یکی از مسئولان حکومت جنوب سودان، ویژگی دولت آینده این منطقه را دولتی سکولار با دو زبان انگلیسی و عربی خواند و گفت: این دولت با اسراییل روابط حسنه ای خواهد داشت.
ازکیل لول جاتکوث، رییس نمایندگی حکومت جنوب سودان در واشنگتن در این باره گفت: دولتی که پس از همه پرسی ژانویه دو هزار و یازده در جنوب سودان روی کار می آید در پی تحکیم روابط با برخی از کشورهای عربی و اسراییل خواهد بود. به گزارش میدل ایست آنلاین، جاتکوث که پس از دیدار با معاون کلینتون در امورآفریقا، با خبرنگاران حاضر در مقر وزارت امورخارجه آمریکا سخن می گفت، افزود، اطمینان دارد در همه پرسی سال بعد نود و هشت درصد از ساکنان جنوب سودان به جدایی از شمال رای خواهند داد بنابراین جهان شاهد تشکیل دولتی جدید در این منطقه خواهد بود. وی افزود، دیگر دوران سودان واحد به پایان رسیده است و تنها راه برای تداوم سودان واحد تغییر نظام سیاسی کشور و تبدیل سودان به کشوری برای همه گروههاست.
جاتکوث ادامه داد، وقتی از سودان به عنوان کشور عربی مسلمان یاد می شود یعنی یک مسیحی مثل من در آن جای ندارد چنانچه ساکنان دارفور در آن جای ندارند زیر ا این افراد اگر چه مسلمانند اما عرب نیستند. جاتکوث درباره روابط آینده شمال و جنوب سودان گفت: با جدا شدن جنوب، سفر اهالی جنوب به شمال باید با روادید سفر باشد چنانچه سفر اهالی شمال به جنوب نیز چنین خواهد بود. وی در توضیح هویت دولت آینده جنوب گفت: دولتی دموکراتیک و سکولار در این منطقه شکل می گیرد که در آن برتری یک دین بر دین دیگرجایگاهی ندارد ضمن اینکه زبان رسمی جنوب انگلیسی خواهد شد اما ممکن است زبان عربی به عنوان زبان دوم یا سوم به رسمیت شناخته شود. جاتکوث در این مصاحبه دولت شمال را به تلاش برای تاخیر یا لغو همه پرسی متهم کرد و گفت: دولت سودان با هدف گسترش خشونت، شبه نظامیان را مسلح می کند تا از راه تزریق ناآرامی در کشور مانع برگزاری همه پرسی در موعد مقرر شود اما اهالی جنوب تصمیم خود را گرفته اند. این مسئول سودانی درباره مواضع آمریکا گفت: مقامات آمریکایی بارها به ما اعلام کردند به تصمیم مردم سودان احترام می گذارند، شرکت های آمریکایی در جنوب سودان فعالند در نتیجه این کشور در این منطقه منافعی دارد و انتظار آنان برای روشن شدن شرایط سودان طبیعی است.