افزايش قيمت ارزاق عمومي و سوخت درموازمبيك درجنوب شرق آفريقا از چهار شنبه گذشته (10 شهريور) منجر به بروز بحران و اعتراضات مردمي دراين كشور شد.
قيمت نان دراين كشور تا 25 درصد، آب و برق و سوخت نيز تا 30 درصد افزايش يافت و نيز قيمت سيمان، فروارده هاي نفتي، روغن، برنج و بسياري اقلام سبد مصرف روزانه مردم طي چند روز اخير به تدريج افزايش يافته و همين امر موجب خشم و اعتراض مردم و در عين حال سركوبي اين اعتراضات از سوي دولت شد.
افزايش قيمت نان در موزامبيك در پي افزايش گندم در جهان رخ داده است چون اين كشور فقير در ساحل اقيانوس هند به شدت به واردات گندم و 'مييز' (نوعي ذرت مصرفي مردم) از افريقاي جنوبي وابسته است و در پي همين افزايش قيمت جهاني اين غلات، محصولات آفريقاي جنوبي در ماه هاي اخير در موزامبيك گران تر شده است .
اما پس از آنكه دولت ماپوتو روز سه شنبه قيمت ارازاق عمومي و مواد سوختي را تا 30 درصد افزايش داد هزاران نفر از مردم اين كشور كه اغلب جوانان مناطق فقير نشين بودند روز چهارشنبه خشمگين از اين تصميم اقتصادي دولت به خيابان هاي اصلي شهر 'باگامايو' در شمال اين كشور و ماپوتو پايتخت آمده با برپايي تظاهرات اعتراض آميز و سنگ پراني و آتش كشيدن لاستيك درخيابان ها به اعتراض پرداختند .
پليس موزامبيك در واكنش به اعتراضات مردم كه از قبل مجوز برپايي تظاهرات اعتراض آميز را نداشتند، علاوه بر توسل به شليك تيرهوايي، ناگزير شد از تيرهاي واقعي براي پراكنده كردن مردم استفاده كند.
در درگيري ميان تظاهر كنندگان و نيروهاي امنيتي و پليس موزامبيك شش نفر از تظاهركنندگان از جمله دو كودك جان خود را از دست داده و 33 نفر ديگر نيز زخمي شدند كه صليب سرخ موزامبيك نيز اين خبر را تاييد كرد.
گزارش هاي دريافتي حاكي است كه دردرگيري هاي پراكنده در اطراف شهرها نيز بيش از 100 نفر زخمي شدند .
سخنگوي دولت موزامبيك روز پنجشنبه پس از جلسه اضطراري هيات دولت براي حل بحران داخلي، در جمع خبرنگاران حاضر شد و با تاييد اخبار منتشر شده پيرامون آشوب هاي خياباني، خسارات مادي به اموال عمومي را بسيار بيش از آنچه رسانه هاي عمومي منتشر كردند اعلام كرد و افزود: معترضان درحوادث روزچهارشنبه و پنجشنبه گذشته 23 فروشگاه را تخريب و غارت كردند و به 12 دستگاه اتوبوس و دو واگن قطار نيزآسيب وارد كردند.
'آلبرتو نكوتومولا' شدت و ميزان خسارت هاي انساني را نيز بسيار بالا اعلام كرد و گفته بود كه در درگيري هاي آن دو روز مردم با پليس دو پليس نيز كشته شده و نزديك به 300 نفر مجروح شده بودند كه با توجه به وخامت حال برخي از آنها، حتي چند نفر از زخمي ها نيز در بيمارستان ها جان باختند.
گفتني است كه در سال 2008 (1387) نيز اعتراضات مردمي براي افزايش قيمت ها در آن كشور به خشونت كشيده شده بود اما شدت خشونت در چند روز اخير به حدي بود كه دولت آفريقاي جنوبي با نيمه تعطيل كردن سفارت خود در ماپوتو، با راه اندازي پروازهاي ويژه از پايتخت و شهرهاي شمالي موزامبيك، بيش از يك هزار 500 نفر از اتباع خود ساكن در اين كشور همسايه به كشور باز گرداند و همچنين از بقيه خواست از طريق زميني كه فاصله ماپوتو تا مرز 'كمپتي پورت' در استان پومالانگا يك ساعت بيشتر نيست، به كشور بازگرداند.
براساس گزارش هاي دريافتي هم اكنون شهرهاي موزامبيك هنوز بطور نسبي ناآرام است و مردم در ايستگاه هاي اتوبس و قطار تجمع كرده اند چون اتوبوس هاي موجود كفاف جابجايي اين همه مردم را در سطح شهرها و كشور ندارند.