خبرگزاری فرانسه در گزارشی از کامپالا، گاهشمار درگیریها و مناقشات مهمی را که تاکنون در آفریقا روی داده است، در آستانه نشستی که قرار است با حضور سران کشورهای آفریقایی در کامپالا برگزار شود به شرح زیر اعلام کرد: سومالی این کشور که در شاخ آفریقا قرار دارد، از سال 1991 دولت کارآمدی نداشته و همواره درگیر جنگ داخلی بوده است.
گروه شورشی الشباب که ادعا می کند وابسته به شبکه القاعده است، در حال حاضر بخش عمده ای از مناطق جنوبی و مرکزی این کشور را تحت کنترل دارد.
این در حالی است که دولت سومالی که در سطح بین المللی به رسمیت شناخته شده است، تنها بر تعداد کمی از مناطق همجوار موگادیشو، پایتخت این کشور تسلط دارد. نظامیان اعزامی اتحادیه آفریقا از جمله گروه بزرگی از نظامیان اعزام شده از اوگاندا، تاکنون از دولت سومالی حمایت کرده اند اما وظیفه ای برای تعقیب شورشیان برای آنها تعیین نشده است. اگرچه فعالیتهای شورشی الشباب در سومالی، یازدهم ژوییه با انفجار بمب در میان جمعیتی که مشغول تماشای بازی فینال جام جهانی 2010 بودند، به کامپالا پایتخت اوگاندا نیز رسید .
بر اثر این انفجار هفتاد و شش تن کشته شدند.
گروه الشباب مسئولیت این انفجار را به عهده گرفت. سودان منطقه دارفور در غرب سودان از سال 2003 تاکنون درگیر جنگ داخلی بوده است.
این درگیریها دولت و نمایندگان آن را در مبارزه با شورشیان که از بی توجهی به این منطقه و منزوی بودن آن شکایت دارند، مستاصل کرده است. دادگاه کیفری بین المللی نیز بر ضد عمر البشیر، رئیس جمهور این کشور به اتهام نسل کشی اعلام جرم کرده است. ناظران منطقه ای درباره از سرگیری خشونتها و بی ثبات شدن کل منطقه در صورت رای مردم به همه پرسی که سال آینده درباره استقلال سودان برگزار می شود، ابراز نگرانی کرده اند. جمهوری دموکراتیک کنگو این کشور بیش از یک دهه است که شاهد خشونت گسترده و موارد نقض حقوق بشر بوده است. برخی از خشونتها به شورشیان قومی هوتو نسبت داده شده است که از در پی قتل عام سال 1994 در رواندا، به این کشور گریختند. برخی از گروههای شورشی که قبلا در شمال اوگاندا فعالیت داشتند نیز به شرق جمهوری دموکراتیک کنگو پناه آورده اند و ارتش ملی این کشور با برخی از این گروهها مبارزه می کند. شمار زیادی از نظامیان اعزامی سازمان ملل در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو مستقر هستند. نیجریه حمله به سکوهای حفاری نفت و گروگانگیری در منطقه نفت خیز دلتای نیجر که در جنوب نیجریه واقع است امری عادی به شمار می رود. نیجریه که پرجمعیت ترین کشور آفریقایی به شمار می رود، شاهد خشونت دیرینه بین جوامع مسلمان و مسیحی در ایالتهای شمالی خود نیز بوده است. ماداگاسکار این جزیره از زمان برکناری مارک راوالومانا از سمت ریاست جمهوری توسط آندری راجولینا، رئیس جمهور کنونی در مارس 2009 که با حمایت ارتش صورت گرفت، تاکنون درگیر بحران سیاسی اساسی بوده است. آندری راجولینا نتوانسته است تمایل جامعه بین المللی را برای به رسمیت شناختن دولت خود کسب کند.و مذاکرات دولت این کشور با احزاب مخالف که با حمایت بین المللی برگزار شده شکست خورده است. گینه بیسائو گینه بیسائو که در حاشیه اقیانوس اطلس قرار دارد، گذرگاه قاچاق مواد مخدر از امریکای لاتین به غرب اروپا بوده است. این کشور که از مستعمره های سابق پرتغال است، مدتهای طولانی درگیر بی ثباتی سیاسی بوده است و در ماه آوریل با شورش در میان نیروهای ارتش روبرو شد. جمهوری آفریقای مرکزی این کشور که مستعمره سابق فرانسه است، سالها با بی ثباتی روبرو بوده است.
درگیریها بین نیروهای دولتی و شورشیان در این کشور در این ماه تشدید شد. منطقه ساحل و مغرب عربی این منطقه وسیع که شامل بخشهای از الجزایر و موریتانی است، شاهد افزایش فعالیت گروههای وابسته به القاعده بوده است.
این گروهها مسئولیت آدم رباییهای اخیر از جمله شماری محلی و غربی را در ماههای اخیر به عهده گرفته اند.