نخست وزیر اتیوپی اعلام کرد نیروهای نظامی این کشور که اوایل سال دو هزار و نه از سومالی خارج شدند در صورت نیاز بار دیگر برای کمک به نیروهای صلحبان اتحادیه افریقا وارد این کشور خواهند شد.
ملس زناوی، نخست وزیر اتیوپی، که در کنفرانسی مطبوعاتی در ادیس ابابا سخن می گفت در عین حال تاکید کرد نیروهای نظامی اتیوپی تنها در شرایطی وارد خاک سومالی خواهند شد که جان نیروهای صلحبان اتحادیه افریقا مستقر در این کشور در خطر باشد و مسئولان اتحادیه افریقا در این باره از ما درخواست کمک کنند در این صورت ما بدون تردید برای کمک به انها وارد عمل خواهیم شد. نخست وزیر اتیوپی تصریح کرد نیروهای نظامی ما امادگی انرا دارند تا در صورت درخواست مقامات اتحادیه افریقا برای کمک به شش هزار نیروی صلحبان افریقایی مستقر در سومالی وارد این کشور شوند.
ملس زناوی افزود در چنین شرایطی نیروهای ما برای کمک به سربازان صلحبان افریقایی به هر کجای سومالی که لازم باشد خواهند رفت اما این تنها یک فرضیه است و تصور نمی کنم که چنین اتفاقی بیفتد. در عوض نخست وزیر اتیوپی تاکید کرد که اگر دولت انتقالی سومالی به خطر بیفتد نیروهای نظامی اتیوپی در حمایت از ان وارد عمل نخواهند شد. در پایان نشست سه روزه اخیر سران کشورهای عضو اتحادیه افریقا که در کامپالا، پایتخت اوگاندا برگزار شد، مسئولان افریقایی اعلام کردند کشورهای عضو تعهد کرده اند برای مبارزه با ناامنی و خشونت در سومالی چهار هزار نیروی صلحبان کمکی به این کشور جنگزده اعزام کنند.
با عملی شدن تعهد کشورهای عضو اتحادیه افریقا برای اعزام چهار هزار نیروی صلحبان کمکی به سومالی، شمار نیروهای صلحبان در این کشور به حدود ده هزار نفر خواهد رسید.
این در حالی است که برخی کشورهای افریقایی از جمله اریتره هشدار داده اند که اگر برای مقابله با خشونتها و ناامنیهای سومالی نیروهای نظامی زیادی به این کشور جنگزده اعزام شوند این احتمال وجود دارد که این کشور به یک عراق یا افغانستان جدید تبدیل شود.
این کشورها معتقدند تنها با یک راه حل سیاسی که گروه شبه نظامی الشباب نیز در ان دخیل باشد می توان ارامش و صلح را در این کشور شاخ افریقا برقرار کرد. نیروی صلحبان اتحادیه افریقا در سومالی در حال حاضر از شش هزار نفر تشکیل شده است که سه هزار و پانصد تن از انها نظامیان اوگاندایی و دو هزار و پانصد نفرشان نیز از نظامیان بروندی هستند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از ادیس ابابا، نیروهای نظامی اوگاندا و بروندی از سال دو هزار و هفت به عنوان نیروی صلحبان اتحادیه افریقا در موگادیشو پایتخت سومالی مستقر شدند تا از نیروهای دولت انتقالی این کشور در مبارزه با شبه نظامیان الشباب حمایت کنند اما این نیروها هر روز هدف حملات شبه نظامیان قرار می گیرند.