلال گینه، پیوسته با تمام رژیمهای حاکم به مخالفت برخاسته است.
وی در زمان حکومت سکو توره به طور غیابی به اعدام محکوم شد، و در زمان لانسانا کونته نیز به مدت دو سال و نیم (از سال هزار و نهصد و نود و هشت تا دو هزار و یک ) به اتهام تلاش برای لطمه زدن به حکومت زندانی شد.