يك گروه زيست محيطي روز دوشنبه با انتشار نتيجه تحقيقات خود اعلام كرد كه تقاضا براي سوخت زيستي موج جديدي از تصرف اراضي آفريقا را موجب شده است و شركتهاي خارجي براي كشت محصولات گياهي مورد نظر خود، تاكنون به دستكم پنج ميليون هكتار از اراضي ۱۱كشور اين قاره دست يافته اند.
به گزارش خبرگزاري رويترز از ابيجان، گروه دوستان زمين در گزارش حاصل از نتايج تحقيق خود اعلام كرد كه قراردادهايي كه شركتهاي اروپايي و آسيايي براي تملك اراضي آفريقايي به منظور كشت نيشكر، گياهجاتروفا ) jatropha گياهي غيرخوراكي و چند منظوره كه در مقابل خشك سالي مقاوم است و قرار است به طور مستقيم براي توليد سوخت به ويژه بيو ديزل در آينده به كاررود ) و روغن نخل و استفاده نهايي از آنها در سوخت زيستي منعقد كرده اند، جنگل زدايي، پاكسازي اراضي از گونههاي گياهي، تصرف اراضي قابل استفاده در توليد مواد غذايي و ايجاد درگيري با ساكنان محلي را موجب ميشود.
براساس گزارش گروه دوستان زمين، پيشنهادهايي براي تصرف ۵۰۰هزار هكتار زمين به منظور توليد سوخت زيستي به هر يك از دو كشور كنيا و آنگولا داده شده است و طرح مشابهي نيز براي استفاده از ۴۰۰هزار هكتار در بنين براي توليد روغن نخل وجود دارد.
اين گزارش افزود كه اجراي يك پروژه كاشت نيشكر، اخراج گروههايي از شاليكاران تانزانيايي را از اراضي شان موجب شده است.
هواداران استفاده از سوخت زيستي بر اين باور هستند كه اين سوخت تجديدپذير است، قابليت جايگزيني سوختهاي فسيلي را دارد و ميتواند براي مقابله با تغيير وضعيت آب و هوا به كار رود.
سوخت زيستي نوعي سوخت است كه محتواي انرژي آن از منابع زيستي به دست مي آيد. منابع اين سوختها متفاوت هستند، از جلبكها گرفته تا شلتوك برنج را در برمي گيرد. برخي از انواع اين سوختها از تخمير محصولات كشاورزي يا مواد اضافي ناشي از اين محصولات مانند پسماندهاي نيشكر به دست ميآيند.
منتقدان معتقدند كه لطمات حاصل از تصرف اراضي مورد استفاده در توليد مواد غذايي و نيز از بين بردن جنگلها براي كشت روغن نخل و يا نيشكر مورد نياز در توليد سوخت زيستي، از فوايد كاهش آلاينده كربن در نتيجه استفاده از چنين سوختي، بيشتر است.