عبدالباسط المقرحی تنها فرد محکوم در ماجرای انفجار هواپیمای مسافربری آمریکایی بر فراز منطقه لاکربی اسکاتلند در سال 1988 یک سال است که آزادانه در کشورش زندگی می کند که این مسئله روابط بین دولت جدید انگلیس و دولت آمریکا را پیچیده کرده است. خبرگزاری رویترز در گزارشی از لندن به قلم کیت ویر نوشت..
مقامات اسکاتلندی المقرحی را که مبتلا به سرطان پروستات تشخیص داده شد روز بیستم اوت 2009 به دلایل انسان دوستانه آزاد کردند.
در آن زمان پیش بینی می شد که المقرحی بیش از سه ماه زنده نماند ولی او همچنان زنده است که این مسئله موجب شد آمریکا خواستار مشاهده گواهی پزشکی شود که بر اساس آن تصمیم به آزادی المقرحی گرفته شد. خشم آمریکا از پرونده المقرحی پس از آن شدت یافت که سیاستمداران آمریکایی اطلاعاتی را درباره احتمال اعمال فشار شرکت نفتی انگلیسی بریتیش پترولیوم بر اسکاتلند برای آزادی المقرحی به دست آوردند.
وزیران اسکاتلندی و شرکت بریتیش پترولیوم این اتهامات را رد کردند، اتهاماتی که بعد از فاجعه نشت نفت در خلیج مکزیک ممکن است آسیب بیشتری به شهرت شرکت انگلیسی وارد کند. آلکس سالموند نخست وزیر اسکاتلند این هفته هنگام سفر به نروژ به رویترز گفت: به نظر می رسد اکنون پذیرفته شده است که ما صرفا طبق اصول قانونی عمل کرده ایم.
المقرحی سال گذشته در لیبی مانند یک قهرمان مورد استقبال قرار گرفت که این مسئله دولت کارگری سابق انگلیس را در وضع دشواری قرار داد.
این پرونده همچنین بر تلاشهای دولت ائتلافی جدید انگلیس برای حفظ روابط نزدیک خود با آمریکا سایه افکنده است. دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس که ماه مه به این سمت انتخاب شد در نشست هفته گذشته خود با باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در واشنگتن با درخواستها برای تحقیق در این خصوص که آیا شرکت بریتیش پترولیوم برای آزادی المقرحی مداخله کرده است یا خیر خودداری کرد.
المقرحی در سال 2001 به علت گناهکار شناخته شدن در ماجرای انفجار هواپیمای آمریکایی که راهی نیویورک بود به حبس ابد محکوم شد.
در این حادثه که در سال 1988 روی داد دویست و پنجاه و نه نفر از مسافران هواپیما و همچنین دست کم یازده نفر روی زمین در روستای لاکربی اسکاتلند کشته شدند. شماری از اعضای مجلس سنای آمریکا تلاش کردند برای بررسی این مسئله تشکیل جلسه دهند که آیا شرکت بریتیش پترولیوم در چارچوب تلاشهایش برای امضای قراردادهای نفتی با لیبی، برای آزادی المقرحی اعمال نفوذ کرده است یا خیر.
ولی شماری از شاهدان انگلیسی از شهادت دادن در برابر نمایندگان سنای آمریکا خودداری کردند. جیم سوایر پزشک بازنشسته انگلیسی که دخترش فلورا در حادثه انفجار لاکربی کشته شد از این که المقرحی هنوز زنده است ابراز خوشحالی می کند.
سوایر که معتقد است اتهامات مطرح شده علیه المقرحی ساختگی بوده است می گوید: باید خوشحال باشیم که این مرد یک سال دیگر زندگی کرده است.
من گمان می کنم این مرد به هیچ وجه مسئول مرگ دختر من نیست. سوایر از مقامات لیبیایی خواست نوع درمان المقرحی را اعلام کنند به این امید که این مسئله به سایر افراد مبتلا به سرطان پروستات کمک کند بیشتر عمر کنند.
وی همچنین از لیبی خواست از ثروت نفتی خود برای احداث یک مرکز تحقیقاتی برای درمان سرطان استفاده کند.