خبرگزاري فارس: همهپرسي سال 2011 يكي از مهمترين مراحلي است كه كشور سودان پشت سر ميگذارد و پايگاه خبري "تقرير واشنطن " به بررسي عوامل تاثيرگذار بر نتايج اين همهپرسي پرداخته كه در اين بخش به نقش آمريكا و همچنين چين و روسيه در جنوب سودان اشاره ميكند.
به گزارش فارس به نقل از پايگاه خبري "تقرير واشنطن "، آمريكا بزرگترين كشوري محسوب ميشود كه كمكهايي را به سودان ارائه مي دهد، زيرا از زمان امضاي توافقنامه صلح در سال 2005 براي جلوگيري از هرگونه مانع تراشي در همه پرسي جنوب سودان، بيش از 6 ميليارد دلار به سودان كمك كرد.
كمكهاي آمريكا شامل همه بخشها مي شود و بر بازگشت 2 ميليون سوداني كه از خانههاي خود در جنوب آواره شده بودند، برنامه هاي آژانس توسعه بينالمللي در سودان براي تامين مواد غذايي ، بهبود خدمات بهداشتي، احترام به حقوق بشر، ثبات، اصلاحات اقتصادي، تامين آموزش و حمايت از روند صلح متمركز شده است.
همچنين برنامههاي آژانس آمريكايي توسعه بينالمللي بر تقويت برنامههاي حاكميت خوب، حمايت از اجراي بندهاي توافقنامه صلح و توسعه نظام فراگير براي تامين نيازهاي اصلي ساكنان اين كشور تمركز يافته است، زيرا جنوب سودان تا اين لحظه هيچ يك از ساختارهاي دولت را ندارد.
آژانس توسعه بينالمللي براي اجراي طرحهاي مهمي كه در توافقنامه صلح درباره آنها توافق شده است از جمله سرشماري جمعيت در سال 2008، انتخابات آوريل سال 2010 و تداوم ارائه خدمات مشورتي براي اجراي همهپرسي سال 2011 برنامهريزي كرده است.
بايد به اين مسئله توجه كرد كه آژانس توسعه بينالمللي آمريكا بودجه بسياري از برنامههايي كه سازمانهاي دولتي و غيردولتي غيرآمريكايي در زمينه ارائه كمكهاي بشردوستانه، آمورشي، بهداشتي و سياسي در جنوب سودان انجام ميدهند را تامين ميكند.
بسياري از سازمانهاي كانادايي، انگليسي، فرانسوي، بلژيكي، هلندي و نروژي بودجهاي از سوي دولت آمريكا به دست ميآورند.
اهداف متنوع آمريكا در جنوب سودان
"اسكات گريشن "، فرستاده ويژه دولت آمريكا در سودان در جلسه پاسخ به كميته آفريقا كه شاخهاي از كميته روابط خارجي سناي آمريكاست، گفت: راهبردهاي آمريكا در برابر سودان به تحقق 3 هدف اصلي ميانديشد كه در نجات جان مردم و تضمين صلح دائمي، اجراي بندهاي صلح طولاني مدت و ممانعت از اينكه سودان به پايگاهي امن براي تروريستها مبدل شود، تبلور يافته است.
وي تاكيد كرد: عدم تحقق اين اهداف ممكن است به مشكلات بيشتر، عدم ثبات منطقهاي يا ايجاد پايگاه امن جديدي براي تروريستهاي بينالمللي منجر شود.
اين مقام آمريكايي افزود: آمريكا تعهدي آشكار و منافعي روشن براي هدايت تلاشهاي بينالمللي كه به تحقق صلح در سودان مي انجامد دارد.
در كنار موضع رسمي آمريكا، گروههاي بسياري در تصميم گيري آمريكا درباره اوضاع جنوب سودان موثرند.
شركتهاي انرژي و معادن آمريكايي منافعي دارند و خواهان اين هستند كه فرصتي را در اين كشور كه داراي ثروتهاي زيرزميني زيادي است، بدست آورند.
جنوب سودان نيز بيشترين ذخيره بهرهبرداري نشده از نفت را در آفريقا داراست و برغم آگاهي آمريكا از تلاش هاي چين، اين كشور مي خواهد در صورت امكان اين منابع هنگفت را در اختيار گيرد.
جنوب سودان حدود 90 درصد از توليد و ذخيره نفت سودان را داراست و در حال حاضر روزانه معادل 490 هزار بشكه نفت در اين منطقه توليد مي شود كه بر طبق آمار ارائه شده توسط شركت بريتيش پتروليوم، پس از آنگولا و نيجريه، در مرتبه سوم توليد نفت در كشورهاي آفريقايي جنوب صحراء قرار دارد.
بر اساس توافقنامه صلح فراگير ، شمال و جنوب سودان درآمدهاي نفتي كه از طريق بندر پور سودان به درياي سرخ صادر مي شود را تقسيم مي كنند.
چشم اندازهاي مورد نظر آمريكا در جنوب سودان با نفوذ چين در اين قاره دچار مشكل مي شود؛ در همين رابطه، "باقان اموم "، دبير كل جنبش آزاديبخش خلق سودان يادآور شد كه چين و روسيه تاكيد كردهاند در صورت جدايي جنوب پس از همه پرسي سال 2011، از دولت جديد حمايت ميكنند.
اموم كه ماه گذشته از آمريكا ديدن كرده بود به اين نكته اشاره كرد كه در دو نشست خود در نيويورك با نمايندگان چين و روسيه در سازمان ملل، آنها تاكيد كردند كه از دولت جديد حمايت خواهند كرد.
وي تصريح كرد: با نماينده دائم چين نشستي داشتيم و او تاكيد كرد كه پكن از اجراي توافقنامه صلح و احترام به راي مردم جنوب سودان حتي اگر انتخاب گزينه جدايي و تشكيل يك دولت مستقل باشد، حمايت كرده و آن را به رسميت مي شناسد، نماينده روسيه در سازمان ملل نيز اين امر را تاييد كرد.
وي افزود: دولت جنوب سودان نيز به دولت چين تعهد مي دهد كه منافع آنها در جنوب را حفظ كرده و در مقابل حمايتهاي چين و احترام به راي مردم جنوب، سرمايهگذاريهاي آنها در جنوب سودان را حفظ كند.
اهداف ديني نيز وجود دارد كه كليساها، سازمانهاي دعوت به مسيحيت و اعضاي محافظه كار كنگره آمريكا آن را دنبال مي كنند؛ برغم ظاهر لائيك جامعه آمريكا، دين هنوز يكي از نيروهاي سياسي محرك آن در مسئله جنوب سودان و بويژه در مسائل مربوط به تماس با جهان عرب و كشورهاي اسلامي است.
رهبران جريان نومحافظه كار ديانت گرا مانند كشيش "فرانكلين گراهام " كه به انتقاد از اسلام و مسلمانان شناخته مي شود، تمايلات ديني خود را پنهان نمي كنند؛ وي سال گذشته در مقالهاي يادآور شد كه براي بازسازي صدها كليساي جنوب سودان كه از سوي دولت سودان و برخي شبه نظاميان وابسته به آنها ويران شده بود، برنامه هايي دارد.
وي افزود: جنگي جدي عليه كليساي مسيحيان در آفريقا وجود دارد و اين جنگي است كه مسلمانان عليه مسيحيان در كشورهايي مانند اتيوپي و سودان آغاز كردهاند.
به نظر ميرسد با توجه به حمايت جدي آمريكا و برخي ديگر از قدرتهاي بزرگ، جنوب سودان در همه پرسي سال 2011 به سوي انتخاب گزينه جدايي هدايت شود تا منافع كشورهاي فوقالذكر تامين شود.