وزير امور خارجهي مصر بر ضرورت ايجاد يك چارچوب زماني معقولانه براي مذاكرات صلح تاكيد كرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، احمد ابوالغيط، وزير امور خارجهي مصر در گفتوگو با روزنامهي فرامنطقهاي الشرق الاوسط در خصوص موضعگيري اعراب و همراهي آنها با طرح صلح كشورهاي عربي اظهار داشت: طرف آمريكايي از اسراييل خواسته تا مواضع مشخصي را اتخاذ كند و با تلاشهاي حقيقي جهت تحقق صلح گام بردارد. اما سوالي كه از سوي دولت آمريكا مطرح است اين است كه واكنش كشورهاي عربي در قبال رايزنيهاي آمريكا جهت تحقق صلح و اعمال فشار عليه اسراييل چه خواهد بود.
وي افزود: ما در مصر در پاسخ به اين سوال ميگوييم كه نميتوانيم به نام اعراب سخن بگوييم، تجربه به ما آموخته است طي دورهاي كه توافنقامهي اسلو امضا شد و فضا براي تحقق صلح مساعد بود و اسراييل آمادگياش را براي تحقق صلح با فلسطينيان نشان داد اعراب نيز موضعي مثبت در قبال اسراييل اتخاذ كردند؛ به عنوان مثال وقتي نخست وزير اسراييل از پايتخت يك كشور حوزهي خليج [فارس] ديدار كرد فرش قرمز به زير پاي او پهن شد و دفاتر و نمايندگيهاي اسراييلي در شهرهاي عربي گشوده شد.
ابوالغيط ادامه داد: ما با اين طرح مخالفت نكرديم و گفتيم كه طرف اسراييلي را نسبت به اعطاي حقوق فلسطينيان ترغيب ميسازيم، امروز از ما خواسته شده تا ضمن سيطره بر حقوقمان اسراييل را به پرداخت حقوق فلسطينيان ترغيب سازيم اگر بنا باشد اسراييل از اين مساله طفره رود و از يك سو به دنبال يك جايگاه بين كشورهاي عربي بوده و از سوي ديگر به خشونت عليه فلسطينيان و انكار حقوق سياسي آنها و ويران كردن اقتصاد فلسطين ادامه دهد، ما هرگز چنين چيزي را نخواهيم پذيرفت.
وي ادامه داد: ما به دولت آمريكا گفتيم چنانچه عملكرد شما قوي و فعال باشد و اهداف مد نظر را محقق سازد و چنانچه اسراييل به خواستههاي بينالمللي پاسخ دهد و ارتشش به مانور دادن خاتمه دهد كشورهاي عربي ميتوانند به اين طرح بر اساس توانمنديهايشان پاسخ دهند. اما سخن گفتن از آغاز راهكارها و مذاكراتي كه بدون واكنشهاي متقابل همراه باشد قابل پذيرش نيست بلكه اين مسايل بايد در ترازوي طلايي و در چارچوب تعهدات متقابل محاسبه شود.
وزير امور خارجهي مصر گفت: ما خواهان توقف كامل شهرك سازيهاي اسراييل هستيم كه البته تنها اين اقدام كافي نيست، ما خواهان بازگرداندن وضعيت كرانهي باختري به اوضاع پيش از انتفاضهي دوم هستيم؛ زماني كه فلسطينيان بر تمامي شهر ما سيطره داشتند. ما خواهان خروج نيروهاي اسراييلي از شهرهاي فلسطيني و پايبندي اسراييل به طرح تشكيل كشور فلسطين و موضع آشكار آن در قبال راهكارهاي نهايي صلح هستيم.
وي ادامه داد: علاوه بر اين ما نميتوانيم در يك چارچوب زماني باز مذاكره كنيم درست است كه طرف آمريكايي پايبندي به روزي مشخص را نميخواهد، اما ما نمي خواهيم كه آمريكاييها به ما بگويند منتظر دور دوم رياست جمهوري باراك اوباما باشيد تا صلح در خاورميانه محقق شود.
وي در خصوص اين كه رام امانوئل، رييس دفتر كاخ سفيد به مسوولان فرانسوي ابلاغ كرده كه اوباما خواهان تشكيل كشور فلسطين تا پيش از پايان دور اول رياست جمهورياش است، گفت: ما نيز چنين اخباري را شنيدهايم كه برداشتهاي زيادي ميتوان از اين مساله كرد؛ اول اينكه امانوئل به شدت خواهان پيشبرد اين مساله است و نشان ميدهد كه آمريكا و لابي يهودي خواهان حل و فصل بحران هستند و اين امر مستلزم تلاش فوري و حفظ فرصتها است.
ابوالغيط در خصوص ديگر پيامهاي مصر به واشنگتن گفت: ما بر اين موضوع تاكيد كرديم كه نبايد پروندههاي مختلف در منطقه را با هم ادغام كرد؛ چنانچه شما با ايران مشكل داريد به دور از پروندهي فلسطين و پروندههاي عربي آن را حل و فصل كنيد.
وي در خصوص اظهاراتش در واشنگتن مبني بر اين كه "ما به هر آنچه كه دولت آمريكا مطرح كند پايبند نيستيم"، اظهار داشت: در خصوص ديدگاه مربوط به كشور يهودي و اين كه گفته ميشود دولت آمريكا با اين مساله موافق است، ما تاكيد كرديم به هر آنچه كه واشنگتن بگويد پايبند نيستيم، ما به چيزي پايبند هستيم كه جزو منافع ملت فلسطين باشد.
وزير امور خارجهي مصر ادامه داد: سخن گفتن از كشور يهودي اسراييل موضوعي خطرناك است كه به منزلهي انكار حقوق فلسطينيان ساكن اسراييل مطرح ميشود.
وي افزود: ما بايد در راستاي حفظ حقوق اين فلسطينيان تلاش كنيم، به ويژه آنكه وزير امور خارجهي اسراييل كوچاندن آنها به اراضي فلسطيني و خارج از اسراييل را خواستار شده است.
ابوالغيط تاكيد كرد: ما با صدور قطعنامهي سازمان ملل متحد و شوراي امنيت كه از اسراييل با اكثريت يهودي سخن بگويد مشكل نداريم، اما توصيف كشور يهودي خطرات بزرگي را به دنبال دارد.
وزير امور خارجه مصر در خصوص اينكه بنيامين نتانياهو، نخست وزير رژيم صهيونيستي شرط به رسميت شناختن كشور يهودي را براي پيشبرد روند صلح مطرح كرده است، گفت: اين مساله كاملا رد شده است؛ چنانچه بخواهيم شرط بگذاريم چيزي محقق نخواهد شد و شايد نتانياهو چنين شرطي را مطرح كرده كه پيشرفتي در امور حاصل نشود.
ابوالغيط در خصوص انتخابات پارلمان لبنان و اينكه آيا احزاب لبناني نتايج آن را خواهند پذيرفت يا خير، گفت: تضميني براي اين مساله وجود ندارد، اما ما به تدبير مردم لبنان و قدرت آنها در مخالفت با دخالتهاي خارجي و قيموميت خارجي ايمان داريم و اين تضمين كنندهي اين موضوع است كه روز 9 ژوئن روز منعكس ساختن توافق دايمي بين لبنانيها باشد.
وي در خصوص موضوع حزب الله لبنان و ادعاهاي مصر در خصوص حضور اعضاي اين گروه در مصر عنوان داشت: ما هرگز نميپذيريم كه نحوهي كمك كردن به فلسطينيان جهت رسيدن به حقوق آنها با از بين بردن حقوق و حاكميت يك كشور ديگر صورت گيرد.