سازمان ملل متحد تاکید کرد برای پایان دادن به خشونت برضد غیر نظامیان به ویژه زنان و دختران در مناطق شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو لازم است که تدابیر موثری برای جلوگیری از قانون گریزی ناقضان قانون و عاملان خشونت به اجرا گذاشته شود.
مارگو والستریم، معاون بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد و نماینده ویژه مبارزه با خشونت برضد زنان در مناقشات مسلحانه در جهان، اعلام کرد نظام قضایی و شرایط امنیتی حاکم در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو به گونه ای است که عاملان خشونت به راحتی می توانند پس از ارتکاب جرم از دست قانون فرار کنند، بنابراین پایان دادن به قانون گریزی این افراد می تواند بهترین راه برای جلوگیری از ارتکاب جرایم جدید برضد زنان و دختران در این منطقه باشد.
مارگو والستریم که روز سه شنبه در کنفرانسی خبری در مقر سازمان ملل متحد گفت برای حفاظت از غیر نظامیان شرق کنگو لازم است که دولت این کشور سیاست «مدارای صفر» در قبال عاملان خشونت و ناقضان حقوق غیر نظامیان به اجرا گذارد.
وی افزود بسیار ضروری است که دولت جمهوری دموکراتیک کنگو تلاشهای خود را در مبارزه با ناامنی و محاکمه عاملان نقض حقوق بشر در شرق این کشور تشدید کند و هر چه زودتر درباره خشونتهای اخیر برضد زنان تحقیقاتی جدی انجام دهد و عاملان انرا شناسایی و مجازات کند. معاون بان کی مون تاکید کرد مادام که عاملان خشونت و تجاوز برضد زنان بتوانند از دست قانون فرار کنند، دولت کنگو نخواهد توانست شهرت خدشه دار شده خود را در زمینه حقوق بشر در عرصه بین المللی ترمیم کند.
این مسئول سازمان ملل متحد تصریح کرد تجاوز دسته جمعی برضد زنان توسط شبه نظامیان در شرق کنگو نشان می دهد که خشونتهای جنسی در این کشور یک حادثه نیست که نتوان جلوی انرا گرفت. سازمان ملل متحد دوشنبه هفته گذشته اعلام کرد دستکم یکصد و هفتاد و نه زن و دختر در استان ناامن کیووی شمالی از سی ام ژوئیه تا سوم اوت مورد تجاوز قرار گرفته اند.
سازمان ملل متحد عناصر شورشی هوتوی رواندا را عامل این فجایع معرفی کرده است اما این گروه شورشی دست داشتن در این جنایات را رد کرده اند. کمیساریای عالی اوارگان سازمان ملل متحد اعلام کرده است دستکم یک هزار و دویست و بیست و چهار زن در شرق کنگو اعلام کرده اند که در سه ماهه ابتدایی سال دو هزار و ده مورد تجاوز قرار گرفته اند.
نیمی از این جنایتها در استانهای کیووی شمالی و کیووی جنوبی که محل استقرار و فعالیت چندین گروه شبه نظامی است، اتفاق افتاده است. به گزارش خبرگزاری شینهوا از نیویورک، هزاران اواره از کنگو و کشورهای همسایه از جمله رواندا در شرق کنگو زندگی می کنند.
بر اساس امار و ارقامی که سازمانهای بشردوستانه منتشر کرده اند نزدیک به هشتاد درصد از اوارگان مناطق شرقی کنگو را زنان و کودکان تشکیل می دهند که در شرایط بسیار شکننده و نامناسبی زندگی می کنند و با خطرات فزاینده ای از طرف گروههای شبه نظامی روبرو هستند.
برغم پیشرفتهایی که در ماههای اخیر در اوضاع انسانی مناطق شرقی جمهوری دموکراتیک کنگو حاصل شده است، ادامه فعالیتهای گروههای شبه نظامی و حضور گروههای مسلح خارجی از جمله ارتش مقاومت مسیح، منجر به اوارگی شمار زیادی از غیر نظامیان در استانهای اورینتال، استوایی و استانهای کیووی شمالی و جنوبی شده و مشکلات جدیدی را برای ساکنان این مناطق به وجود اورده است.