خبرگزاري فارس: وزير امور خارجه كشورمان گفت: آفريقا امروز ميخواهد مطالبات به حق و تاريخي خود را داشته باشد و روابط اقتصادي با دنيا را در چارچوب عادلانه تعريف كند.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، منوچهر متكي وزير امور خارجه كشورمان ظهر امروز دوشنبه در ادامه نشست خبري مشترك به همراه «بدوما آلن يودا» وزير خارجه بوركينافاسو در پاسخ به سؤالي در خصوص همايش «همانديشي ايران و آفريقا» اظهار داشت: برگزاري نخستين نشست جمعي بين ايران و آفريقا ميتواند همكاريهاي جمعي فيمابين را تعريف و زمينههاي مختلف آن را به شركت كنندگان در اين همايش بشناساند.
وي با بيان اينكه از مدتها قبل همكاري جمعي بين ايران و آفريقا را در دستور كار داشتيم، گفت: روابط دوجانبه ما با كشورهاي آفريقايي در پنج سال گذشته رو به رشد بوده است. در طول پنج سال در زمينههاي بهداشتي، كشاورزي، صنعتي، انرژي، اجراي پروژههاي مختلف و برخي از سرمايهگذاريها توسط شركتهاي ايراني گامهاي خوبي را برداشتيم، اما برگزاري اين نشست به عنوان كار جمعي نخستين تجربه است. لذا اين نشستي غير رسمي به يك معنا، اما با حضور مقامات رسمي كشورها در تهران است كه مقدمهاي براي تجربه بزرگتر يعني برگزاري نشست مشترك سران ايران و آفريقاست كه ميتواند براي آينده ساماندهي شود.
رئيس دستگاه ديپلماسي با بيان اينكه در اين نشست از حدود 30 كشور آفريقايي شركت دارند، خاطرنشان كرد: مقاماتي در سطح روساي جمهور، وزراي امور خارجه، صنعت، معدن، كشاورزي، بهداشت و برخي از وزراي ديگر آفريقايي در اين نشست حضور دارند. در كنار آنها شاهد حضور صاحبنظران، بخشهاي خصوصي، شركتهاي عمده و مقامات دانشگاهي و علمي و رسانههاي مهم آفريقا نيز خواهيم بود.
* آفريقا ميخواهد مطالبات به حق و تاريخي خود را داشته باشد
متكي هدف اصلي همايش همانديشي ايران و آفريقا را شناساندن متقابل ظرفيتهاي ايران و آفريقا عنوان كرد كه حاصل آن همافزايي در همكاريها مبتني بر منافع متقابل ملتهاي ايران و آفريقا خواهد بود.
وي ادامه داد: ما در اين حركت يك هدف اساسي ديگر را نيز تعقيب ميكنيم و آن حركت به سوي عادلانه كردن مناسبات بينالمللي و منطقهاي است.
وزير خارجه خاطرنشان كرد: آفريقا بعد از دوران استعمار كهن با تبعيضهايي در تجارت جهاني مواجه بود و مواد اوليه كشورهاي اين قاره توسط برخي از كمپانيها و طرفهاي اقتصادي بينالمللي به تاراج ميرفت. اين قاره بعد از انسجام دروني و ايجاد اتحاديه آفريقا امروز ميخواهد مطالبات به حق و تاريخي خود را داشته باشد و با توجه به ظرفيتهاي بالايي كه داراست روابط اقتصادي با دنيا را در چارچوب عادلانه تعريف كند.
رئيس دستگاه ديپلماسي ادامه داد: جمهوري اسلامي ايران كه شعار محوري آن عدالت خواهي و حاكميت عدالت بر مناسبات كشورها و مناسبات بينالمللي است، فكر ميكند كه ميتواند مخاطب مهمي در اين خواست ملتهاي آفريقايي باشد.
به باور متكي استقرار مناسبات صميمانه، همكارانه و مبتني بر عدالت بين ايران و آفريقا ميتواند الگوي مناسبي در مناسبات ديگر طرفهاي مناطق مختلف جهان با آفريقا قلمداد شود.
وزير خارجه افزود: ملتهاي ايران و آفريقا از اين مناسبات سود برده و منتفع خواهند شد.
* كميسيون مشترك همكاريهاي اقتصادي ايران و بوركينافاسو
وي در ابتداي اين نشست ضمن خيرمقدم به همتاي بوركينايي و قدرداني از پذيرش دعوت براي سفر به تهران، اظهار داشت: ايران و بوركينافاسو در دو منطقه مهم غرب آسيا و همچنين غرب آفريقا قرار دارند كه تحولات و بعضا بحرانهايي را در طي ساليان طولاني گذشته به خود ديده است و هر دو كشور با رويكرد منطقهاي در نگاه به اين تحولات و بحرانها، راهكار اساسي براي حل اين معضلات را راهكار منطقهاي ميدانند.
متكي با ذكر اين نكته كه دو كشور طي سه دهه گذشته از روابط خوب سياسي برخوردار بوده و همكاريهاي بينالمللي داشتهاند، گفت: در رويكرد دولتهاي نهم و دهم كه ديپلماسي اقتصادي را به عنوان محوري ديگر و اساسي در كنار روابط سياسي با ديگر كشورها در برنامه كار خود قرار داده است، نقشه راه طراحي شده در روابط با آفريقا طي پنج سال گذشته ما را از يك سو با ظرفيتهاي آفريقا آشناتر كرد و از سوي ديگر زمينههاي همكاري مشترك در اين عرصه را فراهم ساخت.
رئيس دستگاه ديپلماسي به گفتوگوها و مذاكراتش با همتاي بوركينافاسويي طي يكي دو سال گذشته اشاره كرد و افزود: در گفتوگوهاي امروز توافق كرديم كميسيون مشترك همكاريهاي اقتصادي بين دو كشور را ايجاد كنيم و نخستين نشست مقدماتي اين كميسيون نيز امروز (دوشنبه) با حضور نمايندگان دستگاههاي مختلف اقتصادي و فرهنگي دو كشور برگزار شد.
وي ادامه داد: در اين گفتوگوها حوزههاي گستردهاي از مناسبات اقتصادي در بخشهاي كشاورزي، صنعتي، معدن و انرژي مورد گفتوگو قرار گرفت. در سه محور تجارت، اجراي پروژهها در بوركينافاسو توسط شركتهاي ايراني و برخي از سرمايهگذاريها در زمينه پنبه و ديگر محصولات كشاورزي با توجه به موقعيت خوب بوركينافاسو نيز بحث و گفتوگو شد.
متكي با اشاره به جايگاه ايران در عرصه پزشكي و بهداشتي و پيشرفتهاي حاصله در عرصه بهداشتي، خاطرنشان كرد: توافق كرديم همكاريها در اين زمينه را تعريف و وزارت بهداشت و هلال احمر جمهوري اسلامي ايران در بوركينافاسو اقدام به ايجاد كلينيكهاي درماني كنند.
وي ادامه داد: در حوزه زمين شناسي نيز توافق شد تيم فني تخصصي جمهوري اسلامي ايران در بوركينافاسو بتواند به كاوش علمي بپردازد و دادههاي دريافتي از ظرفيتهاي اين كشور را در اختيار مقامات بوركينافاسو قرار دهد. علاوه بر آن همكاريهاي دو كشور در بخشي از معادن نيز ميتواند ساماندهي شود.
وزير خارجه كشورمان سفر هيئت بوركينايي به تهران را فرصتي براي ورود به دور جديد از همكاريها بين دو كشور برشمرد.
متكي در پايان نيز ابراز اميدواري كرد كه روابط ايران و آفريقا به طور عام و روابط ايران و بوركينافاسو به طور خاص شاهد روزهايي پرنشاطتر و همكاريهاي صميميتر در جهت منافع ملتهاي ايران و آفريقا باشد.