خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت : بسیاری از کشورها در خاورمیانه و شمال آفریقا اعلام کرده اند خواستار توسعه برنامه های هسته ای صلح امیز به منظور تامین نیاز روزافزون برق شان هستند .
شورای همکاری خلیج فارس که متشکل از کشورهای کویت ، عربستان سعودی ، بحرین ، قطر ، عمان و امارات عربی متحده است سال دو هزار و هفت اعلام کرد درحال بررسی یک برنامه انرژی هسته ای مشترک بین کشورهای عضو است . در سراسر جهان انرژی هسته ای به عنوان راه حلی طولانی مدت برای تامین نیاز انرژی و مقابله با هزینه های بالای سوخت تلقی می شود و همچنین راه حلی موثر در مقابله با گازهای گلخانه ای است . در زیر به آرمان های هسته ای کشورهای عضو اوپک ( سازمان کشورهای صادر کننده نفت ) اشاره شده است که مایلند در تولید برق از نفت کمتر استفاده کنند و توانایی خود را در صادرات این محصل افزایش بدهند . " امارات عربی متحده " امارات ماه دسامبر با یک کنسرسیوم کره جنوبی به توافق رسید چهار نیروگاه برق هسته ای با ظرفیت پنج هزار و ششصد مگاوات برای این کشور بسازد . در این قرارداد درخواست شده است نخستین نیروگاه برق هسته ای امارات عربی متحده سال دو هزار و هفده راه اندازی شود و هر چهار رئاکتور نیز تا سال دو هزار و بیست کامل شود.
این نیروگاه ها نخستین نیروگاه های نسل هسته ای در میان کشورهای عرب منطقه خلیج فارس خواهد بود . امارات عربی متحده اعلام کرد در تلاش است تا در آینده نیز نیروگاه های برق هسته ای بیشتری بسازد. " عربستان سعودی " عربستان سعودی امسال از یک شرکت فنلاندی خواست احتمال راه اندازی چرخه سوخت هسته ای ازجمله روند غنی سازی اورانیوم را در عربستان بررسی کند .
شرکت آمریکایی " شاو " و شرکت ژاپنی توشیبا این ماه اعلام کردند آماده همکاری با عربستان سعودی در پروژه های هسته ای این کشور هستند . فرانسه و عربستان سعودی سال گذشته اعلام کردند درحال نزدیک شدن به امضا موافقتنامه ای درزمینه همکاری دو کشور در بخش انرژی هسته ای غیر نظامی هستند . این در حالی است که آمریکا و روسیه نیز مایلند عربستان سعودی را که بزرگترین صادر کننده نفت در جهان به شمار می رود در زمینه توسعه انرژی هسته ای یاری کنند .
" ایران " روسیه مهمترین شریک هسته ای ایران به شمار می رود .
این کشور درحال کمک به ایران در زمینه ساخت نخستین نیروگاه برق هسته ای خود در شهر بوشهر در جنوب ایران است که قرار است اواخر امسال به مرحله بهره برداری برسد .
تهران می گوید این نیروگاه نهصد و پانزده مگاواتی تنها در زمینه تولید برق استفاده خواهد شد . " کویت " کویت در حال بررسی ساخت نیروگاه برق هسته ای با هدف تامین نیاز برق این کشور است .
کویت مذاکراتی را نیز با شرکت آروا فرانسه در این خصوص انجام داده است .
" الجزایر " شکیب خلیل وزیر انرژی الجزایر سال گذشته اعلام کرد کشورش قصد دارد تا سال دو هزار و بیست نخستین نیروگاه برق هسته ای را بسازد و پس از آن هر پنج سال نیز یک نیروگاه خواهد ساخت . وی افزود الجزایر موافقتنامه های انرژی اتمی با آرژانتین ، چین ، فرانسه و آمریکا امضا کرده است و هم اکنون نیز درحال گفتگو با روسیه و آفریقای جنوبی برای امضا موافقتنامه هایی در همین زمینه است . الجزایر از ذخایر فراوان اورانیوم برخوردار است و دو رئاکتور هسته ای تحقیقاتی دارد اما از ظرفیت غنی سازی اورانیوم برخوردار نیست . الجزایر و چین سال دو هزار و هشت موافقت کردند درزمینه توسعه انرژی هسته ای غیر نظامی با یکدیگر همکاری کنند . الجزایر همچنین با چند کشور دیگر نیز موافقتنامه های انرژی اتمی امضا کرده است .
" لیبی " روسیه و لیبی نوامبر سال دو هزار و هشت اعلام کردند در حال مذاکره درباره ساخت چند رئاکتور هسته ای تحقیقاتی برای این کشور شمال آفریقا و تامین سوخت برای این کشور هستند. مقامات دو کشور اعلام کردند معمر قذافی رهبر لیبی و ولادیمیر پوتین نخست وزیر روسیه درحال گفتگو درباره همکاری هسته ای غیر نظامی دو کشور هستند . " قطر " یک مقام قطر نوامبر سال دو هزار و هشت از ناکام ماندن نخستین تلاش این کشور در ساخت نیروگاه های برق هسته ای به علت کاهش بهای نفت و گاز در سطح بین المللی خبر داد .
اگر قطر تصمیم بگیرد تلاش هایش را در زمینه ساخت نیروگاه برق هسته ای ادامه دهد چنین نیروگاهی زودتر از سال دو هزار و هجده راه اندازی نخواهد شد . " مصر " مصر سال دو هزار و هفت اعلام کرد قصد دارد برای تامین نیاز روافزون برق خود چند رئاکتور هسته ای بسازد .
چین ، روسیه ، فرانسه و قزاقستان برای همکاری هسته ای با مصر اعلام آمادگی کرده اند . مصر سال دو هزار و نه با استرالیا قرارداده هسته ای امضا کرد .