پایگاه اینترنتی هافینگتون پست مصاحبه ای را با محمد البرادعی مدیر کل پیشین اژانس بین المللی انرژی اتمی و یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مصر منتشر کرد.
این مصاحبه را مری والد اداره کننده پایگاه اینترنتی کامیونیتی دات دام انجام داده است. مشروح این مصاحبه به شرح زیر است.. مری والد در ابتدا از البرادعی پرسید ایا شما فکر می کنید کشورهای عرب به سرعت برای ایجاد اصلاحات دموکراتیک امادگی دارند ؟ و ایا ایجاد روندی دمکراتیک تر و ازادتر انتخاباتی در مصر به چند دهه زمان نیاز دارد؟ البرادعی پاسخ داد من تصور نمی کنم کشورها برای برقراری دموکراسی امادگی نداشته باشند.
مردم اماده اند از ازادی های اساسی ،ازادی بیان ، ازادی مذهب ، ازادی در خواسته ها ، نداشتن ترس و غیره برخوردار باشند.
مردم می دانند که بدون دموکراسی در بن بست قرار خواهند داشت.
ما در افریقا ، غنا و بوتسوانا شاهد نمونه های عالی از دموکراسی هستیم.
مشکل این است که چگونه حکومت کشورها را وادار کنیم به این موضوع پی ببرند و متوجه شوند که کشورهای انها بدون دموکراسی عقب مانده خواهند بود.چهل درصد از مردم مصر با درامدی کمتر از یک دلار در روز زندگی می کنند و سی درصد از مردم نیز بی سوادند.
مصر در فهرست کشورهای ناموفق قرار دارد و این وضع در حال وخیم شدن است.
زمانی که دولت ها مردم خود را سرکوب کنند با افراط گرایی روبرو می شوند.
این مسئله مطرح نیست که ایا تغییر بوجود اید یا تغییری بوجود نیاید.
هیچ حکومتی نمی تواند به پیامی اشکار که اکنون در کشورهای عرب وجود دارد بی توجه باشد و پیام این است که تغییر اجتناب ناپذیر است.
این تغییر خواه ظرف یکسال خواه ظرف پنج سال ایجاد شود ، دیگر راه برگشتی وجود ندارد و این اتفاق خواهد افتاد.
من فکر می کنم نود درصد از مردم کشورهای عربی بویژه فقرا از تغییرات در زمینه های سیاسی و اقتصادی حمایت می کنند.
مسئله ای که مطرح است این است که این خواست برای ایجاد تغییر به عمل تبدیل شود.
برخی اوقات فرهنگ ترس حاکم است و ما را عقب نگه می دارد.
من به مردم می گویم که ما باید این پیام روشن را به حکومت های فعلی بفرستیم که زمان تغییر فرا رسیده است و اینکه ما باید این فرهنگ ترس را در هم بشکنیم و اگر ما به صورت جمعی فعالیت کنیم قدرت ما در کثرت ما قرار دارد.
اگر ما به صورت جمعی اقدام کنیم این اتفاق زودتر روی می دهد. مصاحبه کننده پرسید شما در وین زندگی راحت و احترام زیادی داشتید و برنده جایزه صلح نوبل نیز هستید چرا تصمیم گرفتید خود را وارد عرصه سیاست در مصر کنید که البرادعی پاسخ داد خانواده ام نیز این سئوال را از من می پرسند.
زمانی که دوره تصدی من در اژانس بین المللی انرژی اتمی به پایان رسید افرادی خواستار کمک من شدند.من طی سال های گذشته شاهد تنزل مصر بودم.
مصر در گذشته الگویی برای پیشرفت و تعادل به شمار می رفته است و ما می بینیم که این وضع در حال از بین رفتن است .
مصر در حال از دست دادن پیشتاز بودن خود در خصوص فرهنگ در میان کشورهای عرب است.
من اگر شاهد این وضع باشم و نزد خود بگویم که می توانستم بر تغییر این وضعیت نقش داشته باشم ، وجدانم ارام نخواهد بود.
جایزه صلح نوبل فقط یک مدال نیست بلکه موجب می شود شخص مسئولیت هایی پیدا کند. البرادعی در پاسخ به این پرسش که در صورت عهده دار شدن ریاست جمهوری مصر بعد از ایجاد اصلاحات ، اولویت را به چه مسائلی خواهد داد گفت اولویت بعدی من مسئله تحصیل است.
بهداشت ، نیازهای عمومی مانند ایجاد شغل در مراحل بعدی قرار دارند.
ما با استفاده از تحصیل می توانیم به بقیه جهان دسترسی پیدا کنیم.
زمانی که فناوری وجود داشته باشد ، توسعه نیز وجود دارد.
ما از طریق تحصیل می توانیم به ارزش های جهانی که باید با انها زندگی کنیم مانند رواداری ، همبستگی اجتماعی و احترام به کثرت دست پیدا کنیم .
تحصیل موجب ایجاد هماهنگی می شود.
تحصیل به ما درک و تلقی می دهد.
همه انچه ما در زندگی خود به دنبال ان هستیم از تحصیل بدست می اید. مری والد خبرنگار این مصاحبه از البرادعی پرسید اگر مصر تغییراتی را که مورد نظر شماست بپذیرد این تغییرات چه تاثیری بر منطقه خواهد داشت که البرادعی پاسخ داد این تغییرات تاثیرات فراوانی خواهد داشت.
کشورهای منطقه همواره مصر را موتوری برای پیشرفت دانسته اند.
به همین علت در کشورهای عرب از ایجاد اصلاحات در مصر استقبال زیادی می شود.
ایجاد تغییرات در مصر همچنین موجب می شود حکومت های عرب زمانی که ببینند این تغییرات در حال رسیدن به کشورهایشان است اندکی به خود بیایند. خبرنگار از البرادعی خواست درباره ائتلاف با اخوان المسلمین توضیح دهد زیرا این طرز تلقی در غرب وجود دارد که این گروه خواستار بوجود اوردن امپراطوری سنی بر اساس شریعت است و اینکه این موضوع با برقراری دموکراسی و ایجاد اصلاحات چه تناسبی دارد. البرادعی گفت ن المسلمین دارای دیدگاهی محافظه کارانه درباره مذهب است.
اخوان المسلمین همچنین از حمایت قابل توجهی در مصر برخوردار است.
اخوان المسلمین اکنون تنها گروه مخالف و موثر در مصر به شمار می رود که بیست درصد کرسی های پارلمان نیز در اختیار ان است.
اخوان المسلمین خدمات اجتماعی زیادی را در اختیار جوامع قرار می دهد.
اخوان المسلمین در چهل یا پنجاه سال گذشته به خشونت متوسل نشده است.
اخوان المسلمین برای من توضیح داده است که به دنبال کشوری مذهبی نیست بلکه می خواهد کشوری مدنی بر اساس ارزش های اسلامی ایجاد کند و این موضوع اکنون در قانون اساسی مصر نیز وجود دارد.
با وجود این من این موضوع را برای انها روشن کردم که یک پیش شرط مهم این است که حقوق برابر برای همه مصری ها بدون توجه به مذهب ، منشا قومی و غیره تضمین شود.
من معتقدم برخی اوقات گروه ها به شکلی توصیف می شوند که به طور کامل حقیقت ندارد.
به عقیده من ، دولت های منطقه تلاش می کنند این گروه ها را افراطی تر از انچه هستند توصیف کنند تا بتوانند حمایت غرب را بدست اورند و بگویند اگر از دولت های انها حمایت نشود ، افرادی که قدرت را بدست می گیرند بسیار بدتر خواهند بود.
همچنین این موضوع نیز درست است که احزاب لیبرال فرصت زیادی در مصر نداشته اند بنابراین به یک مفهوم اخوان المسلمین تنها گروهی از این دست است که در سیاست فعالیت دارد.
در عین حال برای ایجاد تغییر در کشوری مانند مصر نمی توان گروهی را که از چنین حمایتی برخوردار است نادیده گرفت.
گروه ها باید وارد این روند تغییر شوند.
اصلاحات باید جامع باشد و ما باید اخوان المسلمین را نیز در چارچوب این ائتلاف داشته باشیم ولی باید قانون اساسی نیز مد نظر قرار داشته باشد که ارزش های جهانی و ازادی های اساسی همه را در نظر می گیرد.