مسئولان اقتصادی و مالی افریقا خواستار ان شدند که این قاره جایگاه بهتری در صندوق بین المللی پول داشته باشد.
در پایان نشست دو روزه ای که در فریتاون، پایتخت سیرالئون، برگزار شده بود نمایندگان اقتصادی کشورهای افریقایی از جمله سی و نه وزیر دارایی و روسای بانکهای مرکزی چهل و هشت کشور با انتشار بیانیه ای به اتفاق خواستار ان شدند که جایگاه و اختیارات نمایندگان قاره افریقا در شورای اجرایی صندوق بین المللی پول ارتقای یابد تا افریقا بهتر بتواند عقاید و دیدگاههای خود را در این نهاد مالی بین المللی بیان کند. افریقائیها خواستار ان شده اند روند اصلاحاتی که قرار است در میزان سهمیه ها و حق رای اعضای این نهاد مالی بین المللی صورت گیرد، سرعت بیشتری بگیرد. نمایندگان کشورهای افریقایی در بیانیه خود اعلام کرده اند ما خواستار ان هستیم که مسئولان صندوق بین المللی پول پیش از نشست سران خود که قرار است یازدهم و دوازدهم نوامبر اینده در سئول، پایتخت کره جنوبی، برگزار شود اصلاحات مورد نظر را در سهمیه کشورهای عضو تکمیل کنند و به قاره افریقا جایگاه بهتری بدهند. بسیاری از کشورهای عضو این نهاد از نحوه کنونی تقسیم حق رای در میان اعضا که کاملا به نفع کشورهای اروپایی است، رضایت ندارند.
صندوق بین المللی پول اواخر سال دو هزار و نه در گزارشی اذعان کرد اکثر اعضای هیئت مدیره این نهاد مالی بین المللی از تقسیم سهمیه و حق رای در میان اعضا که در واقع تعیین کننده جایگاه و ارزش انها در صندوق بین المللی پول است، ناراضی هستند.
بسیاری از اعضای هیئت مدیره صندوق بین المللی پول تاکید کرده اند که تغییر نحوه تقسیم سهمیه ها و حق رای در این نهاد مالی بین المللی می تواند به تقویت شیوه اداره امور در بخشهای مختلف ان منجر شود. بانک جهانی در سال دو هزار و هشت حق رای کشورهای در حال توسعه را افزایش داد اما صندوق بین المللی پول(دیگر نهاد مالی بین المللی که همانند بانک جهانی بر اساس توافق نامه های برتون وودز تشکیل شد) به رغم درخواستهای مکرر کشورهای افریقایی، از انجام چنین کاری خودداری کرده است. منابع و اعتبارات مالی صندوق بین المللی پول اساسا از سهمی که کشور های عضو به این نهاد مالی پرداخت میکنند تامین می شود.
میزان سهمی که کشورهای عضو به صندوق بین المللی پول پرداخت میکنند با توجه به قدرت و رشد اقتصادی انها تعیین می شود.
در این میان بیشترین سهمی که به صندوق بین المللی پول پرداخت میشود متعلق به امریکا است که حدود هفده و ده صدم درصد است و کمترین ان با یک هزارم درصد از طرف پالائو به صندوق بین المللی پول پرداخت می شود.
میزان سهمی که اعضای صندوق بین المللی پول می پردازند با تعیین حق رای انها در شورای حکام این نهاد مالی بین المللی رابطه کاملا مستقیم دارد اما برخی از کشورها تلاش میکنند زمینه را برای ایجاد اصلاحات اساسی در این سیستم فراهم سازند.
کشورهای افریقایی در بیانیه خود تعهد کردند تا سپتامبر اینده مقرراتی را که شورای حکام صندوق بین المللی پول اوریل سال دو هزار و هشت درباره جایگاه و حق رای کشورهای دارای اقتصاد پویا به ویژه کشورهای نوظهور وضع کرده است، تصویب کنند.
کشورهای افریقایی همچنین در این بیانیه تعهد کردند به منظور کاهش فاصله خود با دیگر کشورهای جهان در زمینه توسعه و فقر، همکاری نزدیکتری با شرکای بین المللی خود داشته باشند. یکی از نمایندگان اتحادیه افریقا اعلام کرد نشست دو روزه فریتاون در شرایطی برگزار شد که در پی بحران مالی اخیر در جهان، کشورهای کمک کننده تهدید کرده بودند میزان کمکهای خود را به روند توسعه کاهش خواهند داد.
نمایندگان افریقایی در نشست فریتاون از صندوق بین المللی پول خواستند حمایتهای مالی خود را از کشورهای در حال توسعه افزایش دهد. به گزارش خبرگزاری فرانسه از فریتاون، از زمان تاسیس صندوق بین المللی پول و بانک جهانی برای اولین بار اکنون سوالهایی درباره نقش و عملکرد این نهاد بین المللی در عرصه جهانی مطرح شده است.
بسیاری از کشورهای جهان از جمله اعضای گروه بیست کشور نوظهور اقتصادی بر این عقیده هستند که روند انتصاب رئیس بانک جهانی ومدیر کل صندوق بین المللی پول باید در چارچوبهای قانونی شفاف و باز صورت گیرد و امریکا و کشورهای اروپایی نباید انحصار این انتصابها را در اختیار داشته باشند.
بسیاری از اعضای این دو نهاد مالی بین المللی بر این عقیده هستند که این رسم کهنه و توجیه ناپذیر که دولت امریکا بدون توجه به نظرات دیگر کشورها رئیس بانک جهانی را تعیین میکند و مدیر کل صندوق بین المللی پول را اروپائیها منصوب میکنند امری نادرست و از لحاظ منطقی بی اساس است.
این رسم از زمان تاسیس این دو نهاد مالی بین المللی در سال هزار و نهصد و چهل و چهار در بریتون وودز همچنان برقرار است.