اتحاديه کارگري آفريقاي جنوبي (کوساتو) امروز اعلام کرد که اعضاي آن فردا پنج شنبه در اعتراض به پايين بودن حقوق و دستمزدهاي خود دست به اعتصاب سراسري مي زنند.
جام جهاني 2010 آفريقاي جنوبي پايان يافت و آرامش و برهه اي که دولت و مردم در آن به سر مي بردند سرانجام در20 تير به پايان رسيد اما تحليل گران اجتماعي معتقدند که آن آرامش، طوفان هاي اجتماعي را در پي دارد که چنانچه دولت ميزبان جام جهاني به راحتي نتواند مديريت بحران کند، همه حلاوت ميزباني را هم به کام خود و هم ملتش تلخ خواهد کرد.
به عنوان نمونه از اين برهم خوردن آرامش مي توان به تهديدات جديد اتحاديه هاي کارگري اين کشور اشاره کرد که از هفته گذشته تحرکاتي را در سطح مسوولان آنها در سطح کشور شاهد بوديم و نمونه بارز آن تهديد دو روز قبل کوساتو براي راه اندازي تظاهرات و اعتصاب هاي کارکري و کارمندي بود.
کوساتو که وابسته به حزب حاکم کنگره ملي آفريقا (اي ان سي) و با بيش از هشت ميليون عضو بزرگترين اتحاديه کارگري اين کشور است، پيشتر وعده داده بود چنانچه دولت به درخواست افزايش دستمزد اين اتحاديه پاسخ مثبت ندهد پس از جام جهاني به اعتصاب ها و اعتراض هاي قبلي خود در سراسر کشور ادامه خواهند داد.
اين اتحاديه امروز نيز اعلام کرد که در نخستين مرحله از اين حرکت اجتماعي اعتراضي از فردا 200 هزار معلم مقطع آموزش هاي مقدماتي کشور دست از کار خواهند کشيد.
اما وزير مديريت و خدمات عمومي آفريقاي جنوبي ديشب از روساي اتحاديه هاي کارگري خواست حداقل تا پنج شنبه از اعتصاب هاي برنامه ريزي شده خود دست بشکند تا پيشنهاد جديد افزايش دستمزد اين وزارتخانه روي ميز مذاکره قرار گيرد.
"ريچارد بالويي" طي بخشنامه اي به گروهي از رهبران اتحاديه هاي کاري کشور از جمله کوساتو، از آنها دعوت کرد تا در نشست مشترک فرداي وزارتخانه با رهبران اتحاديه ها شرکت کنند.
در ضمن ديشب نيز قرار بود اعضاي شوراي هماهنگي خدمات عمومي و تيم مذاکره کننده آنها با هم تشکيل جلسه داده و پيشنهاد هاي وزارت مديريت و خدمات عمومي و انتظارات صنفي اتحاديه هاي کارگري را بررسي کنند که البته تا اين لحظه از نتيجه آن نشست، خبري منتشر نشد.
سخنگوي اين وزارتخانه نيز صبح امروز پس از حضور در جمع خبرنگاران در پرتوريا، با فاجعه آميز خواندن تاثير اجتماعي اين اعتصاب ها، گفت که تاکنون غير از اطلاعيه برگزاري اعتصاب و تظاهرات هيچ پيامي از سوي اتحاديه کارگري آفريقاي جنوبي (کوساتو) به وزارتخانه نرسيده است.
"دوميساني انکوامبا" افزود: وزاتخانه و در واقع دولت انتظار داشت و دارد اعضاي جامعه مدني و اتحاديه و اصناف تصميمات اجتماعي خود را پيشتر به اطلاع دولت برسانند.
به گفته وي، با وجود اينکه دولت پيشتر 6/5 درصد افزايش دستمزد همراه با افزايش حداقل 500 تا 620 رند را براي حق مسکن ماهيانه به اتحاديه هاي کارگري پيشنهاد داده بود، ولي آنها هنوز به آن پيشنهاد علکس العمل نشان نداند تا اينکه امروز باخبر شديم آنها فردا را اعتصاب خواهند کرد.
کوساتو دو ماه قبل پيشنهاد داده بود که دولت يک هزار و650 رند بر حق مسکن ماهيانه کارگران بيافزايد ولي با رد آن طرح پيشنهادي از سوي وزارت خدمات عمومي اين کشور، يک افزايش حقوق 11 درصدي براي کارمندان و افزايش 8/6 درصدي دستمزدهاي کارگري را پيشنهاد داده بود که آن پيشنهاد نيز هنوز از سوي دولت بي پاسخ مانده است.
اتحاديه هاي کارگري 10 روز قبل از آغاز بازي هاي جام جهاني توافق کرده بودند پس از برگزاري اين تورنمنت مذاکرات قبلي خود را با دولت از سر خواهند گرفت و چنانچه دولت مطالبات آنها را بي پاسخ بگذارد بايد منتظر عواقب اجتماعي آن نيز باشد.
از اين رو تحليل گران اجتماعي معتقدند که چنانچه دولت نتواند به وعده هاي قبلي خود به کارگران جامه عمل بپوشاند کارگران که نقش اساسي در ساختار اجتماعي و تحولات اجتماعي اين کشور بازي مي کنند مي توانند دولت را وارد يک چالش جدي کنند.
به اعتقاد آنها، در اين حالت جامعه آفريقاي جنوبي حتي وارد مرحله جديدي از طوفان بعد از آرامش دوره جام جهاني خواهد شد که آغاز آن مي تواند به بسياري از خشونت هاي اجتماعي و افزايش جرم و جنايت در اين کشور که داراي بالاترين نرخ جرم جنايت در جهان نيز هست، منجر شود.
نمونه هاي اين طوفان اعتراضي را درست در روز اختتاميه جام جهاني در اين کشور (در 20 تيرماه) شاهد بوديم که شهروندان خشمگين اين کشور با حمله به شهرک هاي محل اسکان اتباع خارجي اين کشور در چند شهر بار ديگر به بيگانه ستيزي در اين کشور دامن زدند و براثر اين موج جديد چند تن نيز جان باختند.
در سال 2008 (1387) بود که نخستين موج آن موجب کشته شدن 63 نفر شد به گونه اي که در آن موج خشم بسياري از مهاجران خارجي که اغلب از اتباع زيمبابوه، موزامبيک و مالاوي بودند زنده زنده در آتش سوختند و نيز هزاران تن از آنها بي خانمان شدند.