اعتصابات سراسري كارگران بخش خدمات عمومي آفريقاي جنوبي روز دوشنبه به سومين هفته خود رسيد.
كارگران اين بخش از خدمات اجتماعي آفريقاي جنوبي كه آمارشان به يك ميليون 300 تن نفر مي رسد از 25مرداد ماه در اعتراض به پايين بودن حقوق و دستمزدهاي خود دست از كار كشيده و از اين طريق دولت را وارد يك چالش جدي كردند.
اعتصابات اين دسته از كارگران هر روز وارد مرحله جديد تر و حاد تر خود مي شود به گونه اي كه كارگران ديگر بخش هاي كارگري دولتي و غير دولتي نيز با آنها اعلام همبستگي كرده و مي كنند.
بطور مثال، كاركنان اداره آب و فاضلاب اين كشور از امروز به اين دسته از كارگران پيوسته و آب بخش هاي مختلف شهرها را قطع كردند و در عين حال معدنچيان نيز براي دولت ضرب العجل تعيين كردند كه چنانچه دولت براي پاسخگويي به مطالبات همكاران بخش خدمات عمومي شان اقدام نكند، معادن را تعطيل كرده و صنايع كشور را فلج مي كنند.
از پريروز همچنين در كنار معلم ها، و كارمندان خدمات بهداشتي و درماني، كارمندان و كارگران خدمات شهري و شهرداري هاي همه شهرها و گمركات، دادگاه ها، راهنمايي و رانندگي و ديگر بخش هاي نيز با آنها اعلام همبستگي كردند و به تدريج دست از كار كشيده و خواهند كشيد.
گفتني است كه كارگران بخش هاي مختلف از روز سه شنبه گذشته از زماني كه اتحاديه كارگران آفريقاي جنوبي (كوساتو) با بيش از هشت ميليون عضو و وابسته به حزب حاكم كنگره ملي آفريقا (اي ان سي) و نيز حزب كمونيست اين كشور با كارگران بخش خدمات عمومي اعلام همبستگي كردند در پيگيري مطالبات قديم و جديد خود جدي تر شدند.
اين دسته از كارگران اعتصاب كننده بخش خدمات عمومي كشور غير از ميليون ها كارگر بخش خصوصي خدمات عمومي هستند كه از 20 تيرماه روز برگزاري فينال جام جهاني 2010 در آفريقاي جنوبي در اعتراض به پايين بودن حقوق و دستمزدهاي خود بطور پراكنده اعتراض هايي در گوشه و كنار كشور راه انداخته بودند.
آنها معتقدند كه برگزاري بازيهاي جام جهاني 2010آفريقاي جنوبي موجب شده است تا قيمت كالاها و خدمات در جامعه افزايش يابد ولي دولت هيچ اقدامي براي جبران حقوق و دستمزدهاي كارگران و كارمندان خود نكرده است اين درحالي است كه بخش خصوصي به نوعي اين اختلاف دستمزد را جبران كرده است.
البته آنها قبل از جام جهاني نيز همراه كارگران ديگر بخش هاي دولتي و غير دولتي اعتراض هايي را بطور پراكنده براي افزايش حقوق و مزاياي خود راه انداخته بودند ولي آن تظاهرات و تجمع ها اعتراضي پس از مذاكراه نمايندگان اتحاديه هاي كارگري با كارفرمايان دولتي و غير دولتي پس از چند روز خاتمه مي يافت.
ولي تظاهرات و اعصابات اين بار آنها فراگير تر از قبل است و به اعتقاد تحليل گران اقتصاي در هفته اول آن توانسته ضربه هاي كاري جدي بر پيكر اقتصاد اين كشور وارد كند.
تداوم اين اعتراضات به ويژه پس از جام جهاني علت هاي مختلف دارد از جمله اينكه كارفرمايان در آن شرايط بحراني قبل از برگزاري بازي هاي جام جهاني كه براي نخستين بار در طول تاريخ برگزاري اين تورنمنت در قاره آفريقا برگزار مي شد، هر بار با مديريت موقت آن بحران، با تطميع جزيي كارگران هر بار وعده هاي اصلي خود را به بعد از برگزاري آن جام موكول مي كردند.
اما وقتي كه كارگران ديدند دولت حتي پس از جام جهاني نيز براي جبران مافات و پاسخگويي به مطالبات آنها اقدامي نكرد از 25 مرداد اعتراضات خود را گسترش داده و بصورت سراسري اعتصاب كردند.
براثر همين اعتصابات، مدارس دولتي كشور طي دو هفته گذشت كاملا تعطيل بود با وجود اينكه همين مدارس در طول يك ماه از برگزاري جام جهاني نيز تعطيل بودند.
از طرف ديگر كاركنان بخش خدمات درماني و بهداشتي بيمارستان هاي دولتي نيز دست از كار كشيدند. به گونه اي كه دولت در مرحله نخست دو هزا ر400 پرسنل نظامي را براي پر كردن خلع حضور كاركنان بهداشتي و درماني به بيمارستان ها فرستاد و به تدريج با اضافه شدن تعداد اعتصاب كنندگان اين بخش، دولت آفريقاي جنوبي تا ديروز پنج هزار نظامي ديگر را در بيمارستان هاي مستقر كرد و در عين حال حدود 600 تن آنها را نيز در مدارس دولتي استقرار داد.
پس از آن بود كه يك دادگاه آفريقاي جنوبي شنبه گذشته طي حكمي به پرستاران و ساير كاركنان بخش خدمات اضطراري دستور داده بود به محل كار خود بازگردند. چون طي همان چند روز اول اعتصاب اين كارمندان و كارگران، ده ها بيمار سه بيمارستان بر اثر ترك پست كاركنان جان خود را از دست داده بودند.
اما مطالبه اصلي اين دسته از كارگران افزايش دستمزد 8/6درصدي و نيز يك هزار رند (آفريقاي جنوبي) ماهيانه به عنوان يارانه مسكن است.
دولت پس از بارها نشست مشورتي و مذاكره با نمايندگان اصناف مختلف كارگري و روساي سنديكاهاي آنها فقط موافقت كرده بود كه تا هفت درصد بر دستمزد كارگري افزوده و ماهيانه 650رند به عنوان يارانه مسكن به كارگران اختصاص دهد اين چيزي بود كه كارگران بدان رضايت ندادند.
قابل توجه اينكه، دولت آفريقاي جنوبي روز دو شنبه گذشته به يكباره اعلام كرد با 5/8 درصد افزايش دستمزد كارگران رضايت داده است ولي از صبح سه شنبه خبري از اين افزايش دستمزد مشاهده نشد.
اما كارگران نيز درست پس از اين خلف وعده دوم دولت، به تدريج بر دامنه اعتراضات خود افزودند از اينرو از هفته گذشته، تظاهرات همراه با اعتصاب هزاران نفري آنها در بسياري از شهرهاي بزرگ اين كشور آغاز شد.
در هر حال به اعتقاد تحليلگران ورود اين بحران به هفته سوم آن و آغاز اين مرحله از اعتراضات كارگري و حمايت كوساتو از آنها هشدار بزرگي به دولت است چرا كه اثر حمايتي كوساتو به عنوان بيك حامي دولت مي تواند اثرات جبران ناپذيري را هم بر اقتصاد اجتماعي و هم بر سياست به ويژه حاكميت اي ان اسي داشته باشد.