88.03.09
در حالي درگيريهاي سومالي بين شبهنظاميان و دولت انتقالي اين كشور جريان دارد كه تشديد اين درگيريها سرنوشت اين كشور جنگ زده را در هالهاي از ابهام فرو برده است.
به گزارش فارس به نقل از پايگاه خبري "الجزيره "، درگيريها در سومالي در حالي است كه علما و سران قبايل در سومالي از عدم توجه گروههاي درگير به تلاش آنها براي برقراري آشتي، شكايت دارند.
آنچه كه بيشتر به ادامه جنگ در سومالي دامن ميزند، اشاره مجامع بينالمللي به حمايت مالي و نظامي از دولت انتقالي اين كشور است.
گروههاي درگير از جمله دولت و جنبش جوانان مجاهد نيز با متمركز كردن نيروهايشان و بسيج آنها در مناطق مختلف پايتخت و همچنين تغيير منصبها در حزب اسلامي و جنبش جوانان مجاهد، تمايل خود را براي ادامه يافتن جنگ و درگيري نشان دادهاند.
جنبش جوانان مجاهد "شيخ علي طيري " را به عنوان جانشين "شيخ روبو منصور " به عنوان سخنگوي حزب خود معرفي كرده و حزب اسلامي نيز "حسن طاهر اويس " را به عنوان جانشين "عمر ايمان "، در سمت رئيس حزب معرفي كرده است.
اويس، پيش از اين در ارتش سومالي خدمت ميكرد و داراي تجربه زيادي در كشتار است. وي در جنگهاي بسياري ميان نيروهاي اتيوپي و جنبش اتحاد اسلامي در آغاز دهه نود در مرزهاي سومالي و اتيوپي حضور داشت.
مسئولان دولت انتقالي نيز اعلام كردهاند كه صبر دولت در برابر اوضاع امنيتي نابسامان پايتخت تمام شده است و دولت مشغول بازسازي ساختار نيروهاي مسلح است و تلاش خواهد كرد با كساني كه صلح را رد ميكنند برخورد نمايد و امنيت و ثبات را به پايتخت بازگرداند.
جامعه بينالمللي نيز به مخالفان درباره عاقبت حمله به كاخ رياست جمهوري و تلاش براي گسترش نفوذ آنها در شهر هشدار داده است. سازمان منطقهاي "ايگاد " نيز كه شامل سودان، سومالي، اريتره،اتيوپي،جيپوتي و كنيا ميشود، از جامعه بين المللي خواسته تا همه فرودگاههايي را كه مخالفان از آن استفاده مي كنند، ببندد.
اين درخواست ايگاد، به دنبال متهم كردن اريتره از سوي دولت سومالي براي تامين سلاح مخالفان مسلح اعلام شد و دولت سومالي از تصميم ايگاد بسيار استقبال كرد و از بستن همه فرودگاهها به جز فرودگاه بين المللي "ادم عدي " در موگاديشو خبر داد.
"يوسف محمد عبدي "، كارشناس مسائل سياسي معتقد است كه تصميم سازمان ايگاد و سياست جامعه بينالمللي براي حمايت از دولت سومالي، به اين معناست كه راه حل صلح آميز و انجام مذاكره تقريبا غير ممكن است.
وي افزود: بسيج نيروهاي طرفهاي درگير و تمايل آنها براي ادامه جنگ، نشان ميدهد كه هر يك از طرفين مي خواهند تا موگاديشو از مناطق تحت كنترل آنها باشد و نظام سياسي متناسب با آراء و افكار خود را بر آن حاكم كنند.
تلاش سران قبايل "الهويا " و هيئت علماي سومالي نيز ناكام مانده و اين گروهها نيز تلاشهاي خود را متوقف كرده و سكوت در پيش گرفته اند.
"محمد حسن حاد "، رئيس شوراي الهويا ،علت كمرنگ شدن تلاشهايشان را ،عدم احترام به نقش اين گروه براي برقراري آشتي در سومالي اعلام كرد و از جهان عرب و كشورهاي اسلامي خواست به گروههاي شورشي فشار بياورند تا به جنگ پايان دهند ،زيرا درگيري مشكلي را حل نميكند.
اين در حالي است كه جنبش جوانان مجاهد و حزب اسلامي ، خواستار خروج نيروهاي آفريقايي هستند و مي خواهند نظام اسلامي مستقلي در سومالي ايجاد كنند اما كارشناسان مي گويند كه درخواست اين دو حزب موجب افزايش دخالت نظامي كشورهاي بيگانه در سومالي ميشود و كشورهاي دور يا همسايگان سومالي مانند اتيوپي و كنيا با روي كار آمدن نظام تندرو و افراطي در اين كشور مخالفند.آنها معتقدند كه با آمدن دولتي كه مخالف آنها باشد، مانعي در ثبات و امنيت منطقه ايجاد خواهد شد ، زيرا چنين دولتي اراضي سومالي را كه آنها اشغال كردهاند، پس خواهد گرفت و باعث ايجاد درگيري در منطقه ميشود و غربيها از جمله آمريكا نيز خواستار بر سر كار آمدن دولتي متعادل در سومالي هستند.
به نظر ميرسد با وجود اين عوامل و تهديدهاي دولت انتقالي براي انجام حمله وسيع بر ضد مخالفان، درگيريها در سومالي همچنان ادامه يابد و موگاديشو صحنه جنگ و كشتار و آوارگي مردم شود.