اظهارات رئیس جمهور آفریقای جنوبی در چین درباره اینکه گفتگوها در خصوص عضویت آفریقای جنوبی در گروه بریک ادامه دارد بازتاب گسترده ای در رسانه ها و روزنامه های این کشور داشت.
گروه بریک متشکل از برزیل، روسیه، هند و چین ائتلافی اقتصادی از چهار کشور بزرگ در حال توسعه در جهان است.
این چهار کشور در جهت تقویت روابط تجاری خود تلاش می کنند.
گمان می رود شرکت های ترکیبی این گروه تا سال دو هزار و پنجاه بزرگتر از کشورهای صنعتی جهان موسوم به گروه هشت باشند.
اکنون هیچ کشور آفریقایی در این گروه عضویت ندارد اما با تلاش آفریقای جنوبی برای عضویت در این گروه که نفوذی جهانی یافته است همه چیز تغییر می کند. جاکوب زوما به رسانه های آفریقای جنوبی گفت آفریقای جنوبی علاقه مندی اش را برای پیوستن به این گروه اعلام کرده است. زوما گفت" ما معتقدیم آنها تصمیم مساعدی را اتخاذ می کنند." وی افزود" ما فکر می کنیم گروه بریک گروهی بسیار مهم در تغییر جهان امروز به حساب می آید." این چهار کشور بیش از بیست و پنج درصد از پوشش زمینی جهان و چهل درصد از جمعیت جهان را در اختیار دارند و تولید ناخالص داخلی آنها پانزده تریلیون و چهارصد و سی و پنج میلیارد دلار است. زوما به رسانه های کشورش گفت" مشارکت آفریقای جنوبی در گروه بریک به معنای عضویت قاره ای است که بیش از یک میلیون نفر جمعیت دارد." ویرندرا گوپتا کمیسر عالی هند در آفریقای جنوی با حمایت از تلاش آفریقای جنوب گفت" دولت هند اهمیت زیادی برای برقراری ارتباط بسیار نزدیک در سطح روابط دوجانبه و چندجانبه منطقه ای قائل است." وی گفت" دولت هند امیدوار است آفریقای جنوبی بتواند در آینده ای نه چندان دور به گروه بریک ملحق شود." دمیتری مدودف رئیس جمهور روسیه در سفر اخیر زوما به این کشور حمایت خود را از پیوستن آفریقای جنوبی به گروه بریک اعلام کرده بود. مدودف گفت عضویت آفریقای جنوبی در گروه بریک مفید خواهد بود چرا که این گروه ائتلافی از کشورهای رو به رشد است که آفریقای جنوبی یکی از آنهاست. مدودف در کنفرانس خبری اعلام کرد" ما آماده توسعه همکاری با آفریقای جنوبی به اشکال مختلف از جمله در چارچوب گروه بریک هستیم." با این حال وی هشدار داد اگر دیدگاه همه اعضای بریک مشترک نباشد این امر محقق نمی شود. زوما در راستای تلاش برای عضویت در گروه بریک آوریل امسال به برزیل، در ماه ژوئن به هند و اوائل این ماه به روسیه سفر کرده است.
وی هم اکنون به همراه سیزده عضو کابینه اش و هیاتی متشکل از سیصد و هفتاد تاجر آفریقای جنوبی در چین است.
زوما در این سفر با هو جینتائو همتای چینی اش دیدار کرد و دو طرف توافقنامه مشارکت راهبردی جامعی را امضا کردند. زوما به رسانه های آفریقای جنوبی گفت" چین به راستی شریک راهبردی کلیدی برای آفریقای جنوبی است." به گزارش خبرگزاری شین هوا از ژوهانسبورگ، وزارت امور خارجه آفریقای جنوبی نیز اعلام کرد" آمار تجاری با چین نشان می دهد هنوز ظرفیت هایی برای گسترش روابط تجاری میان دو کشور وجود دارد." زوما گفت اقتصاد آفریقای جنوبی باید از طریق توسعه طرح های اقتصادی به زودی به رشد اقتصادی هفت درصدی برسد. روند بهبود اوضاع اقتصادی آفریقای جنوبی پس از تجربه اولین رکود اقتصادی در سال هزار و نهصد و نود و دو پس از بحران مالی جهانی کُند است. آمار و اطلاعات رسمی نشان می دهد تولید ناخالص داخلی آفریقای جنوبی در فصل دوم امسال سه و دو دهم درصد افزایش یافته است که این رقم در فصل اول امسال چهار و شش دهم درصد اعلام شده بود. با این وجود زوما مطمئن است اقتصاد آفریقای جنوبی در آینده ای نزدیک به دوره رشد باز می گردد.