بیش از شش هزار و چهارصد آواره رواندایی که برای در امان ماندن از خشونتهای کشورشان به مناطق شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو پناهنده شده بودند، از ابتدای ژانویه امسال تا کنون به شهرها و روستاهای خود بازگشته اند.
دفتر محلی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد مستقر در کینشاسا با انتشار بیانیه ای اعلام کرد از ابتدای سال دو هزار و ده تا کنون چهار هزار و ششصد و هفت پناهنده رواندایی را از منطقه گوما و یک هزار و هشتصد و هجده نفر دیگر از منطقه بوکاوو در شرق کنگو به کشور خودشان بازگردانده است.
گوما و بوکاوو مراکز استانهای اشوبزده کیووی شمالی و جنوبی در مجاورت مرزهای رواندا هستند. مقامات کیگالی اعلام کرده اند بیش از بیست هزار اواره رواندایی در مناطق شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو زندگی می کنند.
در ماه فوریه، مقامات محلی استان کیووی شمالی اعلام کردند بیش از هفت هزار و ششصد اواره رواندایی در این منطقه مستقر شده اند. بر اساس امار و ارقامی که سازمانهای بشردوستانه منتشر کرده اند نزدیک به هشتاد درصد از اوارگان این منطقه را زنان و کودکان تشکیل می دهند که در شرایط بسیار شکننده و نامناسبی زندگی می کنند و با خطرات فزاینده ای از طرف گروههای شبه نظامی روبرو هستند.
برغم پیشرفتهایی که در ماههای اخیر در اوضاع انسانی مناطق شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو حاصل شده است، ادامه فعالیتهای گروههای شبه نظامی و حضور گروههای مسلح خارجی از جمله ارتش مقاومت مسیح، منجر به اوارگی شمار زیادی از غیر نظامیان در استانهای اورینتال، استوایی و استانهای کیووی شمالی و جنوبی شده و مشکلات جدیدی را برای ساکنان این مناطق به وجود اورده است. بحران غذایی که بر اثر جنگ داخلی در مناطق شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو تشدید شده، زندگی مردم این منطقه به ویژه ساکنان استان کیووی شمالی را به خطر انداخته است. نیروهای امدادگر سازمان ملل در سال دو هزار و نه، یکصد و سی هزار تن کمکهای غذایی و سیزده تن کمکهای غیرغذایی در اختیار اوارگان شرق کنگو قرار دادند.
در بیانیه دفتر محلی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد مستقر در کینشاسا امده است بین ژانویه سال دو هزار و نه و فوریه سال دو هزار و ده بیش از بیست هزار تبعه رواندایی که به جمهوری دموکراتیک کنگو پناه برده بودند به شهرهای خود بازگشته اند.
طبق این بیانیه بیشتر این افراد از شورشیان هوتو موسوم به نیروهای دموکراتیک ازادیبخش رواندا بودند.
کمیساریای عالی اوارگان سازمان ملل متحد قصد دارد در سال دو هزار و ده حدود ده هزار اواره رواندایی را از کنگو به کشورشان بازگرداند.
در نشستی سه جانبه که فوریه گذشته با حضور نمایندگان کمیساریای عالی اوارگان سازمان ملل متحد، دولت رواندا و دولت جمهوری دموکراتیک کنگو در کیگالی برگزار شده بود، سه طرف توافق کردند تلاشهای خود را برای فراهم کردن شرایط بازگشت داوطلبانه اوارگان رواندایی به کشورشان افزایش دهند. رواندا و جمهوری دموکراتیک کنگو که دو کشور همسایه در حوزه دریاچه های بزرگ در مرکز هستند، در اواسط دهه نود میلادی چند مناقشه مسلحانه داشتند که موجب اوارگی شمار زیادی از ساکنان دو کشور شد.
نسل کشی رواندا در سال هزار و نهصد و نود و چهار اوارگی اتباع این دو کشور را به اوج رساند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از کینشاسا، خشونت و بی ثباتی در شرق کنگو نیز که چندین گروه مسلح و شورشی در ان فعالیت می کنند دیگر عامل اوارگی ساکنان شرق کنگو به شمار می رود.