شبکه تلویزیونی الجزیره برنامه "ماوراء الخبر" (آنسوی خبر) جمعه شب خود را به بررسی اشاره گروه شورشی عدالت و مساوات دارفور به درخواست برای واگذاری حق تعیین سرنوشت دارفور به مردم این ایالت اختصاص داد.
این درخواست اندکی پس از سفر عمر البشیر رئیس جمهور سودان به لیبی مطرح شد که موجب شد طرابلس متعهد شود از هرگونه حمله نیروهای گروه عدالت و مساوات به سودان از خاک لیبی جلوگیری کند. خدیجه بن قنه مجری این بخش از برنامه آنسوی خبر شبکه الجزیره در ابتدای برنامه گفت: در این برنامه دو محور را بررسی خواهیم کرد؛ نخست این که، چه عاملی موجب شده است ویروس جدایی طلبی از جنوب سودان به دارفور سرایت پیدا کند آن هم از زبان گروه عدالت و مساوات که بزرگترین گروه شورشی در دارفور محسوب می شود؟ دوم این که، آیا سیاست های خرطوم و موضع گیریهای منطقه ای می تواند نوید بخش حل مسئله دارفور در آینده نزدیک باشد؟ بن قنه افزود: سودان با چالشهای متعددی مواجه است آن هم در شرایطی که فقط چند ماه تا برگزاری همه پرسی در جنوب سودان باقی مانده است که ممکن است به جدا شدن این منطقه از شمال سودان منجر شود.
گروه عدالت و مساوات در اعتراض به نحوه تعامل خرطوم با مشکلات منطقه دارفور، طرح واگذاری سرنوشت این ایالت به ساکنان آن را زمزمه می کند که می تواند مقدمه ای برای درخواست استقلال دارفور از سودان باشد. در گزارش عبدالحلیم غزالی که در ابتدای برنامه پخش شد آمده است: به نظر می رسد سودان در برابر سناریویی برای تجزیه این کشور قرار گرفته است.
گروه عدالت و مساوات به ریاست خلیل ابراهیم در بین طرحهایی که ارائه کرده است به امکان متوسل شدن به گزینه حق تعیین سرنوشت در ایالتهای دارفور و کردوان اشاره کرد.
احمد حسین آدم سخنگوی گروه عدالت و مساوات این تغییر موضع را ناشی از جدی نبودن دولت سودان در یافتن راه حلی مسالمت امیز برای مشکل دارفور دانست.
همین اتهام را دولت سودان پیش از این متوجه گروه عدالت و مساوات کرد که بعد از امضای توافقنامه اولیه با دولت سودان در دوحه در فوریه امسال، دیگر به میز مذاکره باز نگشت.
گروه عدالت و مساوات اعلام کرد به علت شرکت کردن دیگر گروههای شورشی دارفور در مذاکرات دوحه، این گفتگوها را تحریم کرد.
رهبران عدالت و مساوات، دیگر گروههای شورشی را کوچک و بی اهمیت می دانند که نماینده مردم دارفور نیستند.
اشاره گروه عدالت و مساوات به حق تعیین سرنوشت دارفور اندکی پس از سفر عمر البشیر به لیبی صورت گرفت که خلیل ابراهیم را در خاک خود پناه داده است.
مقامات لیبی در طرابلس به البشیر وعده دادند که مانع از حملات گروه عدالت و برابری از خاک لیبی به سودان خواهند شد.
خلیل ابراهیم پس از آن که از چاد اخراج شد به لیبی پناه برد.
سودان بعد از پناهنده شدن خلیل ابراهیم به لیبی، مرزهای خود را با این کشور بست که نشان دهنده بحران پنهان بین دو کشور است.
همچنین در چند هفته اخیر درگیریهایی در دارفور بین ارتش سودان و نیروهای عدالت و مساوات روی داده است که به گفته منابع دولتی سودان صدها شورشی در آن کشته شده اند اما اشاره گروه عدالت و مساوات به حق تعیین سرنوشت، نشان دهنده تغییر خط مشی این گروه است که در آستانه برگزاری همه پرسی در جنوب سودان صورت می گیرد.
انتخابات ریاست جمهوری اخیر در سودان نشان داد مردم جنوب این کشور تمایل به استقلال از سودان دارند.
اکنون این سئوال مطرح است که پس از جدا شدن احتمالی جنوب سودان از شمال این کشور، آیا نوبت به کردوان و دارفور خواهد رسید که خواستار استقلال از سودان شوند؟