شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه خشونت و تجاوزهای گسترده را به زنان و دختران در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو به شدت محکوم کرد.
ویتالی چورکین نماینده روسیه که کشورش در ماه اوت ریاست شورای امنیت را بر عهده دارد در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرد پانزده عضو این شورا خشم خود را از تجاوز برضد زنان در شرق کنگو که احتمالا توسط اعضای گروه شورشی نیروهای دموکراتیک ازادیبخش رواندا و شبه نظامیان مائی مائی صورت گرفته است، اعلام کردند. چورکین افزود اعضای شورای امنیت به اتفاق خواستار ان شدند که طرفهای درگیر در مناقشه کنگو هر چه زودتر به خشونتهای جنسی و نقض حقوق بشر برضد غیر نظامیان به ویژه زنان و کودکان پایان دهند.
چورکین ادامه داد اعضای دایم و موقت شورای امنیت تاکید کرده اند که بسیار ضروری است دولت جمهوری دموکراتیک کنگو تلاشهای خود را در مبارزه با ناامنی و محاکمه عاملان نقض حقوق بشر در شرق این کشور تشدید کند و هر چه زودتر درباره خشونتهای اخیر تحقیقاتی جدی انجام دهد و عاملان انرا شناسایی و مجازات کند. اعضای شورای امنیت همچنین از تصمیم اخیر بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد مبنی بر اعزام اتول خار، نایب رئیس بخش صحلبانی این سازمان به شرق کنگو استقبال کردند.
این مسئول بین المللی در این ماموریت وظیفه دارد درباره جنایتهای فجیعی که برضد زنان و دختران در شرق کنگو صورت گرفته است تحقیق کند و راههای محافظت بهتر از غیر نظامیان این منطقه را بررسی نماید. دبیر کل سازمان ملل متحد همچنین به مارگوت والستر،نماینده ویژه این سازمان در مقابله با خشونت برضد زنان و کودکان در مناقشات مسلحانه در جهان، ماموریت داده است برای ارزیابی اوضاع به شرق کنگو سفر کند.
سازمان ملل متحد دوشنبه گذشته اعلام کرد دستکم یکصد و هفتاد و نه زن و دختر در استان ناامن کیووی شمالی از سی ام ژوئیه تا سوم اوت مورد تجاوز قرار گرفته اند.
سازمان ملل متحد عناصر شورشی هوتوی رواندا را عامل این فجایع معرفی کرده است اما این گروه شورشی دست داشتن در این جنایات را رد کرده اند. دبیر کل سازمان ملل متحد اعلام کرده که از شنیدن اخبار مربوط به این فاجعه به شدت شوکه شده است. رواندا و جمهوری دموکراتیک کنگو که دو کشور همسایه در حوزه دریاچه های بزرگ در مرکز هستند، در اواسط دهه نود میلادی چند مناقشه مسلحانه داشتند که موجب اوارگی شمار زیادی از ساکنان دو کشور شد.
نسل کشی رواندا در سال هزار و نهصد و نود و چهار اوارگی اتباع این دو کشور را به اوج رساند.
مقامات کینشاسا و کیگالی اعلام کرده اند بیش از بیست هزار اواره رواندایی در مناطق شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو زندگی می کنند.
در ماه فوریه، مقامات محلی استان کیووی شمالی اعلام کردند هزاران اواره رواندایی در این منطقه مستقر شده اند.
بر اساس امار و ارقامی که سازمانهای بشردوستانه منتشر کرده اند نزدیک به هشتاد درصد از اوارگان این منطقه را زنان و کودکان تشکیل می دهند که در شرایط بسیار شکننده و نامناسبی زندگی می کنند و با خطرات فزاینده ای از طرف گروههای شبه نظامی روبرو هستند.
برغم پیشرفتهایی که در ماههای اخیر در اوضاع انسانی مناطق شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو حاصل شده است، ادامه فعالیتهای گروههای شبه نظامی و حضور گروههای مسلح خارجی از جمله ارتش مقاومت مسیح، منجر به اوارگی شمار زیادی از غیر نظامیان در استانهای اورینتال، استوایی و استانهای کیووی شمالی و جنوبی شده و مشکلات جدیدی را برای ساکنان این مناطق به وجود اورده است.