رئيس تحقيقات سازمان ملل درباره اوضاع كنگو گفت: قبيله هوتو در جمهوري دموكراتيك كنگو به شكلي هدفمند، گسترده و سيستماتيك هدف حمله قرار گرفته و قصابي شدهاند كه شبيه نسلكشي روآندا بوده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، لوك كوت، دادستان جرائم جنگي از مونترال به خبرگزاري فرانسه گفت كه سربازان توتسي روآندايي و متحدان شورشي آنها قبيله هوتو در كنگو را پس از بروز يك درگيري مرزي از سال 1996 تا 1997 هدف حمله قرار داده تعقيب، غارت هدف تيراندازي و سوزاندن قرار دادند.
كوت كه همچنين در سال 1994 نسل كشي روآندا را مورد تحقيق قرار داد و دفتر حقوقي دادگاه جرائم بين المللي سازمان ملل در روآندا را در سالهاي 1995 تا 1999 اداره ميكرد، گفت: اين براي من حيرت انگيز است .
وي با اشاره به نسل كشي روآندا كه افراطيون هوتو دود 800 هزار توتسي و هوتوي ميانه رو را قصابي كردند گفت: من الگويي را در كنگو ديدم كه در روآندا مشاهده كرده بودم.
وي در آستانه انتشار رسمي گزارش سازمان ملل طي ماه آينده در خصوص فاجعه رخ داده در كنگو گفت: اين چيزي مشابه است دهها و دهها رخداد وجود دارد كه الگوي مشابهي دارد. اين فجايع به صورت سيستماتيك انجام شدهاند.
تحقيقات وي فهرست آمار تلفات را نشان نميدهد اما اسناد و مداركي دارد كه نشان ميدهد دهها هزار هوتو كشته شدهاند.
سازمان ملل و ديگر آژانسهاي امدادي در دههي 90 اعلام كردند كه 200 هزار هوتو مفقود الاثر شدند .
احتمال نسل كشي تنها بخشي از گزارش 600 صفحهاي سازمان ملل را كه كوت يكي از نويسندگان آن است و يك فهرست كابوس وار از قتل، تجاوز به عنف و غارتگري رخ داده در كنگو از سال 1993 تا 2000 است را نشان ميدهد.
مخرب ترين بخش اين گزارش كه نسخهاي از آن به دست خبرگزاري فرانسه رسيده است ميگويد كه فرماندهان توتسي در روآندا و متحدان شورشي آنها احتمالا مرتكب نسل كشي شدهاند.
در اين تحقيق آمده است: اين حملات سيستماتيك و گسترده كه در اين گزارش تشريح شده اند عناصر نفرت انگيزي هستند كه اگر در يك دادگاه ثابت شوند مي توان آنها را به عنوان نسل كشي طبقه بندي كرد.
تيم 34 نفره سازمان ملل تحت رهبري كوت اسناد و مداركي را پيدا كردهاند كه نشان ميدهد ارتش ميهن پرستي روآندا (RPA) و متحدان شورشي آنها كه در آن زمان AFDL شناخته ميشدند از بيل، سرنيزه و تبر براي قصابي هوتوهاي كنگويي و روآندايي استفاده كردهاند.
در بسياري از ديگر موارد قربانيان مورد تجاوز قرار گرفته و زنده سوزانده شده يا هدف اصابت گلوله قرار گرفتند.
براساس اين گزارش كه به سفارش كميسيون عالي حقوق بشر سازمان ملل تهيه شده آمده است: اكثريت گستردهاي از هوتوهاي كشته شده زنان، كودكان، كهنسالان و بيماران بودهاند كه هيچ تهديدي براي نيروهاي مهاجم به حساب نميآمدند.
كوت كه همچنين دادستان كل دادگاه جنايي تحت امر سازمان ملل در سيرالئون است، گفت: در تحقيقات كنگو تلاش شده است كه جرائم به صورت حقوقي طبقه بندي شوند اما اين يك تحقيقات جنايي كه يك دادگاه جنايي بين المللي به آن نياز دارد نيست.