وزیر امور خارجه اریتره روز شنبه هشدار داد کشور جنگزده سومالی می تواند به یک عراق یا افغانستان جدید تبدیل شود.
عثمان صالح، وزیر امور خارجه اریتره اعلام کرد اگر برای مقابله با خشونتها و ناامنیهای سومالی نیروهای نظامی زیادی به این کشور جنگزده اعزام شوند این احتمال وجود دارد که این کشور به یک عراق یا افغانستان جدید تبدیل شود.
وزیر امور خارجه اریتره تاکید کرد تنها با یک راه حل سیاسی که گروه شبه نظامی الشباب نیز در ان دخیل باشد می توان ارامش و صلح را در این کشور شاخ افریقا برقرار کرد. اریتره که دشمن قسم خورده اتیوپی است و از سال هزار و نهصد و نود و هشت تا سال دو هزار با این کشور جنگ کرد، در گزارش اخیر سازمان ملل متحد متهم شده است که از شورشیان الشباب که با دولت انتقالی سومالی و نیروهای صلحبان افریقایی مستقر در این کشور مبارزه می کنند، حمایت می کند.
اما دولت اریتره به شدت این اتهامات را رد می کند. وزیر امور خارجه اریتره تاکید کرد ممکن است که برخی عناصر تروریست نیز در گروه الشباب سومالی باشند اما سوال این است که چگونه می توان از شر انها خلاص شد.
وی ادامه داد با اعزام نیروی بین المللی به سومالی نمی توان این مشکل را حل کرد و اگر بدون توجه به شرایط و واقعیتهای حاکم در سومالی نیروی نظامی خارجی زیادی به این کشور اعزام کنیم، این کشور به یک عراق یا افغانستان دیگر تبدیل خواهد شد.
وزیر امور خارجه اریتره خاطر نشان کرد همان طور که همه مشاهده می کنند اعزام نیروی نظامی گسترده به افغانستان نتوانسته است مشکلات این کشور را حل و فصل کند و اکنون صحبت از ضرورت گفتگو با شبه نظامیان طالبان به میان امده است، پس چرا اینکار را در سومالی نکنیم. وزیر امور خارجه اریتره که به نمایندگی کشورش در نشست سران اتحادیه افریقا شرکت می کند، تاکید کرد برای حل و فصل مناقشه سومالی باید اولویت را به مسائل و شرایط سیاسی این کشور بدهیم.
ما باید یک روند سیاسی در سومالی اغاز کنیم که همه احزاب و گروهها از جمله شبه نظامیان الشباب ، حزب الاسلام، دولت انتقالی سومالی، پونتلند و سومالیلند در ان مشارکت داشته باشند.
پونتلند و سومالیلند دو منطقه سومالی هستند که اولی خودگردانی و دومی استقلال خود را از سومالی اعلام کرده است.
از زمان مناقشه اریتره با اتیوپی، ایسائیس افورقی رئیس جمهور اریتره به ندرت در نشستهای سران اتحادیه افریقا که مقر ان در ادیس ابابا قرار دارد شرکت می کند. گفته می شود مناقشات مسلحانه در افریقا و به طور مشخص بحران سومالی محور مذاکرات سران کشورهای افریقایی را در پانزدهمین نشست رهبران اتحادیه افریقا در کامپالا تشکیل خواهند داد.
سران اتحادیه افریقا در نشست خود در کامپالا که یکشنبه تا سه شنبه برگزار خواهد شد درباره اعزام شش هزار تا هشت هزار نیروی صلحبان جدید به سومالی تصمیم گیری کنند.
همچنین احتمال دارد سران کشورهای افریقایی در این نشست به ماموریت نیروهای صلحبان افریقایی مستقر در سومالی اختیارات تهاجمی بیشتری بدهند.
این تصمیمها در واکنش به دو انفجاری که یازدهم ژوئیه در کامپالا روی داد اتخاذ خواهد شد.
در این انفجارها که مسئولیت انرا گروه شبه نظامی افراط گرای الشباب بر عهده گرفت،هفتاد و شش نفر کشته شدند. روسای جمهور و نخست وزیران تشکیلات بین دولتی توسعه موسوم به ایگاد هفته پیش در ادیس ابابا، پایتخت اتیوپی با اعزام دو هزار نظامی دیگر به سومالی برای تقویت نیروی صلحبان اتحادیه افریقا در این کشور جنگزده موافقت کردند.
نیروهای نظامی اوگاندا و بروندی از سال دو هزار و هفت به عنوان نیروی صلحبان اتحادیه افریقا در موگادیشو پایتخت کشور اشوبزده سومالی مستقر شده اند تا از نیروهای دولت انتقالی این کشور در مبارزه با شبه نظامیان اسلامگرا حمایت کنند.
در حال حاضر چهار هزار و سیصد نظامی صلحبان از دو کشور اوگاندا و بروندی در سومالی مستقر هستند.
این نیروها که از ماه مارس سال دو هزار و هفت وارد سومالی شدند تنها نیروی صلحبان خارجی مستقر در سومالی هستند و هر روز هدف حملات شبه نظامیان الشباب قرار می گیرند.
فرماندهان گروه شورشی الشباب در سومالی دو هفته پیش از نیروهای جهادی در سراسر جهان خواستند سفارت خانه های اوگاندا و بروندی را در کشورهای مختلف جهان هدف قرار دهند.
انفجارهای خونین اخیر در کامپالا که مسئولیت انرا الشباب بر عهده گرفته است، در همین راستا صورت گرفت. به گزارش خبرگزاری فرانسه از کامپالا، سومالی واقع در شاخ افریقا از سال هزار و نهصد و نود و یک و درپی سرنگونی دولت محمد زیاد باره درگیر جنگ داخلی است.
ناامنی و هرج و مرج در سومالی و دزدیهای دریایی در سواحل این کشور پس از ان تشدید شد که دو سال پیش نیروهای دولتی با حمایت ارتش اتیوپی شبه نظامیان اسلامگرای وابسته به دادگاههای اسلامی را از مناطقی که تصرف کرده بودند بیرون راندند.