خبرگزاری فرانسه در گزارشی به قلم کریستوف روکفوی از قاهره نوشت افزایش بهای کالاهای مصرفی، نگرانی از کمبود نان، قطع متناوب برق در مصر در شرایطی که گرمای هوا مشکلات مردم این کشور را دو چندان کرده، نارضایتیهای مردم این کشور را از عملکرد دولت در ماه مبارک رمضان تشدید کرده است.
در روزهای اخیر تظاهرات و تجمعهای اعتراض امیز متعددی در نقاط مختلف مصر گزارش شده است در برخی مناطق قطع مکرر آب در حالیکه هنوز از گرمای شدید هوا کاسته نشده است و در برخی مناطق دیگر قطع متناوب جریان برق در زمان افطار یا افزایش بهای فراورده های غذایی شهروندان معترض به دولت را به خیابانها کشانده است. روزنامه مستقل «الدستور» در شماره اخیر خود به لحنی تمسخر امیز نوشت درست است که نان نداریم، اب نداریم و یا برق نداریم اما حسنی مبارک که داریم. یک روزنامه مستقل دیگر به نام « نهضت مصر» نیز هشدار داد در برخی از مناطق که با کمبود شدید اب روبرو هستند این احتمال وجود دارد که مردم دست به شورش بزنند. روز چهار شنبه شماری از ساکنان یکی از مناطق جنوب قاهره نزدیک محله فیوم با تجمع در یکی از بزرگراههای منطقه مانع از تردد خودروها شدند تا به این ترتیب اعتراض خود را به قطع اب و برق نشان دهند این وضعیت انقدر ادامه داشت تا پلیس سرانجام مجبور شد مداخله کند. دمای چهل درجه هوا در قاهره که در برخی از مناطق جنوبی مصر از این هم بالاتر می رود و روزهای طولانی که در طول ان مسلمانان مصر مطابق با قوانین اسلامی از طلوع افتاب تا غروب چیزی نمی خورند و نمی نوشند، ماه مبارک رمضان را برای انها بسیار طاقت فرسا کرده است. بالا رفتن میزان مصرف اب و برق پس از افطار که موجب قطع این دو نیاز اساسی مردم مصر می شود چیز عجیب و جدیدی نیست اما فرسودگی تجهیزات و تاسیسات و پائین بودن ظرفیت شبکه های توزیع اب و برق نیز در تشدید نارضایتی مردم از شرایط موجود بی تاثیر نیست. افزایش قیمت محصولات غذایی نیز برای شهروندان مصر در ماه رمضان کاملا عادی است چرا که میزان مصرف در این ماه افزایش می یابد اما همین مسئله نیز در تشدید نارضایتی مردم مصر از دولت و سیاستهای ان بسیار موثر است. به این نارضایتیها و نگرانیها باید نگرانی شهروندان مصر را از توقف صادرات گندم روسیه به کشورشان اضافه کنیم.
روسیه به علت شرایط نامساعد جوی و برداشت پائین گندم مجبور شده است صادرات خود را متوقف کند.
مصر که اولین وارد کننده گندم در جهان به شمار می رود، تقریبا نیمی از واردات گندم مورد نیاز شهروندانش را از روسیه خریداری می کند. چند روز پیش یک جوان بیست و چهار ساله مصری که از مشکلات قلبی رنج می برد در یک صف طولانی که در برابر یک نانوایی تشکیل شده بود، جان باخت.
مطبوعات مصر این جوان را اولین قربانی صفهای طولانی نان در ماه رمضان معرفی کردند. روزنامه های چاپ مصر در روزهای اخیر گزارش دادند بهای برخی مواد غذایی پر مصرف مانند شکر، برنج، غلات، میوه و سبزیجات در ماه رمضان تا سی درصد افزایش یافته و قیمت گوشت از این میزان هم بالاتر رفته است.
حکمت محمد، ساکن قاهره که یک حسابدار است می گوید قیمت همه محصولات به ویژه نان، گوشت، مرغ، ماهی و ماکارونی در ماه رمضان افزایش یافته است اما حقوق کارمندان و کارگرها تغییری نکرده است به طوری که بسیاری از مردم مجبور می شوند از دوستان یا بستگان خود پول قرض کنند تا بتوانند این ماه را به پایان برسانند. کمال سالم، راننده یک شرکت مستقر در قاهره، نیز از همین وضع گله دارد.
وی می گوید هر روز برای خرید هر چیز از جمله گوشت یا نان باید در صفهای طولانی منتظر بمانیم. حتی پیش از اغاز ماه مبارک رمضان، در ماه ژوئیه میزان تورم در مصر دو ممیز سه دهم درصد افزایش یافته بود در حالیکه این رقم در ماه ژوئن تنها هفت دهم درصد گزارش شده بود.
دولت حسنی مبارک که با افزایش موج نارضایتیها و اعتراضهای شهروندان به شدت تحت فشار قرار گرفته است، از فرصتهای مختلف استفاده می کند تا به هر طریق ممکن مردم را کمی ارام کند. رشید محمد وزیر صنایع و تجارت مصر به مردم اطمینان داده است که به اندازه کافی گندم در سیلوها و انبارهای کشور وجود دارد تا بتوان نیازهای مردم را به نان به قیمت دولتی برای چهار ماه اینده تامین کرد.
وی ابراز اطمینان کرد که توقف صادرات گندم روسیه به کشور تاثیری بر تولید نان نخواهد گذاشت.
مسئولان مصری به خوبی می دانند که اگر نان در کشور تولید نشود زندگی میلیونها تن از شهروندان به خطر می افتد.
بیش از چهل درصد از جمعیت مصر با درامد دو دلار یا کمتر از دو دلار در روز زندگی می کنند. دولت مصر قول داده است که با اتخاذ برخی تدابیر قیمتها را بهتر کنترل کند، کشت غلات را افزایش دهد، نیروگاههای برق جدید بسازد یا شبکه های توزیع اب و برق را نوسازی کند.
در شرایط کنونی مقامات مصر از شهروندان درخواست کرده اند در مصرف برق و اب صرفه جویی کنند تا قطع این دو کالای مصرفی کاهش یابد.