یک مسئول بلند پایه سازمان ملل متحد روز سه شنبه اذعان کرد نیروهای صلحبان این سازمان مستقر در جمهوری دموکراتیک کنگو به مسئولیت خود مبنی بر حفاظت از جان غیر نظامیان به خوبی عمل نکرده اند.
آتول خار، معاون بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد که در امور صلحبانی در جهان، روز گذشته در شورای امنیت به این مسئله اذعان کرد که نیروهای کلاه ابی سازمان ملل که مسئولیت حفاظت از جان غیر نظامیان را در کنگو بر عهده دارند نتوانسته اند مانع از ازار و اذیت زنان و دختران و تجاوز جمعی انها شوند. اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد با انتقاد از شکست ماموریت نیروهای سازمان ملل متحد در کنگو خواستار تحقیق جدی و دقیق درباره این فاجعه شده اند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد تعهد کرده است احتمال سستی و اهمالکاری نیروهای صلحبان بین المللی را در انجام ماموریت خود در این منطقه بررسی می کند. معاون بان کی مون تاکید کرد دولت کنگو مسئول اصلی تامین امنیت شهروندانش می باشد اما اذعان می کنیم که ماموریت نیروی صلحبان سازمان ملل در کنگو نیز شکست خورده است.
وی افزود تلاش نیروهای ما در این کشور کافی نبوده و همین مسئله موجب شده است شبه نظامیان خشونتها غیرانسانی برضد روستائیان منطقه مرتکب شوند. اتول خار تصریح کرد من شخصا خودم را در این ماجرا گناهکار می دانم و در قبال قربانیان این فاجعه احساس مسئولیت می کنم. سازمان ملل متحد دو هفته پیش فاش کرد دستکم یکصد و هفتاد و نه زن و دختر در استان ناامن کیووی شمالی از سی ام ژوئیه تا سوم اوت مورد تجاوز جمعی شبه نظامیان قرار گرفته اند.
سازمان ملل متحد عناصر شورشی هوتوی رواندا را عامل این فجایع معرفی کرده است اما این گروه شورشی دست داشتن در این جنایات را رد کرده اند.
بنا به اعلام سازمان ملل متحد زمانی که تجاوز جمعی برضد زنان و دختران روستایی شرق کنگو اتفاق افتاد شورشیان رواندایی کنترل این روستاها را که جنایات در انجا اتفاق افتاد، در اختیار داشتند. آتول خار، معاون بان کی مون با تاکید بر اینکه گشتیهای بیشتر و قویتری در منطقه ایجاد شده است خاطر نشان کرد عاملان ازار و اذیت جنسی زنان در شرق کنگو باید شناسایی و محاکمه شوند. مارگوت والستریم، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در مبارزه با خشونتهای جنسی در مناطق مورد مناقشه جهان، در شورای اعلام کرد شبه نظامیان نه تنها به طور جمعی به زنان و دختران روستایی شرق کنگو تجاوز کرده بلکه انها را مورد شکنجه نیز قرار داده اند.
والستریم افزود نظام قضایی و شرایط امنیتی حاکم در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو به گونه ای است که عاملان خشونت به راحتی می توانند پس از ارتکاب جرم از دست قانون فرار کنند، بنابراین پایان دادن به قانون گریزی این افراد می تواند بهترین راه برای جلوگیری از ارتکاب جرایم جدید برضد زنان و دختران در این منطقه باشد.