خبرگزاري فارس: در حاليكه كمتر از 150 روز به جدايي جنوب سودان از شمال اين كشور باقي مانده است، پايگاه خبري "تقرير واشنطن "، با بررسي و گفتوگو با كارشناسان و مسئولان پرونده سودان، به شرح اقدامات آمريكا و نقش آن در دولت جنوب پرداخته است.
به گزارش فارس به نقل از پايگاه خبري "تقرير واشنطن "، حدود 6 ماه به برگزاري همه پرسي جنوب سودان باقي مانده است و به طور مشخص در سال 2011، دولتي جديد كه داراي حكومت، پرچم، ارتش، واحد پولي و سفارتخانههايي در خارج است، اعلام موجوديت ميكند.
اين كشور جديد اسمي جديد خواهد داشت كه در حال حاضر تعيين نام جديد در دست بررسي است و همه كشورهاي جهان از جمله دولت شمال سودان، آن را به رسميت ميشناسند.
اين خلاصهاي از آن چيزي است كه همه كارشناسان به طور رسمي و غير رسمي درباره جنوب سودان، اتفاق نظر دارند.
برغم اينكه واشنگتن اهميت زيادي به تاريخ نميدهد، اما حالت تجزيه يك كشور كه به دنبال درگيريهاي مسلحانه به دو دولت تبديل شود، اينجا در ذهن بسياري از افراد زنده است و نمونه هايي چون هند و پاكستان، اتيوپي و اريتره و كره شمالي و جنوبي را يادآور مي شود.
روز 9 ژانويه سال 2011، زماني است كه مردم جنوب سودان يكي از دو گزينه وحدت با شمال و يا جدايي جنوب را انتخاب مي كنند؛ اين همه پرسي بر اساس توافقنامه صلح فراگير "نيواشا " كه در سال 2005 به امضا رسيد، انجام مي شود كه به دو دهه جنگ داخلي ميان شمال و جنوب سودان پايان داد و تعداد قربانيان اين جنگ بيش از 2 ميليون كشته و ميليون ها آواره بود.
برخي ها در واشنگتن هشدار داده اند كه دولت خارطوم و حكومت "عمر البشير "، رئيس جمهور سودان، براي انجام اين همه پرسي مانع تراشي كرده و يا نتايج آن را به رسميت نمي شناسد، اما آنها در نهايت اطمينان دارند كه دولت البشير با توجه به نداي عقل و موازنه قدرت، كوتاه مي آيد و دولت جديد را به رسميت مي شناسد.
در حاليكه دلايل زيادي درباره افت وضعيت امنيتي در جنوب سودان وجود داشته و نشانه هايي از عدم پايبندي به بندهاي اصلي توافقنامه صلح فراگير كه ميان حزب كنگره ملي شمال سودان و جنبش آزاديبخش جنوب منعقد شده، ديده مي شود، آمريكا معتقد است نقشي دارد كه بايد به همراه جامعه بين المللي و ساير گروهها به آن عمل كند كه اين امر به حمايت از آزادي اراده ساكنان جنوب سودان و ممانعت از درگيري مجدد ميان شمال و جنوب سودان باز مي گردد.
بسياري از كارشناسان امور سودان و آفريقا معتقدند كه در سطح كشورهاي موثر در پرونده سودان، فقط آمريكاست كه در هر دو گروه شمال و جنوب سودان مي تواند نفوذ كند، بنا بر اين بايد روند همه پرسي را رهبري كرده و برغم همه موانع موجود و موانعي كه با نزديك شدن به زمان همه پرسي ايجاد مي شود، براي پايان يافتن همه پرسي در موعد مقرر 9 ژانويه 2011 تلاش كند.
نام و پرچم دولت جديد پس از جدايي
پرچم دولت جنوب سودان همان پرچم جنبش آزاديبخش خلق سودان است كه از 3 رنگ به شكل افقي و موازي تشكيل شده است؛ رنگ سياه در بخش بالايي و نماد مردم جنوب سودان است، رنگ قرمز در وسط است تا به خون انقلاب آزاديبخش و آزادي اشاره كند، رنگ سبز نيز در پايين به زمين هاي سبز جنوب اشاره مي كند، همچنين مثلث آبي نيز وجود دارد كه در ميان آن يك ستاره طلايي است كه به ستاره "بيت لحم " كه سمبل تاريخي مسيحيت است، اشاره دارد.
برخي از كساني كه انتظار دارند پس از همه پرسي ژانويه آينده دولت مستقلي تشكيل شود، به دنبال اسم جديدي براي آن هستند؛ "سيمون انهولت "، كارشناس امور هويت ملي مي گويد در نهايت يكي از دو اسم "جمهوري جنوب سودان " يا "جمهوري سودان نو " انتخاب خواهد شد.
اما به نظر مي رسد كه مخالفت هاي زيادي درباره بودن نام سودان در نام دولت جديد وجود داشته باشد، زيرا سودان در حافظه سياست جهاني، نامي نامطلوب است و آنچه كه از سودان در اذهان وجود دارد جنگ هاي داخلي طولاني، تراژدي دافور، فقر، فساد و افراط گرايي است.
"انهولت " معتقد است كه شمال سودان نام اين كشور را از "سودان " به "شمال سودان " تغيير نمي دهد، بنابراين بهتر است كه اسم سودان از نام دولت جديد جنوب حذف شود.
در همين حال، برخي پيشنهاد داده اند كه دولت جديد با نام "دولت نيل " نامگذاري شود، اما نگرانيهايي درباره واكنش مصر درباره انتخاب اين نام وجود دارد كه مانعي در انتخاب اين نام محسوب مي شود.