پروتوریا بر همکاری با کشورهای مختلف جهان از جمله کشورهای عضو سازمان بریک تاکید دارد.
روزنامه اینترنتی روسی نیزاویسیمایا گازیه تا در مقاله به قلم نیکلای سورکف با اشاره به این که جیکوب زوما رئیس جمهور افریقای جنوبی در نخستین سفر رسمی خود به چین از تمایل کشورش به تبدیل شدن به یکی از توسعه یافته ترین کشورهای جهان از طریق پیوستن به سازمان بریک متشکل از برزیل، روسیه، هند و چین خبر داده و پیش از این گفتگوهایی در این زمینه با مقامات کشورهای عضو این سازمان انجام داده بوده و حالا منتظر پاسخ انهاست چنین می نویسد: علاوه بر این پروتوریا و پکن درمورد برقراری همکاری راهبردی همه جانبه هم به توافق رسیده اند.
رئیس جمهور افریقای جنوبی در خصوص بخت کشورش برای پیوستن به سازمان بریک چنین اظهار نظر کرده که به عقیده وی احتمال موافقت با این خواسته وجود دارد.
وی یاداور شد در حال حاضر در ترکیب این سازمان که روز به روز نقش مهمتری در جهان معاصر ایفا می کند هیچ کشور افریقایی وجود ندارد و این درحالی است که جمعیت افریقا از یک میلیارد نفر بیشتر است.
نویسنده مقاله در ادامه یاداور می شود که سازمان بریک به منظور توسعه تجارت بین اعضای ان تشکیل شده است و علاوه بر این درحال افزایش نقش خود در حل و فصل مشکلات مالی جهانی و بخصوص در چارچوب صندوق بین المللی پول است.
برخی تحلیلگران معتقدند طی بیست و پنج سال اینده حجم تولید ناخالص ملی کشورهای عضو این سازمان از شاخص گروه هفت بزرگ فراتر خواهد رفت.
این بدان معنی است که دراینده این سازمان به یک مرکز مهم جهانی تبدیل خواهد شد.
جیکوب زوما پیش از سفر به چین به روسیه، برزیل و هند سفرو پیشنهاد پیوستن به سازمان را مطرح کرده بود.
ناظران معتقدند وی امیدوار است به این ترتیب تاثیر اقتصادی و سیاسی کشورش را در جهان افزایش دهد.
اوایل ماه اوت وی طی سفر به مسکو با دمیتری مدودف دیدار و روابط اقتصادی دو جانبه را بخصوص در زمینه فناوریهای پیشرفته، انرژی، فضا، همکاریهای فنی و نظامی و روابط علمی به بررسی گذاشت.
ضمنا باید یاداوری کرد جمهوری افریقای جنوبی شریک اقتصادی و تجاری و سیاسی مهم روسیه در قاره افریقا به شمار می رود.
این کشور درعین حال مشغول توسعه روابط با چین است که طی سالهای اخیر تمایل روز افزونی به افریقا نشان می دهد.
سال گذشته چین با یازده درصد صادرات و سیزده درصد واردات به بزرگترین شریک تجاری افریقای جنوبی تبدیل شد و به این ترتیب جای امریکا را گرفت.
این کشور به چین مس، سنگ اورانیوم و سایر مواد خام صادر و از انجا کالاهای تجاری وارد می کند و شرکتهای چینی با کمال میل در زمینه استخراج معادن جدید در این کشور سرمایه گذاری می کنند.
به عقیده تحلیلگران جمهوری افریقای جنوبی با رژیم سیاسی با ثبات، اقتصاد توسعه یافته و منابع طبیعی سرشارش یکی از شرکای اولویت دار چین در قاره سیاه به شمار می رود.
مقامات پروتوریا هم به نوبه خود پکن را منبع سرمایه گذاریهای ضروری و سیاست ارزی موثر می دانند.
در زمان سفر به پکن سیزده وزیر و هیات سیصد و هفتاد نفری تجار و کارخانه داران زوما را همراهی می کردند.
طرفین از تمایل به همکاری راهبردی همه جانبه خبر داده و در خصوص افزایش سرمایه گذاریهای چین در صنایع، زیربناها و انرژی در جمهوری افریقای جنوبی به توافق رسیده اند.
صحبت بر سر ساخت نیروگاه اتمی و تحویل فناوریهای هسته ای به این کشور است.
شرکتهای چینی هم چنین در حال ساخت کارخانه استخراج اورانیوم و تیتانیوم در این کشور هستند که می تواند سالی یک میلیون و دویست هزار تن چدن و ششصد و هشتاد هزار تن دی اکسید تیتانیوم تولید کند.
به نوشته تحلیلگر روزنامه کاملا مشخص است که همکاریهای راهبردی دو کشور به روابط اقتصادی محدود نخواهد شد.
جمهوری افریقای جنوبی روی حمایت سیاسی چین هم حساب می کند.
جیکوب زوما طی سخنانی در دانشگاه خلق پکن از مقامات چین خواست با توجه به نیازهای کشورهای در حال توسعه از موقعیت خود به عنوان دومین قدرت اقتصادی جهان برای اصلاح نهادهای مهم بین المللی از جمله صندوق بین المللی پول، سازمان تجارت جهانی وشورای امنیت سازمان ملل استفاده کنند.