شبکه تلویزیونی الجزیره برنامه آنسوی خبر (ماوراء الخبر) شنبه شب خود را به بررسی انتقادات تند ملک محمد ششم پادشاه مغرب از الجزایر در ارتباط با منطقه صحرای باختری اختصاص داد.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، ملک محمد ششم از نقش کشور الجزایر در مسئله صحرای باختری به شدت انتقاد و الجزایر را به مانع تراشی در مسیر طرح خودگردانی که رباط آن را ارائه کرده است متهم کرد.
این اظهارات تند پادشاه مغرب نشان دهنده وجود پیچدگیهای شدید در ماجرای صحرای باختری است که از نظر ناظران، می توان آن را امتداد رقابت تاریخی بین مغرب و الجزایر برای بر عهده گرفتن رهبری مغرب اسلامی توصیف کرد. با این حال الجزایر مانند گذشته به انتقادات تند پادشاه مغرب از الجزایر در منازعه بر سر صحرای باختری واکنشی نشان نداد.
در پاسخ به این اظهارات، جمهوری صحرا که الجزایر آن را به رسمیت می شناسد و رهبران آن را پناه داده است در بیانیه ای دیدگاه مغرب را توسعه طلبانه و شورش علیه قطعنامه های سازمان ملل توصیف کرد.
این اظهارات پادشاه مغرب، پیچیدگیهای مناقشه صحرای باختری و ارتباط آن با مناقشه منطقه ای بی پایان بین مغرب و الجزایر را نشان می دهد. شبکه الجزیره در گزارشی در این خصوص اعلام کرد: پادشاه مغرب، الجزایر را مسئول متوقف ماندن تلاشها برای دستیابی به راه حلی برای مشکل صحرای باختری دانست که مغرب و جبهه پولیساریو برسر مالکیت آن اختلاف نظر دارند.
جبهه پولیساریو در واکنش به این انتقادات، از ادامه لجبازی مغرب و نادیده گرفتن قطعنامه های شورای امنیت و نقض مشروعیت بین المللی و قوانین انسان دوستانه بین المللی ابراز تاسف کرد.
پولیساریو اظهارات ملک محمد ششم درباره صحرای باختری را نشان ادامه یافتن سیاستهای توسعه طلبانه مغرب دانست که در سی و پنج سال اخیر موجب روشن نگه داشتن آتش جنگ و تنش در منطقه شده است. روشن است که وحدت و هماهنگی بین کشورهای مغرب عربی یکی از مهمترین قربانیان مناقشه بر سر صحرای باختری است.
اتحادیه مغرب عربی که در سال 1989 افتتاح شد همچنان طرحی را در اختیار دارد که به علت اختلافات شدید بین مغرب و الجزایر قابل اجرا شدن نیست.
اختلافاتی که از دید ناظران، نشانه کشمکش دو کشور برای رهبری کشورهای منطقه است.
اتهام مغرب علیه همسایه اش الجزایر نشان دهنده سرسختی جبهه پولیساریو در برابر طرحهای سازش در مغرب است.
با این حال اختلاف دو طرف بر سر همه پرسی به ویژه سرشماری ساکنان صحرا که مشمول همه پرسی می شوند باقی است. مغرب و الجزایر به علت اختلاف بر سر سرنوشت منطقه صحرای باختری، مرزهای خود را به روی طرف مقابل در سال 1994 بستند.
به گفته کارشناسان، این اقدام دو طرف زیانهای سنگینی متوجه اقتصاد دو کشور کرده است. چهار دور گفتگوی غیرمستقیم بین مغرب و پولیساریو در نیویورک در سالهای اخیر برگزار شده ولی نتوانسته است به هیچ گونه پیشرفتی در مسیر حل و فصل مشکل صحرا دست یابد.
همین ناکامی ها بود که به استعفای جیمز بیکر میانجی سابق وابسته به سازمان ملل انجامید.
جانشین وی کریستوفر رز نیز دستکم تاکنون به هیچ گونه پیشرفتی دست نیافته است. ژانت مک کلیگت کارشناس امور سیاسی و راهبردی از واشنگتن و حسین ولد مدو تحلیلگر سیاسی موریتانیایی، میهمانان این بخش از برنامه آنسوی خبر بودند.