اوگاندا که خود را برای میزبانی از بیش سران سی کشور افریقایی در چارچوب نشست سران اتحادیه افریقا در روز یکشنبه اماده می کند ،تدابیر امنیتی بی سابقه ای را برای تامین امنیت این نشست اتخاذ کرده است.
این تدابیر در حالی اتخاذ می شود که دو هفته پیشتر براثر دو انفجار هفتاد و شش نفر در کامپالا پایتخت اوگاندا کشته شدند. معاون وزیر امور خارجه اوگاندا گفت به دنبال این حملات ما تدابیر امنیتی را به طور بی سابقه ای تشدید کرده ایم. حملات اخیر در اوگاندا به گروه الشباب در سومالی نسبت داده می شود. تدابیر امنیتی در کامپالا در شرایطی تشدید می شود که مسئولان اوگاندا خود را برای میزبانی نشست آتی سران اتحادیه آفریقا آماده می کنند. وزیر اطلاع رسانی اوگاندا اعلام کرد "در مناطقی که نشست های اتحادیه آفریقا برگزار خواهد شد، تدابیر امنیتی تشدید شده است." کاباکومبا ماتسیکو افزود "نیروهای امنیتی اوگاندا در آماده باش کامل به سر می برند و با هر مورد یا فرد مشکوک برخورد خواهد شد." وی ادامه داد در ورودیها و خروجی های فرودگاه بین المللی انتبه Entebbe در جنوب شرق کامپالا نیز ایست بازرسی هایی ایجاد شده است. در مبادی منتهی به محل برگزاری اجلاس اتحادیه آفریقا نیروهای امنیتی مستقر شده اند. رئیس جمهور اوگاندا نیز افزایش نیروهای صلح بان اتحادیه آفریقا را از شش هزار به بیست هزار نفر خواستار شده است. گروه الشباب مسئولیت این حملات را به عهده گرفته است. مسئولان اوگاندایی معتقدند اگر گروه شباب (جنگجویان سومالیایی)با راه انداختن چنین انفجارهایی در صدد وادار کردن نیروهای اوگاندایی به خروج از نیروهای صلحبان اتحادیه افریقا در سومالی باشد ،وارد یک بازی خطرناک شده اند.دستیار وزیر امور خارجه اوگاندا گفت شباب با چنین اقداماتی مرتکب اشتباه بزرگی شده است. گفتنی است ارتش اوگاندا خواستار ان شد که عملیات نیروهای صلحبانی در کشور جنگزده سومالی به ماموریت صلحبانی سازمان ملل متحد گسترش پیدا کند. ارتش اوگاندا که عملیات صلحبانی اتحادیه افریقا را در سومالی هدایت می کند اعلام کرد بهتر است این عملیات صلحبانی به ماموریت نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل متحد گسترش یابد.ژنرال کاتومبا وامالا، فرمانده نیروی زمینی اوگاندا گفت وظیفه سازمان ملل متحد است که صلح و ثبات را در تمام مناطق اشوبزده و مورد مناقشه جهان تامین کند.
این مسئول بلند پایه نظامی اوگاندا خاطر نشان کرد به اعتقاد ما درست نیست که سازمان ملل متحد با سومالی رفتار متفاوتی داشته باشد، سازمان ملل متحد می تواند و شایسته است که ماموریت صلحبانی در سومالی را بر عهده بگیرد همان گونه که این سازمان عملیات صلحبانی و استقرار ثبات را در منطقه اشوبزده دارفور در غرب سودان و در دیگر مناطق اشوبزده جهان بر عهده گرفته است.
این مقام نظامی اوگاندا افزود یکی از اصول سازمان ملل متحد تامین صلح و امنیت برای همه کشورها است بنابراین سومالی نباید از این قاعده مستثنی باشد. اوگاندا حدود سه هزار و چهارصد نیروی صلحبان کلاه ابی در موگادیشو مستقر کرده است تا با کمک یک گروه از نظامیان صلحبان بروندی امنیت زیرساختهای اساسی این شهر از قبیل بنادر، فرودگاهها، بنادر و ساختمانهای دولتی را تامین کنند. ژنرال کاتومبا وامالا تصریح کرد گسترش ماموریت صلحبان سازمان ملل متحد در سومالی زمینه را برای افزایش حمایتهای تدارکاتی و تقویت نیروی صلحبان در این کشور فراهم خواهد کرد. این مقام نظامی اوگاندا افزود کشورهای دیگر نباید برای استقرار نیروی صلحبان در سومالی وحشت داشته باشند چرا که اوضاع امنیتی این کشور نسبت به سه سال پیش بهبود پیدا کرده است.
وی افزود اوضاع امنیتی در گذشته در سومالی بدتر بود و نیروهای ما تقریبا هر روز متحمل تلفات و خسارات زیادی می شدند اما حملات شبه نظامیان و بمبگذاریها به مراتب کمتر شده است. دولت انتقالی سومالی که جامعه بین المللی انرا به رسمیت شناخته اخیرا اذعان کرده است که بخشهای تحت کنترل نیروهای دولتی در موگادیشو روز به روز محدودتر می شود این در حالی است که صدها هزار غیرنظامی از بیم جان خود از پایتخت فرار کرده اند.
حتی کمک نیروهای صلحبان اتحادیه افریقا نیز کمک چندانی به بهبود اوضاع در موگادیشو نکرده است.
در حال حاضر چهار هزار و سیصد نظامی صلحبان از دو کشور اوگاندا و بروندی در سومالی مستقر هستند در حالیکه در ابتدا قرار بود هشت هزار نیروی صلحبان به این کشور جنگزده اعزام شوند.
این نیروها که از ماه مارس سال دو هزار و هفت وارد سومالی شدند تنها نیروی صلحبان خارجی مستقر در سومالی هستند و هر روز هدف حملات شبه نظامیان الشباب قرار می گیرند.
شبه نظامیان الشباب نیروهای صلحبان اتحادیه افریقا را تهدید کرده اند که تا خروج تمام نیروهای خارجی از خاک سومالی به مبارزات خود ادامه خواهند داد. به گزارش خبرگزاری فرانسه از کامپالا سومالی واقع در شاخ افریقا از سال هزار و نهصد و نود و یک و درپی سرنگونی دولت محمد زیاد باره درگیر جنگ داخلی است.
روند صلح سومالی در چارچوب توافق نامه جیبوتی به اجرا گذاشته شده است.
این توافق نامه نوزدهم اوت سال گذشته میان دولت انتقالی سومالی و جناح مخالف این کشور، ائتلاف برای ازادسازی سومالی، منعقد شد اما خصومت برخی گروههای شبه نظامی با دولت انتقالی روند سیاسی این کشور را در بن بست قرار داده است.
گروه الشباب که مهمترین گروه شبه نظامیان سومالی به شمار می رود و امریکا نام ان را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده است، با حمایت دیگر گروه شورشی حزب الاسلام کنترل بخشهای زیادی را در جنوب و مرکز سومالی در دست دارد. کارهای مقدماتی مربوط به نشست سران کشورهای افریقایی در کامپالا از روز پنجشنبه اغاز شده است.قرار است مسئولان بلندپایه برخی از کشورها از جمله اریک هولدر وزیر دادگستری امریکا نیز در این نشست شرکت کنند.